Angajaţii BBC ale căror mesaje online încalcă normele de imparţialitate ar putea fi concediaţi

Noul director general al BBC, a declarat marţi că va acorda sancţiuni disciplinare prezentatorilor şi jurnaliştilor care încalcă regulile de imparţialitate ale radioteleviziunii publice britanice prin publicarea unor opinii proprii pe reţelele de socializare şi că ar putea să îi concedieze în cazul unor încălcări grave ale acestor norme, informează Reuters.
Directorul grupului BBC, finanţat în principal printr-o taxă radio-TV plătită de toate gospodăriile din Marea Britanie în care există cel puţin un televizor, a spus că va stabili în săptămânile viitoare un nou set de recomandări care vor trebui să fie respectate pe platforme online precum Twitter şi Facebook.
La puţin timp după ce a devenit directorul general al BBC la începutul lunii septembrie, Tim Davie le-a transmis angajaţilor grupului că nu ar trebui să îşi exprime opiniile politice pe reţelele de socializare întrucât riscă să afecteze reputaţia de imparţialitate de care se bucură BBC.
Marţi, el a spus că noile recomandări se vor aplica tuturor prezentatorilor BBC, nu doar jurnaliştilor din redacţiile grupului.
„Sunt dispus să iau măsurile disciplinare care se impun până la capăt”, a declarat el în faţa unui comitet de parlamentari britanici.
Potrivit declaraţiilor sale, politicile de aplicare a noilor reguli vor include acţiuni disciplinare şi solicitări de suspendare a conturilor de Twitter.
„Vom putea să îi scoatem pe oameni de pe Twitter. Dacă ei vor să lucreze pentru BBC, atunci eu voi putea să le cer oamenilor acest lucru, voi putea să le spun să îşi suspende contul de Twitter”, a adăugat Tim Davie.
Criticile au vizat anumite mesaje publicate pe Twitter de fostul fotbalist devenit prezentator de televiziune Gary Lineker, cel mai bine plătit prezentator din organigrama grupului BBC, care a câştigat 1,75 milioane de lire sterline (2,25 milioane de dolari) în ultimul an financiar.
Tim Davie a spus că a stat de vorbă cu Gary Lineker şi că acesta a înţeles pe deplin responsabilităţile ce îi revin faţă de mesajele pe care le publică pe reţelele de socializare.
Cu toate acestea, reacţionând la declaraţia prin care Tim Davie a anunţat că ar putea să ceară prezentatorilor de la BBC să îşi suspende conturile de Twitter, Gary Lineker scris următorul mesaj online: „Cred că doar compania Twitter poate să îi scoată pe oameni de pe Twitter”.
Sursa: Agerpres
- Lege de robi: dacă nu îți plătești amenda îți iau carnetulRomânia pare hotărâtă să-și strivească propriii cetățeni sub bocancul unui stat tot mai abuziv. Noua propunere legislativă, care prevede suspendarea permisului de conducere pentru neplata unei amenzi timp de 90 de zile, nu este o simplă măsură administrativă. Este o formă de represiune economică. O lege de robi. Întâi îți dă statul o amendă, apoi …
- Nicușor Dan, în presa germană: Serviciile secrete nu s-au implicat suficient în problema anulării alegerilor din decembrie 2024Nicușor Dan, aflat într-o vizită în Germania, a afirmat într-un interviu acordat publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung că serviciile secrete nu s-au implicat suficient în gestionarea situație create de anularea alegerilor prezidențiale în 2024 și că are de gând să numească în fruntea serviciilor două persoane care să nu provină nici din servicii, nici din politică. …
- Familia tradițională, model de carieră la stat: mamă, tată, fiu și nora, toți angajați la primărieÎn multe primării din România, mai ales în mediul rural, „familia tradițională” nu mai este doar o valoare culturală, ci a devenit o schemă perfectă de ocupare a instituțiilor publice. Mamă, tată, fiu și noră ajung angajați pe posturi bine plătite în aceeași primărie, în timp ce mii de tineri calificați nu prind niciun loc …
- Recalcularea pensiilor întârzie inexplicabil: sistemul informatic cedează, iar pensionarii așteaptăRecalcularea pensiilor bate pasul pe loc, cu întârzieri de luni de zile, în timp ce autoritățile invocă probleme informatice și măsuri fiscale neclare. Ministrul Muncii, Florin Manole, recunoaște că nici așa-numita „mică recalculare” nu avansează, iar softul Casei de Pensii este „suprasolicitat”. Pensionarii rămân în continuare victimele unui sistem blocat între promisiuni și erori de …
- Guvernul taie 40% din posturi, dar inventează o nouă direcție! Austeritate cu parfum de sinecuri la Palatul VictoriaMăsuri de austeritate anunțate cu surle și trâmbițe, dar în spatele „reformei” se naște o nouă structură de stat. Se dau afară sute de oameni, dar se înființează „Departamentul pentru Continuitate Guvernamentală” , o invenție birocratică cu 7 posturi noi și zero eficiență. Iar flota de mașini de lux merge mai departe, pe 12 milioane …