Angajații lui Bolojan susțin că purtătoarea de cuvânt a Guvernului foloseşte mașinile alocate altor departamente

Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului a transmis duminică seara un comunicat scris în termeni duri în care, printre altele, susțin că Ioana Ene Dogioiu, prurtător de cuvânt al Executivului, ar folosi mașinile altor departamente pentru deplasări și nu autoturismul care i-a fost alocat. Motivul: se teme să nu fie trasă la răspundere pentru cheltuieli asociate.
„România are nevoie de un șofer, dar nu unul care plimbă demnitarii, rudele sau amantele acestora, ci un șofer care cunoaște direcția, care știe unde vrea să ajungă acest stat, și care are curajul să calce accelerația spre reformă reală, nu să tragă frâna de mână de teamă că îl va certa sistemul”, este un citat din comunicatul dur al angajaților din aparatul guvernamental.
Șeful Cancelariei prim-ministrului, Mihai Jurca, a anunțat, vineri în conferimță de presă, că demnitarii care nu au permis de conducere vor trebui să facă „ce se face în orice companie privată”, adică să folosească transportul în comun.
„Ce vedem acum este, din păcate, exact opusul transparenței și reformei reale. Ce fel de reorganizare e aceea în care șoferii și ospătarii devin mizele centrale ale conducerii executive a statului, lucrători care nu au salarii mai mari de 4.700 lei net?
„Atât prim-ministrul, cât și șeful Cancelariei au uitat că s-a terminat campania electorală”
Ce fel de strategie e aceea în care ne prefacem că tăiem costuri, dar, de fapt, menținem un sistem paralel și opac în care sunt protejați cei cu pensii speciale și cei care cumulează pensia uriașă cu salariu la stat?
Este limpede că atât prim-ministrul României, cât și șeful Cancelariei Prim-ministrului au uitat că s-a terminat campania electorală”, s-a transmis în comunicatul de presă al Sindicatului Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului.
Ce spun sindicaliștii despre Ioana Ene Dogioiu
„Singurele instituții care subînchiriază mașini de la firme private sunt Cancelaria Prim-ministrului și Secretariatul General al Guvernului. Nu pentru că nu ar avea mașini, ci pentru că mecanismul birocratic și frica de răspundere au dus la soluții absurde, costisitoare, ineficiente.
Doamna Ioana Dogioiu, de exemplu, se teme să folosească mașina alocată purtătorului de cuvânt pentru că există riscul de a fi trasă la răspundere pentru cheltuieli asociate. Astfel, preferă să folosească și mașinile alocate altor departamente”.
Angajaţii de la Guvern susțin că e o teamă care spune totul despre starea actuală a administrației, care va fi privatizată în scurt timp.
„Fiecare încearcă să fie cât mai discret, nu din profesionalism, ci din teroare, nu din integritate, ci din panică instituționalizată. Unde am ajuns?
„Vrem o administrație care să funcționeze, dar nu putem clădi eficiența pe frică”
Într-o democrație a terorii, în care demnitarii se tem să mai urce într-o mașină de serviciu, în care sefii nu vor să semneze, în care funcționarii sunt transformați în țapi ispășitori ai propriilor conducători, în care liderul sindical din Aparatul de lucru al Guvernului este scos din joc, alături de toți colegii săi de structură.
Ceea ce se anunță drept reorganizare este, în realitate, o operațiune de frică și cosmetizare, un aparat care se închide în sine, care devine tot mai opac, tot mai rigid, și în care eficiența e o mască sub care se ascunde paralizia decizională. Și atunci ne întrebăm: Cine răspunde pentru această atmosferă?
Cine răspunde pentru o democrație în care oamenii sunt reduși la tăcere, în care sindicatele sunt tratate ca obstacole, nu ca parteneri?”.
Vrem o administrație care să funcționeze, dar nu putem clădi eficiența pe frică. Nu putem clădi reforma pe rușine. Nu putem construi încredere publică în timp ce ne ascundem după portiere închise, tăiem simbolic șoferi și ospătari, dar menținem neschimbate mecanismele reale ale risipei și ale complicității. Aceasta nu este o reorganizare. Este o fugă.
„România are nevoie de un șofer, dar nu unul care plimbă demnitarii, rudele sau amantele acestora”
România are nevoie de curaj, nu de frică, de un ospătar nu pentru a duce cafele miniștrilor sau ca simbol al obedienței, ci pentru a ne aduce, în sfârșit, nota de plată a celor 35 de ani in care s-a mimat reforma.
Avem nevoie de un ospătar care să nu ne mai zâmbească fals, ci să spună răspicat: Ați cheltuit prea mult pentru formă și prea puțin pentru fond. Ați consumat încrederea cetățenilor și ați lăsat gol în farfuria fiecarei familii.
România are nevoie de un șofer, dar nu unul care plimbă demnitarii, rudele sau amantele acestora, ci un șofer care cunoaște direcția, care știe unde vrea să ajungă acest stat, și care are curajul să calce accelerația spre reformă reală, nu să tragă frâna de mână de teamă că îl va certa sistemul. NOI NU suntem EI. NOI suntem administrația publică ONESTĂ, NEPRIVATIZATĂ”, se mai arată în comunicatul citat.