InternaționalȘtirile 60m.RO

Ar putea planurile de anexare ale Israelului să declanșeze o altă Intifada?

Într-o mișcare extrem de controversată, Israelul poate începe curând să anexeze unilateral părți din Cisiordania. Acesta ar putea dizolva soluția anterioară de înființare a două state după ani de muncă și ar putea declanșa un alt război în regiune.

Situația opacă a lăsat tinerii palestinieni ca Salem Barahmeh din orașul Ramallah din Cisiordania, fustrați. „Vin din generația Oslo, ni s-a promis un stat și nu am primit niciodată unul”, spune Barahmeh, directorul executiv al Institutului Palestinei pentru Diplomația Publică, un ONG independent din Ramallah. „Suntem extrem de frustrați și supărați, dar suntem, de asemenea, dezamăgiți de faptul că lumea nu ne-a ascultat: teritoriul a fost reglementat de foarte mult timp și nu ați făcut nimic în acest sens.”

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu, încurajat de planul american Mideast lansat în ianuarie, a promis să anexeze Valea Iordaniei, pe lângă 135 de așezări care sunt deja considerate ilegale de comunitatea internațională – aproximativ 30% din Cisiordania ocupată. În prezent, guvernul israelian se gândește să anexeze mai multe alte așezări, cum ar fi Maale Adumim, de lângă Ierusalim și Gush Etzion, care cuprinde mai multe așezări mai mici din sudul Cisiordania.

„Ne confruntăm cu un moment destul de monumental în regiune”, a declarat Nickolay Mladenov, coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, în declarațiile acordate presei străine din Ierusalim săptămâna trecută. El a avertizat că acțiunea unilaterală ar contrazice dreptul internațional și mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Această mișcare ar pune în pericol și soluția îndelung căutată între cele două state.

Un sondaj recent realizat de Jerusalem Media and Communication Center și German Friedrich Ebert-Foundation a arătat că aproximativ 45% dintre palestinieni cred că anexarea nu ar lăsa nicio șansă pentru soluția cu două state. Salem Barahmeh a subliniat, de asemenea, amenințările actuale la adresa unei soluții cu două state. Autoritatea Palestiniană (PA) administrează doar 18% din teritoriu, în timp ce Israelul menține controlul general. „Israelul controlează mișcarea, apa, utilitățile și intră în orașe și sate în fiecare noapte pentru a aresta oamenii. În acest moment, trăim sub o realitate unică a statului, în care Israel controlează toată pe toată lumea între râu și mare”, a adăugat el.

Opinia publică israeliană s-a divizat.

Sondajele arată descoperiri contradictorii ale opiniei publice israeliene cu privire la anexare. „Există o mică majoritate în rândul evreilor israelieni care susține o formă de anexare, dar nu există niciun acord cu privire la ce fel de anexare. Dar opinia publică este susceptibilă să se schimbe”, spune Ofer Zalzberg, analist la International Crisis Group citat de dw.com.

Prima Intifada sau Prima Intifada palestiniană (cunoscută mai simplu ca intifada sau intifadah) a fost o revoltă  palestiniană împotriva ocupației  israeliene a Cisiordaniei și Fâșiei Gaza. Revolta a durat din decembrie 1987 și până la Conferința de la Madrid din 1991, deși există opinii că s-a încheiat de fapt în 1993, odată cu semnarea Acordurilor de la Oslo.

Back to top button