Apendicita – cauze, simptome si tratament
Apendicita este o urgență chirurgicală și reprezintă inflamația, ce poată fi urmată de infecția, apendicelui cecal. Apendicita poate fi acută sau cronică și este mai frecventă în cazul copiilor și tinerilor, dar poate să apară și la vârstă matură. Inflamarea apendicelui reprezintă o urgență chirurgicală și necesita prezența la medic, iar dacă diagnosticul se confirmă, APENDICECTOMIA (extirparea apendicelui) este absolut necesara.
Apendicita poate apărea când apendicele este blocat de un coprolit (materii fecale), corp străin, chiar și de cancer, dar și ca un răspuns la altă inflamație/infecție din corpul nostru. Apendicita cronică, deși apare în cazuri mai rare, reprezintă o afecțiune caracterizată de inflamația apendicelui pe o perioada îndelungată și poate deveni foarte dureroasă.
Pentru a determina cauza clară a apendicitei este recomandată analiza histopatologica a apendicelui odată extras.
Simptomele cele mai frecvențe sunt :
-Durerea, ce poate începe treptat, ca niște crampe ușoare, dar care poate deveni constanta, durere localizată în fosa iliaca dreaptă, adică în partea din dreaptă jos a abdomenului sau poate debuta în capul pieptului (epigastru) sau în jurul ombilicului (mezogastru), cu localizare ulterioară în fosa iliaca dreaptă
-Greață
-Vărsăturile
-Lipsa poftei de mâncare
-Diareea
-Umflarea abdomenului
-Constipația
-Uneori febră
Diagnosticarea se face prin efectuarea unor țeste de sânge-leucocitoză cu neutrofilie (celulele albe sunt crescute peste valoarea normală, cu predominanța anumitor celule – neutrofilele) , prin teste de urină , prin test de sarcină-sarcină ectopica poate fi confundata cu apendicită și prin examene imagistice abdominale.
Netratată, apendicită acută poate duce la apariția peritonitei, al abcesului local sau a plastronului apendicular.
Peritonita sau ruperea apendicelui este o complicație redutabilă a apendicitei și poate duce la alte complicații, inclusiv la necesitatea unei incizii (tăieturi) de mari dimensiuni.
Singurul tratament pentru apendicită este cel chirurgical. Intervenția chirurgicală se poate face prin:
apendicectomia laparoscopică
apendicectomia clasică
Sursa articol : https://www.medicover.ro/despre-sanatate/apendicita-cauze-simptome-si-tratament,166,n,285
Sursa foto : exquis.ro