Social

Ansamblul Penitenciarul Pitești – Fosta închisoare a deținuților politici este clasat monument istoric

Ansamblul Penitenciarul Pitești – Fosta închisoare a deținuților politici este clasat monument istoric, după ce ministrul Culturii a semnat un ordin în această privință.

Penitenciarul Pitești a fost inclus în Lista Monumentelor Istorice și i-a fost conferit, la inițiativa Ministerului Culturii și cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Argeș, regimul de monument istoric de grupă A.

Experți și specialiști atestați de Ministerul Culturii au întocmit studiul istorico-arhitectural care a stat la baza deciziei de clasare ca monument istoric a Penitenciarului Pitești care va fi, începând cu 19 iulie 2023, supus Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Au fost luate în calcul „importanța și încărcătura istorică deosebită a unuia dintre cele mai întunecate locuri aparținând memoriei comunismului în România”, se arată într-un comunicat.

„Clasarea Penitenciarului Pitești este un moment deosebit de important în încercarea de a conștientiza și recupera istoria recentă a României. (…) Recunoașterea Închisorii drept monument istoric îi reconfirmă poziția ca simbol al luptei împotriva opresiunii comuniste în România și simbol al protejării valorilor democratice”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Culturii.

Ansamblul cuprinde Memorialul Închisoarea Pitești – un muzeu memorial aflat în interiorul fostului penitenciar Pitești, activ între 1941 – 1977. Memorialul a fost deschis publicului în 2014, situl găzduind expoziții, evenimente culturale și programe educaționale pe teme legate de detenția politică anticomunistă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button