Arabia Saudită a fost eliminată din Consiliul Drepturilor Omului al ONU. China şi Rusia au fost realese

Arabia Saudită este singura ţară candidată care nu a fost aleasă în Consiliul Drepturilor Omului al Naţiunilor Unite. Acest rezultat a fost salutat de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, care se opun prezenţei mai multor ţări în această organizaţie, precum China şi Rusia.
Organizaţiile de apărare a drepturilor omului au salutat lovitura dată Riadului şi tentativelor sale de a-şi îmbunătăţi imaginea în comunitatea internaţională.
„Consiliul drepturilor omului a pedepsit astăzi spectaculos Arabia Saudită a lui Mohammed ben Salman”, a scris pe Twitter Bruno Stagno, director executiv adjunct al ONG-ului Human Rights Watch (HRW), cu referire la prinţul moştenitor al acestei ţări.
„Singura ţară care nu a fost aleasă, nedorită de o majoritate a membrilor ONU. Regatul culege ceea ce merită pentru gravele sale încălcări ale drepturilor omului şi pentru crimele sale de război în străinătate”, adaugă directorul executiv al ONG-ului.
15 locuri erau în joc în acest consiliu care numără 47 de membri, criticat de organizaţii de apărare a drepturilor omului şi de Statele Unite, deoarece sunt în componenţa sa ţari acuzate că încalcă aceste drepturi.
Totuşi, doar patru din aceste 15 locuri au fost disputate, toate în zona Asia – Pacific.
China a obţinut 139 de voturi la scrutinul cu buletine secrete, o scădere spectaculoasă în comparaţie cu cele 180 de voturi adunate ultima dată când a fost aleasă, în 2016.
Human Rights Watch arată cu degetul spre un „bilanţ dezastruos al Chinei în termeni de respectare a drepturilor”
„Acest lucru arată că din ce în ce mai multe state sunt perturbate de bilanţul dezastruos al Chinei în materie de respectare a drepturilor”, a scris pe Twitter Louis Charbonneau, responsabil al HRW la Naţiunile Unite.
Pakistanul şi Uzbekistanul au fost alese cu 169 de voturi şi Nepalul cu 150 de voturi.
Arabia Saudită este singura ţară care a concurat în aceste alegeri şi nu a fost aleasă, adunând numai 90 de voturi.
„Arabia Saudită va rămâne un paria la nivel planetar, doar dacă nu va întreprinde mari reforme pentru a elibera deţinuţii politici, pentru a pune capăt teribilului război din Yemen şi pentru a permite cetăţenilor săi o reală participare în politică”, a declarat Sarah Leah Whitson, directoarea executivă a Democracy for the Arab World Now.
Organizaţia pe care o reprezintă ea, fondată de jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, ucis de agenţii ţării sale la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, în octombrie 2018, a salutat acest rezultat.
Sursa: G4Media
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …