Operațiunea „Mercur”: ANAF verifică magazinele online suspectate de fraudă fiscală

Direcția Antifraudă din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a început operațiunea „Mercur” de verificare a veniturilor nedeclarate obținute din comerțul electronic nefiscalizat, potrivit unui comunicat de presă. Operațiunea a fost declanșată ca urmare a numărului de sesizări primite de la clienți, în special privind imposibilitatea de a beneficia de garanție în lipsa facturilor.
ANAF arată că odată cu creșterea masivă în perioada pandemiei a vânzărilor online prin platformele cunoscute, a crescut și comerțul cu mărfuri contrafăcute sau operate de firme fantomă, în special prin intermediul unor persoane fizice sau site-uri paravan, care operează pe perioade scurte.
ANAF nu a transmis statistici legate de cuantumul amenzilor aplicate, dar „recomandă” comercianților și „face un apel către persoanele fizice sau juridice” să își plătească obligațiile fiscale.
În plus, practica marilor operatori de a deschide marketplace-uri a reprezentat o oportunitate pentru firmele sau persoanele care comercializau produse fără a fiscaliza veniturile sau care vindeau produse contrafăcute, arată Fiscul.
În prima etapă, inspectorii antifraudă au analizat peste două milioane de vânzări on line de bunuri livrate prin curier și a început verificarea a peste 500 dintre clienții firmelor de curierat rapid cu cel mai mare volum de livrări cu plata „ramburs” sau în conturi bancare.
Principalul mod de operare este explicat de ANAF: persoane fizice care cumpără produse la prețuri subevaluate, pe care le vând en-detail online și încasează de la cumpărători contravaloarea, fără plata obligațiilor fiscale. Furnizorii acestor persoane fizice achiziționează intracomunitar sau importă bunurile prin firme proprii sau intermediare, care sunt apoi „lichidate” după finalizarea formalităților de vămuire.
Sursa: Stirile ProTV
- Românii și presa internațională reacționează dur după ce Traian Băsescu și-a recăpătat privilegiile de fost președinteDecizia Curții Constituționale de a-i reda lui Traian Băsescu toate privilegiile de fost președinte, în ciuda verdictului definitiv privind colaborarea sa cu Securitatea, a provocat un val de indignare. Reacțiile interne și externe nu au întârziat: românii au umplut rețelele sociale cu mesaje acide, în timp ce presa străină vorbește despre un regres al statului …
- Premierul Bolojan are 18 consilieri… el ce știe să facă? Învață acum alfabetulPrim-ministrul Ilie Bolojan este sprijinit de o echipă formată din 18 membri, care acoperă atât funcții executive, cât și consultative, toate având rolul de a susține implementarea programului guvernamental. Dintre aceștia, 10 sunt angajați cu roluri plătite, iar 8 consilieri onorifici au un statut neremunerat, aducând expertiză valoroasă în mod voluntar. Dintre aceștia, jumătate au …
- În Macedonia de Nord pădurile sunt protejate cu interdicții și amenzi. În România, dispar cu drujba, camioanele și complicitatea politicăÎn timp ce Macedonia de Nord interzice accesul în păduri pentru a preveni incendiile, impunând amenzi de până la 2.000 de euro, în România pădurile sunt decimate zilnic sub ochii autorităților. Nu doar nepăsarea, ci și complicitatea politică alimentează un fenomen care, în ritmul actual, riscă să lase generațiile viitoare fără nicio urmă de codru. …
- Șeful Eximbank, banca mafiei de partid și de stat, filmat în cluburi de lux din Saint-TropezTraian Halalai este șeful băncii care plătește un preț dublu pentru chiria ce aparține RA-APPS, caz semnalat de premierul Ilie Bolojan. Acesta n-a răspuns solicitărilor presei pentru un răspuns referitor la situație. În ultimele nopți, el a petrecut în mai multe cluburi din St. Tropez, stațiune aflată pe Coasta de Azur, Franța, arată imagini intrate …
- Judecătorii CCR vor primi 180.000 de lei. Premiu pentru lovitura de statÎn timp ce elevilor li se taie bursele, profesorilor li se spune să aștepte „vremuri mai bune”, iar pensionarii sunt impozitați pentru pensii modeste, judecătorii Curții Constituționale își acordă, fără rușine, „prime de pensionare” de 180.000 de lei. Nu este o glumă, ci realitatea unui stat capturat de o castă care nu mai răspunde în …