Republica MoldovaȘtirile 60m.RO

Analist politic: Rusia pregătește fraudarea alegerilor în Rep. Moldova

Moscova ar pregăti fraudarea masivă a alegerilor parlamentare din R. Moldova în folosul lui Igor Dodon și anticipează că acest fapt va provoca proteste în rândul populației din R. Moldova. Anume din acest motiv ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, dar și directorul Serviciului de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Narîșkin, acuză SUA că ar pregăti o „revoluție colorată”, în cazul în care Igor Dodon va câștiga alegerile prezidențiale din această toamnă, susține Nicolae Negru, editorialistul Ziarului NAȚIONAL.

„Dacă privim declarația directorului Serviciului de Informații Externe rus ca o reacție la dezvăluirile din investigația Dossier&Rise, în care imixtiunea Rusiei în afacerile interne, destabilizarea R. Moldova, diversiunile românofobe, antioccidentale sunt documentate, constatăm iarăși lipsa unor exemple concrete, a unor probe care să dea greutate cuvintelor lui Narîșkin, fără de care declarația sa seamănă a truc propagandistic”, mai spune ziarisutl.

Nicolae Negru a subliniat că, de fapt, rușii ar unelti fraudarea alegerilor, iar în acest sens pregătesc terenul: „Ca și Lavrov, Narîșkin, și probabil vor apărea și alții, pregătește terenul pentru fraudarea masivă a alegerilor în folosul lui Dodon. Prin Transnistria, cel mai probabil. 42 de secții de vot deschise pentru transnistreni îi pot asigura lui Dodon circa 100 de mii de voturi suplimentare. Moscova anticipează că acest lucru va provoca proteste și le pune de pe acum eticheta de uneltire și imixtiune americană”.

Sursa citată s-a referit și la declarația potrivit căreia Departamentul de Stat al SUA ar fi ordonat Ambasadei sale de la Chișinău să pregătească opoziția pentru proteste în masă, iar în acest sens „unele ONG-uri și surse media aruncă în spațiul public informații despre falsificarea alegerilor”. „Unele ONG-uri, unii jurnaliști vorbesc despre pericolul fraudării repetate a voturilor la secțiile de votare pe linia Nistrului, ca la 24 februarie 2019. Numai că ei nu au nevoie să fie „pregătiți” de Ambasada SUA, ca să ajungă la această concluzie”.

De asemenea, declarațiile lui Lavrov și Narîșkin au rolul de a mobiliza electoratul prorusesc, mai crede Nicolae Negru.

„… declarațiile lui Lavrov și Narîșkin sunt o acțiune de mobilizare fără precedent a electoratului prorusesc, putinist din R. Moldova în folosul lui Dodon. Moscova vrea să le „vândă” cu orice preț alegătorilor moldoveni o „marfă” compromisă, toxică, falsă, un candidat corupt până-n măduva oaselor, mincinos, trădător, dar pe care Rusia îl poate folosi în interesul său. Asistăm, așadar, la o operațiune de amploare a serviciilor speciale rusești împotriva suveranității și independenței R. Moldova. Din păcate, americanii sunt adânc preocupați de alegerile prezidențiale de la ei, ca să se mai gândească și la ale noastre. Iar unele capitale europene par să nu fi renunțat la ideea refacerii alianței ACUM – PSRM”, a conchis editorialistul Ziarului NAȚIONAL.

Back to top button