Știrile 60m.RO

ANAF va suspenda executările silite ca măsură pentru a ajuta mediul de afaceri în contextul pandemiei

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat, luni, că ANAF va lua măsuri pentru a ajuta mediul de afaceri, în contextul pandemiei de coronavirus. Într-o postare pe Facebook, ministrul Finanțelor precizează că executările silite și unele acțiuni de control fiscal vor fi suspendate și că va fi implementat un nou mecanism de rambursare a TVA. 

„În această perioadă, având în vedere contextul economic dificil cauzat de răspândirea infecției cu virusul COVID – 19, Agenția Națională de Administrare Fiscală a pregătit o serie de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, cele mai importante fiind”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Măsurile anunțate de ministrul Finanțelor:

– suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanțelor bugetare;
În acest sens, nu se mai emit somații, popriri asupra disponibilităților bănesti și a veniturilor urmăribile și nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Excepție fac sumele provenite din hotărârile judecătorești pronunțate în materie penală.
– rambursarea TVA, în cursul lunii martie, pentru toate deconturile soluționate și pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi;
– implementarea unui nou mecanism de rambursare a TVA, care vizează soluționarea cu celeritate a deconturilor, începând cu data de 1 aprilie 2020;
– suspendarea acțiunilor de control fiscal (a inspecțiilor fiscale, a controalelor antifraudă) cu excepția verificărilor ce pot fi efectuate de la distanță, precum și a cazurilor de evaziune fiscală, acolo unde sunt indicii în acest sens;
– suspendarea acțiunilor antifraudă privind Filtru II și a activităților specifice din Punctele de Trecere a Frontierei cu Ungaria și Bulgaria.

„Măsurile vor fi aplicate atât în perioada în care în România este declarată stare de urgență, cât și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acestei stări. Totodată, se amână termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020”, a mai adăugat Florin Cîțu. 

Sursa: www.digi24.ro

Back to top button