Arafat: Vaccinare sau testare obligatorie săptămânal, pe banii tăi. Ce categorii sunt vizate

Distribuie acest articol!

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit miercuri seara, la Digi24, despre posibilitatea de a se legifera vaccinarea sau testarea obligatorie în cazul unor categorii profesionale.

Jurnalist: Ce spuneţi despre vaccinarea obligatorie a medicilor, profesorilor şi militarilor?

Raed Arafat: Cert este că trebuie sau vaccinare obligatorie şi în cel mai rău caz testarea obligatorie cel puţin o dată pe săptămână. Una din acestea două trebuie să fie. Adică, eşti vaccinat, sau dacă nu eşti vaccinat eşti testat o dată pe săptămână. Acest lucru e minim. Sunt ţări în Europa care au mers pe vaccinare obligatorie, şi sunt ţări din Europa care au zis – OK, dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci te testezi obligatoriu o dată pe săptămână şi nu pe finanţarea statului. Astea sunt concluziile în mai multe state, şi cred că este normal.

Statul îţi oferă vaccinul gratuit, ai acces la el deja de câteva luni, poţi să te duci oriunde să te vaccinezi. Dacă ai ales să nu o faci, atunci te testezi. Te testezi obligatoriu o dată pe săptămână pentru două motive – unu, pentru că eşti din păcate un risc pentru alţii, şi doi, dacă te îmbolnăveşti, măcar să te izolezi de persoanele celelalte.

Vaccinarea rămâne soluţia optimă, pentru că în secunda în care te vaccinezi, şi eşti vaccinat, eşti protejat mult mai bine decât dacă eşti doar testat. Testarea nu-ţi oferă protecţie. Înseamnă că eşti vulnerabil mai departe, rişti să te îmbolnăveşti. Asta e logica statelor care au zis obligatoriu vaccinare, nu acceptăm testare. Pentru că în spital eşti vulnerabil să te infectezi, la muncă, dacă eşti pe o maşină a SMURD-ului, Ambulanţă eşti cu risc să te infectezi, şi atunci trebuie să te vaccinezi, ca să te avem permanent şi să nu te pierdem, să ajungi în terapie intensivă, şi am dat exemplul colegului care a decedat la Bistriţa, la 44 de ani, fiind nevaccinat.

Mai sunt şi alte cazuri de tineri care au decedat în ultima perioadă, nevaccinaţi fiind. Aşa că minim vaccinare obligatorie sau testare obligatorie. Eu cred că este o chestiune logică şi normală.

Jurnalist: La cum merge epidemia, cât de repede ar trebui să vină una dintre măsurile astea?

Raed Arafat: Măsurile astea vor trebui să vină foarte repede, ca să putem să ne protejăm şi să-i protejăm pe ceilalţi, adică cel puţin dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci măcar să te testezi şi să ştim că nu eşti un risc pentru ceilalţi şi nu poţi să vii să transmiţi. Chiar dacă o să aud pe unii care spun „dar şi vaccinaţii transmit”. Da, dar mult mai puţin decât cei care sunt totuşi nevaccinaţi şi care reprezintă un risc pentru ei, chiar mai mult decât cei vaccinaţi.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: