Economie

Americanii cu reactoarele nucleare de la Doicești, investigați la ei acasă

NuScale Power Corp., compania americană care dezvoltă tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR) pentru construirea unei centrale nucleare de 462 MW la Doicești, România, este investigată de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC).

Hunterbrook Media a citat un răspuns oficial al SEC la o solicitare de informații publice, confirmând o „investigație activă în desfășurare” privind NuScale. SEC a precizat că aceasta „nu ar trebui interpretată ca o indicație de încălcare a legii”.

NuScale nu a răspuns solicitării de comentariu a Hunterbrook Media. Anul trecut, mai mulți investitori au dat în judecată NuScale, acuzând-o de dezinformare și ascunderea informațiilor, după ce compania a anunțat eșecul unui proiect de centrală nucleară în SUA.

Proiectul inovator al NuScale privind construirea reactoarelor modulare mici (SMR) a fost anulat în SUA, fiind invocată creșterea cu 53% a costurilor. Reactoarele urmau să fie construite în Utah, însă NuScale și Utah Associated Municipal Power Systems au convenit să anuleze proiectul. Acțiunile NuScale din Portland, Oregon, au scăzut cu peste 27% după acest anunț.

NuScale se confruntă cu mari probleme de credibilitate, fiind acuzată de fraude și practici comerciale ilegale, investitorii fiind sfătuiți de către firmele de avocatură să acționeze împotriva sa. De altfel, firma de avocatură Pomerantz a pornit o investigație, în numele investitorilor NuScale, asupra unor posibile fraude cu valori mobiliare și alte practici comerciale ilegale.

Proiectul din România continuă

În România, însă, proiectul de la Doicești continuă. Zilele trecute, societatea mixtă RoPower Nuclear SA, controlată în proporții egale de compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă, și Nova Power&Gas, din grupul E-INFRA al antreprenorilor clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, a semnat contractele aferente fazei 2 a studiului FEED (Front-End Engineering Design) pentru proiectul centralei de 462 MW.

Ce reprezintă tehnologia NuScale SMR

În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept primul și singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea și implementarea tehnologiei SMR. Compania menține un ritm susținut al programului său pentru comercializarea tehnologiei sale SMR, inclusiv dezvoltarea lanțului de aprovizionare, dezvoltarea proiectului centralei, planificarea activităților de livrare și punere în funcțiune. NuScale a semnat deja contracte cu Doosan, Samsung și GS Energy Corporation pentru a avansa în dezvoltarea de componente SMR.

Au fost deja semnate memorandumuri de cooperare cu companii din diferite țări, cum ar fi: KGHM și PBE, Polonia; Energy Holding, Bulgaria; OPG, Prodigy Clean Energy, BWXT, Canada; CEZ, Republica Cehă etc. Un proiect NuScale SMR cu șase module este în curs de dezvoltare în Utah, SUA.

Intrarea Băncii Japoniei în Cooperarea Internațională (JBIC) cu o investiție strategică de 110 milioane de dolari în NuScale Power dovedește interesul internațional și confirmă încrederea puternică în tehnologia NuScale SMR.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button