Știrile 60m.RO

Analistul economic Petrișor Peiu: „Avem cei mai săraci cetățeni”

Bogăția de resurse naturale și umane nu este suficientă pentru a face o economie puternică, spune analistul economic Petrișor Peiu într-un interviu.

„Uniunea Europeană nu a reușit să asigure un ritm de creștere care să o mențină acolo unde era în anul 1990. UE a pierdut teren pentru că nu a reușit să asigure ritmuri de creștere comparative cu ritmurile globale, cu excepția estului Europei. În estul Europei, unde se poate vorbi de Polonia.” afirmă analistul Petrișor Peiu.

Petrișor Peiu laudă Polonia pentru că aceasta, spune el „este marele campion al creșterii în regiunea noastră și în Europa în general. Țara cu cea mai spectaculoasă evoluție, țara care a intrat în clubul marilor economii ale lumii, dar și Ungaria, Republica Cehă și nu în ultimul rând România, au avut evoluții mult peste media Uniunii Europene și zonei euro”.

Cu privire la industria românească, analistul economic susține că „în 1990, era o industrie excepțională în producția de semifabricate, dar cu performanțe scăzute în producția de produse finite.
Au urmat două fenomene diferite: România a zis <<Haideți să tăiem acest morman de fiare vechi>> în timp ce polonezii au spus <<Hai să continuăm, să facem o completare a industrializării cu partea de produse finite>>. Și aici s-a creat o discrepanță între România și Polonia.”

Petrișor Peiu a făcut o analiză despre cum a evoluat ponderea capitalului românesc. În 2012, spune acesta, ponderea capitalului românesc era similară cu cel străin. În 2018 în schimb, capitalul privat românesc reprezenta 44%, iar cel străin 52% din cifra de afaceri din România. Capitalul străin a devenit majoritar în retail pentru că statul și autoritățile locale au sprijinit supermarketurile, oferindu-le poziții și autorizații de construcții în oraș, desființând piețe și transformând piețele în supermarket.

„Nu trebuie să spunem că toate evoluțiile din România au fost negative. Totuși, România a progresat și un exemplu relevant care poate fi dat este diferența dintre noi și Ungaria s-a redus. Orice guvern ar trebui să-și fixeze ca obiectiv ca într-o perioadă de 10 ani, de exemplu, să atingem nivelul de performanță din Ungaria. Nu este normal ca o țară cu bogățiile noastre, cu resursele noastră să fie în urma unei țări lipsite de orice fel resursă, cu excepția celei umane. <<Munții noștri aur poartă, Noi cerșim din poartăn poartă >>. Noi avem resurse, dar nu le exploatăm. Noi avem cei mai săraci cetățeni. Dacă ne uităm la averea financiară netă, românii au mai puțin decât bulgarii, mai puțin decât croații” conchide analistul economic Petrișor Peiu.

Întregul interviu de excepție îl puteți urmări aici

Back to top button