Știrile 60m.RO

Arafat: Șansele ca România să fie ocolită de noul coronavirus sunt foarte slabe. Ședințe succesive la MAI și la Ministerul Sănătății

Mai multe întâlniri vor fi organizate luni la ministerele Sănătăţii şi al Afacerilor Interne, în contextul pericolului reprezentat de noul coronavirus, informeză Agerpres. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat duminică seară că șansele ca în România să nu fie înregistrate cazuri de infecții cu coronavirus sunt „foarte slabe”.

Comitetul de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor constituit de Ministerul Sănătăţii se va întruni, luni, de la ora 12,00, în şedinţă, anunţă reprezentanţii MS.

Totodată, la ora 14,00, va avea loc şi o şedinţă a Comitetului pentru situaţii de urgenţă la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

„Mâine (luni – n.r.) vor fi discutate anumite măsuri pe care le-am stabilit şi pe care le-a anunţat domnul profesor Horaţiu Moldovan (secretar de stat în Ministerul Sănătăţii – n.r.) să vedem dacă rămânem cu ele sau mai face anumite modificări. Bineînţeles că se discută scenarii, în cazul în care se întâmplă cutare sau cutare scenariu, care va fi atitudinea noastră, din timp. Va fi o discuţie inclusiv cu reprezentaţii Oficiului Naţional de Achiziţii Centralizate care răspund de achiziţiile care s-au stabilit prin OUG nr. 11 care prevede stocurile medicale de urgenţă pentru această situaţie”, a explicat Arafat, citat de Mediafax.

Şeful DSU a mai spus că, prin ordonanţa de urgenţă emisă de Guvern, însă unele materiale sunt greu de găsit, pentru că stocurile de echipamente de protecţie la nivel mondial sunt foarte scăzute.

„Deja au început achiziţiile. Au avut primele negocieri. Unele materiale s-au găsit, altele sunt mai greu de găsit. Problema este că echipamentele de protecţie care sunt foarte greu de achiziţionat pentru că stocurile pe plan mondial sunt foarte scăzute. Acest lucru nu e un secret şi nu putem să spunem nimic, decât că vom încerca să găsim furnizori pentru aceste materiale şi avem nevoie de cantităţi mari, conform cerinţelor pe care noi le-a pus în OUG”, a completat Raed Arafat.

Acesta a adăugat că au fost, totuşi, identificate primele materiale şi speră să fie semnate contractele săptămâna viitoare.

„Vor fi două etape, una în regim de urgenţă, se face prin negociere directă, prin invitaţie şi în niciun caz respectând toţi termenii care ar fi durat poate chiar luni de zile. Cum am zis, a început deja şi am identificat primele materiale, şi se semnează deja contractele, sperăm săptămâna asta care vine. Acestea sunt discuţiile pe care le vom avea în cadrul grupului. Comisia care se întâlneşte la Ministerul Sănătăţii va discuta anumite aspecte, care probabil că vor ajunge probabil să fie în grupul de la ora 14.00, după care probabil vor fi aprobate de grupul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, a conchis Arafat.

Raed Arafat a declarat că probabilitatea ca ţara noastră fie ocolită de cazuri de infectări cu noul coronavirus este foarte scăzută. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că, virusul va apărea în toate state europene, fiind doar vorba de o chestiune de timp.

„Trebuie să fim foarte sinceri. Probabilitatea este foarte scăzută. Nu putem să spunem că nu va fi. Eu cred că încet-încet, în toate ţările din Uniunea Europeană vor apărea cazuri, nu numai în România. Doar este vorba de timp, când apare într-o ţară şi când apare într-alta”, a mai spus Arafat.

Sursa: www.digi24.ro

Back to top button