Apel către MAE: România trebuie să intervină urgent pentru salvgardarea celor 300.000 de români/vlahi din Serbia, a căror identitate este pe care să dispară o dată cu actualele generații

Statul sârb modern ne-a luat dreptul la școli în limba maternă, dreptul de a purta nume și prenume românești, de a mai vorbi cu Dumnezeu în limba maternă în bisericile construite de noi, în cele peste 200 de sate românești din Timoc, din care 154 pur românești, iar altele 48 mixte, a declarat președintelui Partidului Neamului Românesc din Serbia, Predrag Balașevici.

În scrisoarea adresată ministrului de Externe de la București, Bogdan Aurescu, Balașevici a declarat că „nu este vina noastră că istoria ne-a despărțit de Țara-Mamă, iar statul din care facem parte ne-a supus unei deznaționalizări continue, la care Țara-Mamă pare să asiste pasiv, inexplicabil”.

România trebuie să intervină urgent pentru salvgardarea celor 300.000 de români/vlahi din Serbia, a căror identitate este pe care să dispară o dată cu actualele generații.

„Pierim, pe zi ce trece, ca Nație în Timoc, Domnule ministru, dacă la finele secolului al XIX-lea primele date statistice legate de românii din regiunea Timoc erau de 250.000 care se declarau români, în ultimul deceniu, mai precis în 2011, numărul de cetățeni sârbi care s-au declarat  “vlahi” sau ”români” era de 35.330, respectiv de 29.332, adică aproximativ 65.000, restul… ”sârbi”. Ajutați-ne să ne redobândim identitatea și să ne reclădim speranța, domnule Ministru !”, a conchis dr. Predrag Balașevici.

%d blogeri au apreciat: