Politică

APADOR-CH cere demiterea lui Vasile Bănescu din CNA după eliminarea unui clip publicat de un jurnalist pe YouTube

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a cerut, vineri, retragerea din funcția de membru CNA a reprezentantului Guvernului Ciolacu, Vasile Bănescu, „pentru că a demonstrat că nu are cunoștințele necesare exercitării acestei funcții”.

APADOR-CH preciează că a scris comisiilor de cultură din Senat și Camera Deputaților pentru a cere demiterea lui Vasile Bănescu, în urma deciziei de cenzurare a unui material de opinie difuzat online.

Este vorba de decizia luată de Consilul Naţional al Audiovizualului (CNA) pe 26 martie, când a eliminat un videoclip postat de jurnalistul Marius Tucă pe YouTube, în care cataloghează drept „lovitură de stat” decizia BEC de a-l elimina pe Călin Georgescu din cursa pentru alegerile prezindenţiale. CNA a motivat că videoclipul lui Tucă încalcă legislaţia privind informarea corectă.

Decizia CNA de a elimina clipul lui Tucă de pe YouTube a fost votată de aproape toţi membrii, mai puţin de Georgică Severin, numit de PSD în forul audiovizual, potrivit Pagina de Media.

APADOR-CH consideră că decizia CNA este greșită, „întrucât opinia nu poate fi judecată în binomul fals-adevărat, fiind o judecată de valoare, o apreciere subiectivă”. „În plus aceasta a avut și o bază factuală rezonabilă, întrucât decizia BEC a reprezentat o premieră surprinzătoare, în ultimii 35 de ani, și a fost contestată de o parte relevantă a opiniei publice, inclusiv de juriști”, mai transmite sursa citată.

Organizația neguvernamentală reia câteva din afirmațiile făcute de Vasile Bănescu în ședința CNA din martie:

„Când te consideri ditamai jurnalistul și ieși public să faci muștruluială unei instituții publice, putând sau neputând să ai dreptate, cred că nu este în ordine. În plus, cred că nu este în regulă situarea şi orientarea domnului respectiv.

„Nu este în măsură să exercite funcția de membru CNA”
A chestiona moralitatea BEC-ului, a le reproșa membrilor că nu sunt celebri, că sunt doar nişte anonimi, ca şi cum ar putea să fie şi celebri oameni care nu apar la televizor, e iarăşi o vulnerabilitate a acestui tip de mesaj. Personal, consider că a contrazice o instituţie în decizile ei nu face parte din fişa postului unui jurnalist obiectiv.”

Un membru CNA care spune că nu intră în atribuțiile unui jurnalist „contrazicerea” instituțiilor statului este „incapabil profesional să ocupe o astfel de funcție”, consideră APADOR-CH.

Aceeași sursă spune că CNA este o autoritate publică cu o putere uriașă privind modelarea, în bine sau în rău, a discursului public, astfel că este necesar ca membrii săi să fie familiarizați cel puțin cu reglementările internaționale aplicabile în materie de libertate de exprimare și rolul presei, cu prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului și cu jurisprudența CEDO.

„Un membru CNA, cum este cazul domnului Vasile Bănescu, care susține că presa nu are în „fișa postului” să critice deciziile instituțiilor, face dovada, prin chiar aceste afirmații, că nu este în măsură să exercite funcția de membru CNA, fiind lipsit de cunoștințele minime necesare pentru exercitarea funcției. Ca atare, în temeiul art. 13 al. 1 lit. a) din Legea 504/2002 – legea audiovizualului, am solicitat comisiilor de cultură din Senat și Camera Deputaților să propună Parlamentului demiterea domnului Vasile Bănescu, membru CNA, întrucât se află în incapacitate, din punct de vedere profesional, de a-și exercita funcția de membru CNA”, a mai transmis APADOR-CH.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button