ANSVSA lovește din nou. Răspunsul dat Comisiei Europene a prelungit carantina ovinelor până în iunie

În loc să răspundă punctual îngrijorărilor legate de apariția virusului pestei micilor rumegătoare în Bihor, adică fix rezultatul anchetei epidemiologice, ANSVSA a transmis Comisiei Europene că a ucis integral ovinele din focar. Evident, consecința a fost că s-a decis extinderea perioadei de carantină pentru toată România până în luna iunie a acestui an, țara noastră riscând să o ia pe urmele Greciei, care are interdicții la export până la sfârșitul acestui an.
Ancheta epidemiologică, la care ANSVSA nu pare să se priceapă deloc, înseamnă să refaci trasabilitatea unui animal bolnav, ca să găsești sursa infecției. Nici la prima depistare a virusului pestei micilor rumegătoare de anul trecut, nici la a doua, din Bihor, apărută din neant în 5 martie 2025, ANSVSA nu a fost în măsură să ofere răspunsuri. Problema este că, dacă nu îți faci treaba pentru care ești plătit ca instituție, consecințele sunt dramatice pentru sectorul zootehnic al României.
Pentru că bâlbâiala transmisă Comisiei Europene a creat o panică justificată, atâta timp cât oficialii de la Bruxelles au constatat că noul focar reprezinta o recurență a bolii respective într-o zonă care nu a fost niciodată afectată anterior, după mai mult de cinci luni de la ultimul focar raportat în România și după mai mult de două luni de la ridicarea tuturor măsurilor restrictive legate de boala respectivă.
Astfel, pentru că ANSVSA nu a fost capabilă să ofere informații cu privire la originea focarului și la posibila răspândire între focare, Comisia Europeană a concluzionat că este posibil ca boala să fi circulat deja în mai multe areale din România, nedetectată, în condițiile în care nu exista nicio măsură restrictivă în vigoare pentru a preveni sau a încetini răspândirea ei. În consecință, s-a decis carantina totală nu numai pentru județul Bihor, ci și pentru județul Arad, până în data de 9 mai 2025, cu interdicția complementară la exporturi în UE pentru toți crescătorii de ovine din România.
Incompetență fără limite
Pentru că principalul reproș al Comisiei Europene a fost absența informațiilor referitoare la trasabilitatea animalelor bolnave, pentru a se cunoaște sursa infecției, motiv pentru care și sancțiunile împotriva țării noastre au fost atât de drastice, ANSVSA ar fi trebuit să transmită informații în acest sens. Cum nu aveau așa ceva, capetele luminate de la această autoritate (aflată în directa subordine a prim-ministrului) au trimis la Bruxelles confirmarea că animalele bolnave au fost hăcuite.
”După adoptarea Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/525, România a furnizat Comisiei informații actualizate privind data uciderilor animalelor în cauză și finalizarea curățării și dezinfectării preliminare a focarului din județul Bihor”, se arată în Decizia Comisiei Europene. Cum acest lucru nu avea nicio relevanță, Comisia a reiterat acuzația de lipsă informații anchetă epidemiologică și a mai prelungit cu o zi carantina din Bihor și Arad, iar interdicția la exporturi în UE a fost extinsă până în iunie 2025.
Mărinimie după catastrofă
Pentru că interdicțiile au venit chiar înainte de Paște, când crescătorii ar fi trebuit să-și valorifice animalele în care au investit bani grei, ANSVSA a decis, după protestele de la Guvern, să le facă o favoare acestora. Astfel, fermierilor din Bihor și Arad li s-a permis să sacrifice mieii în câteva puncte locale și să vândă direct de la poarta fermei, ceea ce înseamnă o reducere drastică a vânzărilor și a veniturilor obținute. În plus, cele două județe dețin și cel mai mare număr de ovine din țară, iar cele mai importante venituri erau obținute din exporturi. Autoritățile au tot insistat pe faptul că interdicția la export privește doar statele UE, deși și aici se făceau vânzări semnificative, și că rămâne valabil exportul în țările terțe. Cum însă celor două județe li s-a pus ștampila de zone contaminate, este greu de presupus că vreo țară arabă își va asuma riscul să importe și virusul pestei micilor rumegătoare.