Ariadna Cîrligeanu: ca să fim puternici trebuie să fim uniți
Pe 24 ianuarie am sărbătorit Mica Unire. Tineri din toată țara s-au adunat la Iași pentru a marca print-un marș simbolic acest eveniment deosebit de importat pentru formarea statului român modern.
Unul dintre organizatorii evenimentului este Ariadna Cîrligeanu, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012. Ariadna ne-a onorat cu prezența în platoul emisiunii Știrea Zilei și ne-a povestit despre cum a fost sărbătorită Mica Unire, despre importanța cunoașterii istoriei și despre planurile pe care le are în vederea reîntregirii țării.
„Acest eveniment a fost organizat de Acțiunea 2012, a devenit deja o tradiție, de ani de zile unioniști din toată România Mare se întâlnesc în Iași pentru a sărbători Unirea Principatelor Române. Și anul acesta am organizat un marș al unioniștilor care a pornit din fața Palatului Culturii cu destinația finală Piața Unirii. Au venit în jur de 2000 de persoane, am fost chiar foarte mulți având în vedere anul dificil prin care am trecut, cu pandemia și toate restricțiile”, afirmă Ariadna.
Președintele P.U. Acțiunea 2012 spune despre eveniment că „astfel eveniment am vrut să dăm un exemplu, să arătăm că mai sunt și tineri care își prețuiesc originile, tineri care cred într-un deziderat și cred în idealul Unirii. Considerăm că așa cum spunea marele unionist Mihail Kogălniceanu: «Ca să fim fericiți avem nevoie de libertate, ca să fim liberi avem nevoie de putere și ca să fim puternici trebuie să fim uniți». Puterea stă în Unire”.
Ariadna afirmă cu tristețe că „s-a uitat și de Basarabia, s-a uitat și de Nordul Bucovinei și de celelalte comunități istorice, s-a uitat și de întreg genocidul prin care frații noștri de peste Prut au trecut, deportările în Siberia, satele care au fost rase de pe fața pâmântului(…)” .
„Dacă s-ar pune accent pe toate aceste aspecte atunci tânărul ar conștientiza cu adevărat de ce este important ca el să fie mândru de originile sale. Generațiile care au scris istoria sunt generațiile care au acționat, au fost generațiile cu conștiință românească. O generație fără conștiință românească, fără viziune, o generație pasivă care nu se implică deloc în societate dă naștere la un stat slab, un stat care nu are nici un cuvânt de spus, ușor manipulabil, ușor de condus din afară.
Fără sacrificiile generațiilor de unioniști statul român modern nu s-ar fi putut forma și să nu credem că acel context din 1859 a fost un context mai ușor sau în 1918. Nici în 1859 nu s-a dorit ca noi să ne unim, nici în 1918 nu s-a dorit lucrul acesta. Am avut generații de valoare care au luptat până la capăt pentru dezideratul Unirii și au crezut în acest deziderat” susține tânăra unionistă.
Am venit noi cu acest mesaj pe 24 ianuarie la Iași, noi încă credem în dezideratul Unirii, putem fi generația Unirii și credem în reîntregirea națională.
Emisiunea Știrea Zilei din 25 ianuarie poate fi urmărită aici: