Știrile 60m.RO

Maia Sandu conduce, la limită, dar câștigă

Maia Sandu conduce cursa electorală din Republica Moldova după ce s-au numărut peste 81% din buletinele de vot.

Românii din Republica Moldova urmează să își stabilească noul președinte. Se pare că cel în funcție, Igor Dodon, nu va reuși să treacă de această bătălie.

Maia Sandu conduce, dar numai cu 51,48% din numărul de voturi total exprimate, ceea ce este foarte puțin.

Situația pare incredibilă, dar numărul de susținători de care se bucură Igor Dodon depășește orice așteptare.

În diaspora moldovenii au votat în număr mare cu Maia Sandu, precum și în Chișinău și în localitățile limitrofe.

În schimb Igor Dodon domină restul Republicii Moldova.

  • Nicușor și Bolojan falimentează HORECA! Numărul concedierilor va crește cu cel puțin 20%
    Creșterea TVA propusă în noul program de guvernare elaborat de echipa premierului Ilie Bolojan ar putea avea efecte devastatoare pentru sectorul HoReCa, avertizează Dragoș Panait, consultant cu experiență în domeniul HoReCa. Potrivit estimărilor sale, impactul măsurilor fiscale va fi resimțit rapid și sever în industrie. „Segmentul HoReCa este unul dintre cele principale vizate de măsuri guvernamentale; de data aceasta, creșterea TVA-ului estimăm că va duce la o diminuare directă a vânzărilor – o scădere de aproximativ 15%”, a declarat Panait. Consecințele nu se vor opri aici. Consultantul estimează că aproximativ 4.000 de unități HoReCa riscă să își închidă activitatea, în …
  • Elevii şi studenţii protestează duminică, în Capitală, faţă de tăierea burselor
    Elevii şi studenţii protestează duminică, în Capitală, faţă de scăderea fondului de burse, ei urmând să plece în marş din Piaşa Universităţii către sediul Guvernului. ”Nu din burse strângi averi”, este mesajul lor pentru clasa politică. ”Duminică, 29.06.2025, de la ora 20:00, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), alături de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi Consiliul Tineretului din România (CTR), continuă protestele împotriva scăderii fondului de burse pentru elevi şi studenţi!”, anunţă ANOSR. Reprezentanţii ANOSR anunţă că studenţi, elevi, tineri şi alţi susţinători, vor porni în marş din Piaţa Universităţii până în faţa Palatului Victoria, pentru a …
  • Cum au ajuns instituțiile precum CCR să fie ocupate de rețele de crimă organizată
    Curtea Constituțională a fost gândită, în teorie, ca gardianul democrației, instituția supremă care apără legea fundamentală de abuzurile politice. În realitate, a devenit o anexă a sistemului corupt, un bastion al rețelelor de influență, al pilelor și al intereselor obscure. Nu mai decide în numele poporului, ci în favoarea celor care i-au numit acolo. Cum s-a ajuns aici? Simplu. Prin complicitate și trafic de influență. Membrii CCR nu sunt aleși pe criterii de competență sau integritate, ci pe baza apartenenței la clicile politice. PSD, PNL, chiar și USR, toate partidele care au avut acces la putere și-au împărțit locurile ca …
  • Ciolacu ar trebui la pușcărie. A folosit bugetul de stat ca să dea mită electorală, aruncând țara în haos
    Deși nu mai e premier, Marcel Ciolacu rămâne principalul responsabil pentru haosul economic în care se zbate România. Alături de Bolojan și de aceeași clică politică din PSD-PNL, a folosit bugetul de stat pentru a cumpăra voturi și a păstra puterea. Nu a condus țara, ci a jefuit-o cu zâmbetul pe buze. În timpul mandatului său, datoria publică a explodat, deficitul bugetar a scăpat de sub control, iar economia reală a fost sacrificată pentru pomeni electorale. A dat lefuri speciale, sporuri aberante și a ținut în viață o administrație supradimensionată, doar ca să-și fidelizeze votanții de partid. În paralel, românii …
  • Profesorii anunță proteste! Nicușor „Fake Sorbona” lovește din nou
    După ce a tăiat bursele elevilor și studenților, regimul Nicușor Dan provoacă un nou val de nemulțumiri: profesorii anunță proteste. Reforma promisă de „Fake Sorbona” înseamnă austeritate în educație, dispreț față de dascăli și umilirea sistematică a celor care formează viitorul României. Cadrele didactice refuză să mai tacă. Salariile rămân mici, școlile se degradează, iar acum și bursele dispar, în timp ce președintele mimează interesul pentru învățământ de la tribuna europeană. „România educată” a devenit România abandonată. Este revoltător ca într-un stat care pretinde că respectă educația, profesorii să fie nevoiți să iasă în stradă pentru drepturi de bun-simț. Dar …
  • Marius Lulea: Ca în 1940, fiecare ocupant a luat câte ceva: unul pădurile, petrolul, altul cerealele, unii apa, alții energia
    În 1940, România era sfâșiată sub ochii unei conduceri slabe, care nu s-a opus și nu a avertizat poporul. Fiecare putere străină și-a luat partea: rușii au luat Basarabia, ungurii Ardealul, bulgarii Cadrilaterul. Astăzi, scenariul se repetă, dar în tăcere, fără granițe redesenate , doar cu semnături, datorii și contracte păguboase. Suntem, de fapt, mai slabi decât atunci. Nu mai vine nimeni cu armata, ci cu împrumuturi și condiții impuse. Ne-au crescut datoria externă ca să ne țină legați. Ne dau bani cu care suntem obligați să le cumpărăm produsele. Economia noastră este doar o piață de desfacere, nu mai …
  • Românii cer întâi să se taie pensiile speciale și din numărul de parlamentari, apoi să se ceară de la popor sacrificii!
    Guvernanții vorbesc despre austeritate, cer românilor „solidaritate” și sacrificii, dar refuză cu încăpățânare să taie din privilegiile clasei politice. În loc să înceapă cu pensiile speciale, cu cele cinci funcții de vicepremier, cu armata de parlamentari inutili, puterea lovește direct în elevi, profesori, medici, militari și salariații din mediul privat. Românii s-au săturat să audă mereu același refren: „nu sunt bani”. Nu sunt bani pentru burse, pentru spitale, pentru infrastructură. Dar sunt bani pentru sinecuri, pentru pensii speciale de zeci de mii de lei și pentru un Parlament supradimensionat, deși poporul a votat prin referendum reducerea numărului de parlamentari la …
  • România are de două ori mai mulți parlamentari decât Olanda. Și infinit mai puțină rușine.
    România a reușit performanța să aibă peste 460 de parlamentari, în timp ce Olanda se descurcă excelent cu doar 225. Două țări europene, două lumi paralele: una umflată de politruci, alta condusă de oameni responsabili. Diferența? La noi, fiecare partid trebuie să-și plaseze pilele. Funcțiile sunt trofee, nu instrumente de guvernare. În timp ce olandezii își văd de treabă cu 150 de deputați și 75 de senatori, noi ne încăpățânăm să ignorăm voința poporului, exprimată clar în 2009: maximum 300 de parlamentari. Nu contează că referendumul a fost validat, nu contează că românii îl cer. Important este să fie loc …
  • Grupul AUR din PE a strâns semnături pentru moțiune împotriva Ursulei. Ce înseamnă acest lucru
    Pentru prima dată după multe legislaturi de obediență generală, o moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene prinde contur la Bruxelles. Grupul AUR, prin europarlamentarii săi, a strâns peste 10% din semnăturile necesare pentru declanșarea procedurii împotriva Ursulei von der Leyen. Nu e doar un gest simbolic, ci o lovitură politică la temelie , un act de curaj într-un Parlament în care cei mai mulți preferă să tacă și să încaseze. Ce acuză AUR? Corupție la vârf și lipsă de transparență într-un scandal uriaș: contractele secrete cu Pfizer și mesaje ascunse între Ursula și CEO-ul companiei. Justiția europeană a spus clar: …
  • Dacă puneau taxă pe hoție, se echilibra bugetul imediat
    Guvernul tot caută soluții miraculoase să astupe găurile bugetare. Taie de la profesori, de la elevi, de la pensionari, inventează taxe noi, dublează TVA-ul, dar uite o idee simplă pe care au ratat-o: să introducă o taxă pe hoție. Nu mare, ceva simbolic , un procent din șpaga încasată sau din contractul umflat cu statul. Cu o astfel de taxă, România nu doar că ar fi ieșit din deficit, dar am fi plătit și datoria publică, și pensiile speciale, și am fi construit metroul din Cluj, autostrăzile lipsă, ba poate ne rămânea și de-un pod peste Prut. Că avem resursă! …
  • Gheorghe Piperea, europarlamentar AUR, inițiază moțiunea împotriva Comisiei Europene. România spune stop dictaturii birocratice
    Pentru prima dată după mulți ani de slugărnicie instituționalizată, o voce românească răsună cu forță în Parlamentul European. Gheorghe Piperea, europarlamentar AUR, a inițiat o moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen, strângând semnăturile necesare pentru a declanșa oficial procedura. Este un gest curajos, rar și cu o încărcătură politică explozivă. Comisia Europeană, ajunsă între timp o structură opacă și ruptă de popoare, este acuzată de lipsă de transparență, în special în scandalul Pfizer. Nu vorbim despre zvonuri, ci despre o decizie recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene: Ursula von der Leyen a …
  • România are de două ori mai mulți parlamentari decât Olanda. La noi, democrația înseamnă burta plină și capul gol.
    În Olanda, 225 de parlamentari administrează un stat funcțional, curat, coerent. În România, peste 460 de indivizi mimează reprezentarea și se joacă de-a statul. Diferența nu stă doar în cifre, ci în conținutul moral al politicii. Olanda a construit o democrație matură. România a clădit un spectacol grotesc, cu lozinci în loc de legi și cu tăcere în loc de responsabilitate. Când ai un Parlament dublu față de olandezi, dar triplul nesimțirii, nu mai vorbim despre reprezentare, ci despre umflare artificială a imposturii. La noi, locul în parlament e răsplată, nu răspundere. Este sinecură, nu slujbă. Un premiu de consolare …
  • Marius Lulea: „Vor să ne dezbine, să îndrepte fermierii împotriva studenților, antreprenorii împotriva profesorilor! Să fim uniți, dușmanii sunt în partide!”
    Marius Lulea trage un semnal de alarmă cu privire la strategia perfidă a clasei politice de a diviza poporul român, pentru a-și păstra puterea și privilegiile. Într-o declarație fermă, prim-vicepreședintele AUR denunță manipulările prin care guvernanții încearcă să creeze conflicte artificiale între categoriile sociale. „Vor să ne dezbine! Să îndrepte fermierii împotriva studenților, antreprenorii împotriva profesorilor, angajații de la stat împotriva celor din privat și invers. Asta e tactica lor de supraviețuire: să ne certe între noi, ca ei să rămână la putere,” a declarat Marius Lulea. Liderul AUR subliniază că adevărații dușmani nu sunt în rândul cetățenilor, ci printre …
  • Guvernul lui Nicușor va crește taxa pe terenuri, inclusiv agricol!
    Guvernul instalat de Nicușor Dan pregătește o nouă lovitură pentru români: majorarea taxelor pe terenuri, inclusiv pe cele agricole. Măsura vine într-un moment în care agricultura românească se confruntă deja cu dificultăți majore, iar fermierii sunt sufocați de scumpiri, secetă și birocrație. În loc să taie din cheltuielile aparatului bugetar sau să elimine privilegiile din sistemul politic, guvernul alege să pună o nouă povară pe umerii celor care muncesc pământul. Terenurile agricole vor fi impozitate mai dur, sub pretextul unei „reevaluări fiscale” care urmărește să aducă mai mulți bani la buget. Această decizie va accelera procesul de abandon al terenurilor, …
  • Guvernul lui Nicușor va crește taxa pe terenuri, inclusiv agricol! Subvenții mici, taxe mari!
    Guvernul susținut de Nicușor Dan continuă să lovească în producătorii români. După ce a crescut TVA-ul în sectoare esențiale, acum se pregătește să majoreze taxele pe terenuri, inclusiv pe cele agricole. În loc să sprijine agricultura locală, preferă să o îngroape în biruri. Subvențiile acordate fermierilor români sunt deja printre cele mai mici din Uniunea Europeană, dar asta nu oprește guvernul să ceară și mai mult de la cei care muncesc pământul. Cu taxe mari și ajutoare aproape inexistente, agricultura românească este împinsă spre faliment. Această politică fiscală nu face decât să accelereze abandonul terenurilor și vânzarea lor către companii …
  • Bolojan râde de români: „Nu două posturi de vicepremieri în plus vor face diferența”
    Într-o declarație care trădează aroganță și dispreț față de contribuabili, Ilie Bolojan a minimalizat problema celor cinci vicepremieri din Guvern, afirmând senin că „nu două posturi în plus vor face diferența”. Cu alte cuvinte, pentru Bolojan, nu contează că statul își umflă burta cu funcții inutile, plătite din buzunarul românilor care abia își plătesc facturile. Această declarație vine după ce același Bolojan poza în campionul austerității, reformatorul sistemului bugetar și omul care „taie în carne vie”. În realitate, asistăm la o dublă măsură: când e vorba de profesori, medici sau antreprenori, ni se cere „să strângem cureaua”. Dar când e …
  • Pierdem aproape 8 miliarde de euro din PNRR. Guvernul are doar probleme, nu soluții.
    România riscă să piardă aproape 8 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență. Banii sunt acolo, disponibili pentru spitale, autostrăzi și linii de cale ferată, dar guvernul nu este în stare să-i atragă. Incapacitatea administrativă și lipsa de reforme au transformat un plan istoric într-un eșec național. În timp ce alte state construiesc, la noi se bâjbâie. Se schimbă miniștri, se dau vina unii pe alții, se promite totul și nu se livrează nimic. Reforma pensiilor speciale e blocată. Reforma administrației a fost uitată. Digitalizarea? Doar în PowerPoint-uri. Nu ducem lipsă de bani, ci de competență. Avem …
  • Pierdem miliarde din PNRR pentru că funcțiile se dau politic. Pro-europenii neglijează condițiile impuse
    România riscă să piardă miliarde de euro din PNRR nu pentru că nu ar avea nevoie de spitale, autostrăzi sau digitalizare, ci pentru că guvernanții tratează totul ca pe o pradă de partid. Condițiile impuse de Comisia Europeană sunt clare: reforme reale, transparență, conducere profesionistă la companiile de stat. Ce oferim noi? Numiri politice, nepotism și sinecuri. Marile companii de stat sunt sufocate de incompetenți puși pe criterii de partid. Nu contează CV-ul, ci carnetul. Fiecare director numit politic blochează proiecte, toacă bani și trage în jos întreaga administrație. Asta în timp ce PNRR cere performanță, restructurare și criterii obiective. …
  • Țeapă de la Nicușor Dan: bursele tinerilor sunt tăiate, pensiile speciale rămân intacte
    Studenții din România tocmai au aflat ce înseamnă „noua reformă” promisă de Nicușor Dan: se taie bursele, se strâng curelele pentru tineri, dar privilegiile celor care au prins funcții grase rămân neatinse. Este o lovitură directă dată viitorului acestei țări, sub masca „responsabilității bugetare”. În timp ce universitățile trag semnale de alarmă și tinerii se chinuie să rămână la facultate, guvernul condus de „progresiștii competenți” decide că e mai bine să-i lovească exact pe cei care pot schimba România în bine. Se închid ochii la pensiile speciale de zeci de mii de lei, dar se face economie la câteva sute …
  • Iohannis ne-a lăsat moștenire pe Nicușor și Bolojan
    După zece ani de tăcere strategică, turism de lux și promisiuni goale, Klaus Iohannis ne oferă „moștenirea” sa politică: Nicușor Dan și Ilie Bolojan. Doi oameni fără viziune, promovați nu pentru că ar avea soluții, ci pentru că sunt ușor de controlat și perfect adaptați unui sistem care mimează reforma, dar conservă privilegiile. Nicușor a devenit președinte promițând schimbarea, dar a început prin a menține pensiile speciale, a mări TVA-ul în sectoarele românești și a înconjura guvernul de vicepremieri inutili. E moștenitorul perfect al unui președinte care și-a petrecut mandatele în vile de protocol și avioane de stat, în timp …
  • Nicușor nu a mai deschis gura despre anularea alegerilor. Nu l-au lăsat stăpânii.
    În decembrie 2024, România a trecut printr-un moment grav: alegeri anulate, candidați interziși, democrație suspendată. A fost o rușine națională, un abuz girat de instituții care trebuiau să vegheze la corectitudinea procesului electoral. Nicușor Dan a schițat atunci câteva declarații, s-a arătat „îngrijorat”, a dat de înțeles că susține democrația. Apoi a tăcut. Definitiv. Nu a mai rostit un cuvânt despre anularea alegerilor. Nu a mai pus nicio întrebare despre excluderea unor candidați incomozi. Nu a cerut explicații, nu a apărat principiile. De ce? Pentru că stăpânii nu i-au dat voie. Pentru că între „reformatorul” de campanie și președintele ales …
  • Jaful organizat al băncilor contra românilor se face cu supravegherea și complicitatea BNR
    Românii plătesc cele mai scumpe credite din Europa. Nu pentru că economia ar fi într-un colaps profund, ci pentru că băncile au fost lăsate să se comporte ca niște prădători. Dobânzi uriașe, comisioane ascunse, clauze abuzive, toate acestea sunt practici tolerate și chiar încurajate tacit de Banca Națională a României. În loc să protejeze cetățenii, BNR acoperă cu o atitudine arogantă acest cartel bancar care funcționează în stil mafiot. În România, patru bănci controlează peste 70% din piață. E un oligopol bine sudat, care stabilește prețuri după bunul plac, fără concurență reală și fără frică de reglementări. De ce? Pentru …
  • De ce BNR nu reglementează piața bancară? Avem o situație de oligopol periculoasă
    În România, patru bănci controlează peste 70% din piață. Asta înseamnă putere de piață concentrată în mâinile câtorva jucători, adică un oligopol. Consecințele se văd direct în buzunarele românilor: dobânzi mari, comisioane abuzive, lipsa creditării pentru sectoarele productive și refuzul sistematic al creditelor pentru micii antreprenori. BNR are atribuții clare, prin lege, de supraveghere și reglementare a pieței bancare. Are toate pârghiile pentru a interveni: să limiteze marjele de dobândă, să impună transparență, să încurajeze concurența, să sancționeze practicile neloiale. Dar nu o face. De ce? Pentru că BNR a devenit o instituție politizată și conservatoare, ruptă de realitățile din …
  • Croația, o țară care se bazează pe turism crește cheltuielile pentru pensii și salarii cu 2,1 miliarde de euro. România distruge turismul
    Guvernul croat a decis astăzi asupra cadrului bugetar pentru perioada 2026-2028, conform căruia cheltuielile în 2026 față de 2025 sunt majorate cu 2,1 miliarde de euro. Cheltuielile stabilite prin decizia privind cadrul bugetar cresc în 2026 față de 2025 cu 2,1 miliarde de euro, ajungând la 30,8 miliarde de euro. Aceasta reprezintă o creștere de 7,2%. „Cheltuielile sunt în creștere ca urmare a măsurilor luate de Guvern pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor, investițiile în infrastructură și consolidarea securității societății”, a declarat prim-ministrul Andrej Plenković. În acest sens, el a evidențiat creșterea pensiilor și a veniturilor din pensionare, alocațiile …
  • Ordonanța care taie sporurile, blocată în ultimul moment! Haos și tensiuni în Guvern
    Proiectul de ordonanță de urgență care ar fi limitat drastic sporurile bugetarilor a fost amânat după un blocaj la Consiliul Economic și Social. Guvernul nu a respectat procedurile legale, iar adoptarea a fost reprogramată pentru luni, 30 iunie. Sindicatele acuză lipsa de transparență și avertizează asupra posibilelor efecte de neconstituționalitate. Guvernul a dat înapoi în ultimul moment în privința ordonanței de urgență pentru tăierea sporurilor bugetarilor, după ce Consiliul Economic și Social (CES) a refuzat să avizeze documentul pe repede-înainte. Ordonanța, aflată inițial pe ordinea de zi a ședinței de vineri, 27 iunie, a fost prezentată doar în primă lectură …
  • Bolojan recunoaște că i-a mințit pe români: angajații de la Senat au plecat în alte instituții publice, nu afară
    Așa-zisa mare reformă de la Senat, anunțată cu surle și trâmbițe de Ilie Bolojan, se dovedește a fi doar o manevră de imagine. În loc de concedieri reale și reducere a aparatului bugetar, aflăm acum că o bună parte dintre angajații „dați afară” au fost, de fapt, transferați în alte instituții ale statului. Adică tot bugetari, tot pe salarii grase, dar cu ecusonul schimbat. Bolojan a pozat în justițiarul care curăță sistemul de pile și sinecuri, dar a omis să le spună românilor că reforma lui înseamnă, în realitate, mutarea angajaților de la un birou la altul, dintr-un minister în …
  • George Simion, reacţie după decizia în cazul Călin Georgescu: „Opriți persecuțiile politice! Libertate pentru poporul român!”
    Liderul suveranist George Simion a reacționat rapid, cu un mesaj de forță în sprijinul lui Călin Georgescu, după ce candidatul exclus din cursa prezidențială a fost anunțat că este inculpat într-un alt dosar. „Opriți persecuțiile politice! Libertate poporului român!”, a scris Simion pe Facebook. Reacția lui George Simion vine la scurt timp după ce, potrivit surselor citate de Realitatea PLUS, Călin Georgescu a fost anunțat de către procurorul de caz, Marius Iacob, că i se schimbă calitatea de suspect în cea de inculpat, în ultimul dosar fabricat la comandă.
  • Val de scumpiri lovește România: Construcțiile și comerțul, în pragul exploziei prețurilor!
    Managerii din România anunță creșteri semnificative ale prețurilor în următoarele luni, în special în sectoarele construcțiilor și comerțului cu amănuntul. În timp ce producția și angajările bat pasul pe loc, inflația amenință direct buzunarul românilor. Datele oficiale ale INS confirmă un trend îngrijorător: prețuri mai mari, stabilitate economică fragilă și un viitor incert. România se confruntă cu noi semnale de instabilitate economică, pe fondul unor anticipări alarmante privind creșterea prețurilor în principalele sectoare ale economiei. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), managerii români preconizează scumpiri semnificative în următoarele trei luni, în special în construcții și comerțul cu …
  • Ion Cristoiu: Să extinzi urmărirea penală pentru așa ceva, într-o țară unde se fură pe rupte, arată că Justiția e făcută doar ca să-i apere pe corupţi
    Maestrul Ion Cristoiu aruncă bomba momentului. Acesta a comentat decizia procurorilor de a-i schimba încadrarea juridică lui Călin Georgescu din suspect în cea de inculpat și a transmis: „Mie mi se pare un grav abuz, dar este și o mare imbecilitate”. „Dar ca să extinzi urmărirea penală pentru așa ceva, într-o țară unde se fură pe rupte, unde tot ce s-a întâmplat în ultima vreme este făcut ca Justiția să apere pe corupți; într-o țară în care programul de guvernare se modifică peste noapte, fără știrea partidelor care fac parte din guvern pentru ca Ilie Bolojan și Nicușor Dan să oblige …
  • Federația „CulturMedia”: Tăiați indemnizațiile uriașe ale demnitarilor, pensiile speciale, sinecurile politice!
    Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CulturMedia denunță ”cu fermitate” disprețul Guvernului față de lucrătorii din Cultură, pe care acesta vrea să îi înhame la o nouă ”curbă de sacrificiu”. ”Este absolut revoltător ca Guvernul să continue să ignore adevărata problemă a bugetului public – risipa cronică, sinecurile politice, consiliile de administrație inutile, instituțiile parazite, lipsa de colectare de la ‘băieții deștepți’ ai Economiei – și să își descarce neputința exact pe umerii celor care muncesc, în condiții dure și nedemne, pentru un salariu de mizerie”, transmite, vineri, Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CulturMedia, într-un …
  • Dacă Țoiu și Moșteanu au reușit fără școală, de ce restul studenților nu ar reuși fără burse?
    E o logică pe care guvernanții o aplică tacit: dacă impostura, superficialitatea și diploma de partid te pot face parlamentar, de ce să mai sprijinim tinerii care chiar învață? Dacă tinerii de tip Țoiu sau Moșteanu au ajuns în funcții publice fără performanță academică reală, atunci bursele devin, nu-i așa, un moft. În viziunea lor, viitorul se construiește cu PR, nu cu biblioteci. Statul român nu mai încurajează meritul, ci obediența. Nu mai investește în educație, ci în sinecuri. Cei care muncesc pentru examene primesc tăieri. Cei care mimează competența sunt promovați. Așa s-a ajuns ca în 2025 să nu …
  • Viktor Orbán cere Comisiei Europene să respecte suveranitatea Ungariei în chestiuni de ordin legal intern
    Premierul ungar Viktor Orbán i-a transmis Comisiei Europene să nu intervină în deciziile de natură juridică ale Ungariei, ca reacție la apelul Ursulei von der Leyen privind permiterea marșului Budapest Pride. Orbán susține că Uniunea Europeană ar trebui să se concentreze pe provocările majore ale blocului comunitar, precum criza energetică sau competitivitatea economică. Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a reacționat ferm în fața apelului lansat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind organizarea marșului Budapest Pride. Liderul ungar i-a transmis Comisiei să evite implicarea în deciziile juridice și administrative ale statelor membre. „Invit Comisia Europeană să se abțină de …
  • Se taie bursele și nu pensiile speciale. Educația, zero prioritate. Nicușor a reușit și cu fake Sorbona
    Într-o Românie în care tinerii sunt îndemnați să învețe și să muncească, guvernul ales de Nicușor Dan decide că nu e cazul să-i susțină. Se taie burse pentru studenți și elevi, dar nu se umblă nici măcar cu o unghie la pensiile speciale. Acelea rămân sfinte. Adevărata religie de stat e inechitatea. Educația e tratată ca o povară bugetară. În schimb, privilegiile castelor de partid se păstrează cu sfințenie, în timp ce copiii care muncesc pentru un viitor mai bun primesc flit de la stat. Așa arată România condusă de „președintele reformelor”: o țară în care statul își sabotează propriii …
  • Protest la Guvern din cauza plafonării sporului de antenă: „Măriți salariile cu 15% și ieșim din criză fără datorii”
    Angajații din instituțiile guvernamentale au declanșat vineri un protest spontan, nemulțumiți de tăierile anunțate de Guvern, în special plafonarea sporului pentru condiții vătămătoare. Aceștia cer majorarea salariului minim și amenință cu blocarea activității Executivului dacă solicitările nu sunt luate în considerare. Vineri, angajații din aparatul guvernamental au ieșit în fața instituțiilor pentru a protesta spontan împotriva noilor măsuri de austeritate anunțate de Guvern. Măsurile includ plafonarea „sporului de antenă” la 172 de lei brut, o reducere drastică față de nivelul actual, care putea ajunge până la 1.500 de lei. Nemulțumirile au fost exprimate vocal de protestatari. Unul dintre ei a …
  • Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR: „Guvernul „pro-european” taie puternic din veniturile celor care muncesc, nu din sinecurile politice și pensiile speciale”
    Ordonanța pentru plafonarea sporurilor, aflată astăzi pe masa Guvernului, este o simplă operațiune de imagine, fără impact real asupra sistemului bugetar, dar cu efecte grave pentru cei care își riscă viața în slujba statului. Într-un dispreț total față de lege, Guvernul a introdus acest proiect direct pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, fără ca acesta să fie publicat spre consultare publică. Pentru a mima democrația, Bolojan i-a chemat în această dimineață pe reprezentanții sindicatelor la Guvern, mimând un dialog care în realitate nu a existat niciodată. Ordonanța era deja redactată, iar deciziile erau deja luate. Așa-zisele consultări au …
  • Studenți și elevi, protest în fața Ministerului Educației față de tăierea burselor
    Câteva zeci de studenți și elevi protestează vineri în fața Ministerului Educației și Cercetării, fiind nemulțumiți de inițiativa Executivului condus de Ilie Bolojan de a schimba modul de calcul al fondului de burse, relatează Agerpres. „Vrem dreptate, nu rușine!, Bursa nu se taie mâine!”, „Disperare, fără burse doare”, „Elevi, luptați, bursă meritați”, „Studenți, luptați, bursă meritați”, scandează manifestanții. Diana, elevă la Liceul Tehnologic „Vintilă Brătianu” din județul Ilfov, a declarat pentru publicația citată că a venit la protest pentru că „bursele sunt un drept fundamental pe care trebuie să-l avem cu toții” „Primesc bursă socială și bursă de reziliență. Primesc …
  • Băncile românești, captive în slujba statului: Economia reală e ignorată, creditarea eșuează, iar BNR trage un semnal de alarmă tardiv
    BNR avertizează că băncile din România au devenit dependente de finanțarea statului, în timp ce companiile și populația rămân pe dinafară. Cu 200 de miliarde de lei blocate în titluri de stat și doar firimituri direcționate spre economia reală, sistemul bancar românesc pare tot mai puțin interesat de rolul său fundamental: dezvoltarea țării. România se împrumută masiv, iar băncile se transformă, încet și sigur, în oficii fiscale care hrănesc foamea bugetară a statului.BNR trage un semnal de alarmă: sistemul bancar românesc a ajuns la cel mai înalt nivel de dependență față de stat din întreaga Uniune Europeană. Peste 27% din …
  • Nicușor Dan lovește în educație: Ce l-a ajutat pe el să plece din țară, vrea să le interzică elevilor de azi
    Președintele României justifică tăierile burselor pentru elevi, spunând că 30% dintre ei nu merită burse de merit. Deși declară sus și tare că el a învățat în Franța cu bursă de la stat, acum susține un sistem care pedepsește performanța. România își umilește propriii olimpici, iar Cotroceniul întoarce privirea. România și-a trădat propriii elevi. Și-a trădat propriii olimpici. Și-a trădat viitorul.Iar președintele țării e complice. Nicușor Dan a ieșit public să justifice tăierile burselor de merit pentru elevi și studenți, afirmând că sistemul actual e „neuniform”, „nejustificat” și „anormal”. „E anormal să numești ‘de merit’ o bursă acordată la 30% …
  • Guvernele pro-europene au aprobat concedii medicale de 1 milion de zile pe an
    Asta da performanță: guvernele „pro-europene” care ne predică despre muncă, eficiență și reforme aprobă anual peste un milion de zile de concedii medicale. În timp ce antreprenorii sunt sufocați de taxe și tinerii sunt lăsați fără burse, statul plătește, fără prea multe întrebări, o avalanșă de absențe. Această cifră uriașă nu reflectă doar un sistem sanitar fragil, ci și o administrație bolnavă. Unii sunt cu adevărat bolnavi, da. Dar mulți își iau „medical” pe pile, pe combinații, sau pur și simplu pentru că pot. Pentru că în România statul te plătește să nu muncești, dacă știi pe cine trebuie. În …
  • Statul român a devenit doar un mijloc de jefuire a românilor
    Românii muncesc, plătesc taxe și își strâng cureaua, în timp ce statul devine partener de jaf al corporațiilor, al băncilor și al camarilei politice. În loc să protejeze cetățeanul, să reglementeze piețele și să sprijine dezvoltarea, statul român acționează ca un intermediar lacom: nu oprește prădătorii, ci doar își cere partea din pradă. Vedem bănci cu profituri de miliarde, într-o piață de tip oligopol, unde dobânzile sunt rușinos de mari și unde statul tace complice. În loc să intervină pentru corectitudine, spune doar: „Știm că-i jefuiți, dar dați și nouă ceva”. Astfel, a apărut ideea impozitului suplimentar pe „profiturile excesive”. …
  • Marius Tucă acuză sistemul: „Călin Georgescu este persecutat politic. AUR ar câștiga alegerile anticipate!”
    Jurnalistul Marius Tucă lansează acuzații grave la adresa sistemului, despre care spune că îl persecută pe Călin Georgescu pentru a-l elimina din cursa electorală. Tucă susține că scenariul alegerilor anticipate este real, iar AUR ar ieși învingător, motiv pentru care se dorește blocarea oricărei alternative reale la actuala putere. Marius Tucă lovește din nou în clasa politică și în structurile de putere din România. Într-o intervenție la Realitatea Plus, jurnalistul a lansat o serie de acuzații dure, susținând că fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu este victima unei persecuții politice orchestrate de sistem, cu scopul de a-l elimina definitiv de …
  • Isărescu a încălcat grav legea BNR. Misiunea lui era stabilitatea prețurilor, nu finanțarea campaniilor electorale și luxul partidelor
    Legea Băncii Naționale este clară: BNR are ca obiectiv fundamental stabilitatea prețurilor, adică protejarea puterii de cumpărare a monedei naționale. Nu este o instituție politică, nu are voie să se implice în jocuri de campanie, nu poate alimenta bugetul public doar ca guvernul să aibă bani de pomeni electorale. Dar în ultimii ani, Mugur Isărescu a trădat exact această misiune. Sub conducerea sa, BNR a tolerat și chiar încurajat tipărirea de bani prin achiziții de titluri de stat, finanțând astfel indirect deficitul bugetar. A permis guvernelor să cheltuie fără frână, a închis ochii la inflație și a acceptat să fie …
  • Românii au găsit soluția eficientă: Casa Poporului și clădirea Guvernului să devină închisori!
    Într-o țară unde nimic nu merge cum trebuie, românii au venit cu o idee genială: să transformăm Casa Poporului și clădirea Guvernului în închisori. Nu de alta, dar așa ar fi, în sfârșit, folosite eficient și în interesul public. Casa Poporului – cea mai mare clădire administrativă din Europa – stă mai mult goală, plină de lux inutil și aer condiționat pe banii noștri. Dacă tot e atât de impozantă, de ce să nu devină și utilă? Se pot amenaja celule spațioase, cu vedere spre parc, pentru foști și actuali demnitari. Are tot ce-i trebuie: camere mari, buncăre, sisteme de …
  • Președintele Nicușor Dan pare complet inapt pentru funcție
    Au trecut doar câteva săptămâni de când Nicușor Dan a ajuns la Cotroceni și deja tot mai mulți români privesc cu îngrijorare comportamentul său. Râde singur, face grimase inexplicabile în aparițiile publice, are blocaje vizibile de gândire și exprimare. Se poticnește în propoziții simple, iar atunci când reușește să lege o idee, aceasta pare desprinsă dintr-un discurs de copil de 12 ani. Nu pare că înțelege gravitatea funcției pe care o ocupă. Nu are reacții ferme, nu formulează poziții clare, nu transmite siguranță sau direcție. În schimb, avem bâlbâieli, pauze ciudate și o mimică dezorientată care, în orice alt stat …
  • Nicușor Dan amenință cu reforme dureroase până la sfârșitul lui iulie: „Toată lumea va plăti pentru cheltuielile statului”
    Președintele Nicușor Dan anunță un val de reforme fiscale care vor lovi populația până la finalul lunii iulie. În ciuda promisiunilor de relansare economică, măsurile preconizate par să ducă mai degrabă la noi sacrificii pentru cetățeni, în timp ce nedreptățile structurale persistă. Declarațiile de la Bruxelles dezvăluie o strategie grăbită, susținută de presiuni externe și lipsită de empatie față de impactul social. Președintele României, Nicușor Dan, a făcut declarații alarmante în noaptea de joi spre vineri, după prima zi a reuniunii Consiliului European, în urma unei întâlniri cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. În centrul discuțiilor s-au aflat …
  • Datoria României atinge un nivel record de 56,1% din PIB în 2025
    România a înregistrat o datorie publică de 56,1% din PIB în 2025, cel mai ridicat nivel post-pandemic. Deficitul bugetar de aproape 9% și cheltuielile ridicate pun presiune pe stabilitatea financiară. Comisia Europeană avertizează că, fără corecții urgente, datoria ar putea depăși 59% până la finalul anului. Datele statistice arată că datoria publică a României a urcat la 56,1% din PIB în 2025, conform metodologiei ESA, cea mai mare valoare înregistrată de la încheierea pandemiei . Această creștere solidă reflectă acumularea masivă a datoriei guvernamentale. Deficitul bugetar a atins 9,3% în 2024 și se va menține la un nivel ridicat, estimat …
  • Masa rotundă AUR la Parlamentul României: „Ne înclinăm cu respect în fața memoriei Basarabiei (1940–2025)
    Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat la Parlament masa rotundă cu tema: „Ne înclinăm cu respect în fața memoriei Basarabiei (1940–2025) și rememorăm cu durere, dar și cu demnitate, răpirea Moldovei de peste Prut în urma infamului pact Ribbentrop-Molotov”. Evenimentul a adus în prim-plan reflecții istorice, perspective geopolitice și soluții concrete pentru viitorul relației dintre România și Republica Moldova. Valeriu Munteanu: „Nu am devenit mai puțin români” În deschidere, deputatul AUR Valeriu Munteanu a subliniat dimensiunea profund personală și identitară a momentului: „Pentru mine acest moment nu este unul doar de reculegere istorică, ci și o mărturisire de destin. …
  • SUA impune verificarea profilurilor de social media pentru solicitanții de viză: Setările trebuie să fie publice
    Departamentul de Stat al SUA introduce noi măsuri stricte pentru verificarea solicitanților de vize F, M și J. Cei care vor să studieze, să muncească temporar sau să participe la schimburi culturale în Statele Unite vor fi obligați să își facă publice profilurile de social media, ca parte a unei proceduri extinse de securitate. Ambasada Statelor Unite în România a anunțat recent că solicitanții de vize pentru SUA, în special din categoriile non-imigrante F (studenți), M (studii vocaționale) și J (schimburi de vizitatori), vor fi supuși unor noi proceduri de verificare. Potrivit unui comunicat publicat de Departamentul de Stat și …
  • Petrișor Peiu (AUR): AUR nu acceptă sub nicio formă scurgerea peste graniță a miliardelor de euro de la bugetul statului
    Guvernul Ilie Bolojan îi sfidează cu aroganță pe români menționând achiziționarea rachetelor franțuzești Mistral în programul de guvernare cu care s-a prezentat în fața Parlamentului. Adică este o achiziție cu dedicație, cu câștigătorul cunoscut dinainte, spune liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, într-un comunicat. “Îi punem în vedere prim-ministrului că în conformitate cu prevederile Legii nr. 182 din 12 aprilie 2002 privind protecția informațiilor clasificate, dreptul de a avea acces la informațiile de interes public este garantat prin lege.Nicio prevedere a Legii 182 nu va putea fi interpretată în sensul limitării accesului la informațiile de interes public. Totodată, Legea 182 interzice …
  • Radu Savopol (HORA): „Dublarea TVA-ului va aduce închiderea a peste 10.000 de afaceri din HoReCa și zeci de mii de concedieri”
    Radu Savopol, președintele HORA, trage un semnal de alarmă cu privire la impactul devastator pe care l-ar putea avea dublarea TVA-ului asupra industriei ospitalității. Măsura propusă în programul de guvernare al Guvernului Bolojan ar putea duce la închideri masive de afaceri și pierderi semnificative de locuri de muncă, afectând mai ales operatorii care respectă legea. Industria HoReCa din România riscă să fie grav afectată de intenția Guvernului Bolojan de a majora TVA-ul, măsură prevăzută în programul de guvernare. Potrivit lui Radu Savopol, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), efectele ar putea fi catastrofale pentru un sector …

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button