Politică

ANPC a anunţat sancţionarea altor opt bănci din România pentru practici comerciale înşelătoare

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat sancţionarea altor opt bănci din România pentru practici comerciale înşelătoare în privinţa contractelor de creditare pe termen mediu şi lung. Anterior, ANPC a sancţionat alte 11 bănci pentru nereguli precum practici comerciale înşelătoare la modul de calcul al ratelor la credite.

ANPC a anunţat, joi, printr-un comunicat de presă, că a continuat seria de verificări privind modul în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu şi lung, cu termen de rambursare de peste zece ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valuta, precum şi dacă elementele prevăzute în condiţiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a precizat că au fost încheiate verificările la alte opt bănci din România şi au fost descoperite practici comerciale înşelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principalde rambursat şi 75 % dobândă. ANPC a explicat că prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.  

“Aşa cum am mai spus, acţiunea va continua. Încă opt bănci au fost sancţionate pentru ceea ce Autoritatea noastră consideră un raport nedrept între acestea şi consumatori. Aşa cum am mai arătat,  astăzi sunt situaţii dramatice în viaţa celor care la un moment dat şi-au luat un credit. Indiferent dacă pentru unii acestea sunt doar cifre statistice, pentru Autoritatea noastră aceştia sunt oameni. Povara financiară nu se poate ascunde după aparente justificări matematice. Dacă 1 + 1 este o operaţiune foarte corectă, aceeaşi adunare poate să reprezinte un minus enorm în viaţa unor familii. Procentele aparent infime au în spate inclusiv vânzări ale creditelor neperformante către recuperatorii de creanţe. Dar şi aşa, cei «doar» 2 % reprezintă un număr însemnat de consumatori aflaţi în imposibilitatea de a-si plăti ratele şi de a duce un trai decent. Dacă pentru unii s-a calculat un grad de suportabilitate, fără a fi măcar chemaţi la un dialog, cred că este momentul ca întreaga situaţie să fie reevaluată. Mă cutremură să văd insensibilitatea celor care neagă astăzi realitatea”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu. 

Cei 8 operatori economici sancţionaţi sunt: EXIM Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Bancă Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank, Vista Bank  

“Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv opt amenzi în valoare de 400.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului. 

Aplicând această măsură, consumatatorii medii pot beneficia de egalitatea dintre părţile contractului, dar se şi asigură echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacţionare în cunoştinţă de cauză şi de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înşelător”, a mai precizat ANPC. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button