America, tot mai zguduită după falimentele bancare. Administrația Biden e pusă la colț
Tranzacția de cumpărare a First Republic Bank de către JPMorgan Chase & Co a pus administrația Biden la colț, lăsând oficialii să se chinuie să explice cum se potrivește poziția lor împotriva fuziunilor cu faptul că au permis celei mai mari bănci americane să devină și mai mare, potrivit Reuters, informează Mediafax.
Luni, la un eveniment organizat la Casa Albă privind întreprinderile mici, președintele Joe Biden a salutat vânzarea creditorului cu sediul în San Francisco, aflat în dificultate, afirmând că aceasta va proteja toți deponenții și va evita un plan de salvare guvernamental. El nu a menționat JPMorgan și a subliniat apelul său pentru reglementări bancare mai puternice.
Senatoarea Elizabeth Warren, democrată și membră a Comisiei bancare a Senatului, care a făcut presiuni pentru reglementări bancare mai stricte, a criticat decizia, lansând o temă care l-ar putea urmări pe Biden, care săptămâna trecută și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat la Casa Albă și care s-a confruntat cu cote de popularitate scăzute.
O bancă mare devine și mai mare
„O bancă slab supravegheată a fost preluată de o bancă și mai mare – în cele din urmă, contribuabilii vor fi cei care vor fi în cârlig”, a scris Warren pe Twitter.
Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că achiziția de către JPMorgan a activelor First Republic a fost necesară pentru a asigura rezistența continuă a sistemului bancar și nu a presupus niciun cost pentru contribuabili.
„Nicio administrație recentă nu a făcut mai mult pentru a promova concurența, pentru a aborda (procesul de) concentrare în toate industriile”, a declarat ea în cadrul unei ședințe de informare la Casa Albă.
Jean-Pierre a adăugat că oficialii administrației Biden au apreciat faptul că băncile comunitare oferă servicii celor care altfel nu ar avea acces la serviciile bancare.
Tranzacția pentru creditorul falimentar vine pe fondul discuțiilor tot mai intense dintre autoritățile de reglementare din SUA cu privire la înăsprirea regulilor privind fuziunile bancare, oficialii fiind tot mai îngrijorați de faptul că consolidarea ar putea submina stabilitatea financiară și ar putea lăsa comunitățile în lipsă de servicii.
Oficialii administrației, conștienți de impactul unei preluări a JPMorgan asupra sectorului bancar, au încurajat creditorii mai mici să depună oferte și au lucrat din greu pentru a găsi o soluție diferită, dar mărimea ofertei JPMorgan i-a dat în cele din urmă un avantaj, potrivit unor surse familiare cu procesul.
Legislația în vigoare înseamnă că Federal Deposit Insurance Corp a fost obligată legal să aleagă oferta care costa cel mai puțin, a declarat Aaron Klein, un fost oficial al Trezoreriei și membru al Senatului care a contribuit la elaborarea legii de reformă Dodd-Frank, adoptată în urma crizei financiare mondiale.
În cele din urmă, nevoia de a evita contagiunea în sectorul bancar a prevalat asupra îngrijorărilor legate de faptul că JPMorgan va deveni mai puternică, au declarat foștii oficiali.
„Prea mare pentru a da faliment este în mod evident o îngrijorare, dar în acest moment trebuie să stingi mai întâi focul cel mai fierbinte”, a declarat Ben Harris, care a părăsit postul de secretar adjunct al Trezoreriei pentru politică economică la sfârșitul lunii martie și care a fost economistul șef al lui Biden pe vremea când acesta era vicepreședintele președintelui Barack Obama.