Ambasadorul Adrian Zuckerman mulțumește României pentru „cei 140 de ani de prietenie și cooperare”

Ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, a transmis mulțumiri țării noastre în numele americanilor și al președintelor Donald Trump ”pentru cei 140 de ani de prietenie și cooperare.”
„România este unul dintre cei mai apropiați aliați militari și economici ai Statelor Unite în Europa. Poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american și în numele americanilor și al președintelui Trump îți mulțumesc, România, pentru cei 140 de ani de prietenie și cooperare”, a spus diplomatul american în mesajul video transmis cu ocazia marcării acestei aniversări.
„În această zi, în 1880, predecesorul meu, Eugene Schuyler, agent diplomatic și consul general a fost recunoscut ca reprezentant oficial al Statelor Unite în România. În luna noiembrie a aceluiași an, președintele Rutherford B. Hayes l-a primit pe colonelul Sergiu Voinescu, trimis special al viitorului rege Carol, la prima misiune diplomatică a României în Statele Unite. De atunci până în prezent, țările noastre s-au apropiat. După căderea comunismului în 1989, România a considerat Statele Unite partener și prieten. În 1997, țările noastre au devenit parteneri strategici. În 2004, România a devenit stat membru NATO. Această relație continuă să aducă beneficii ambelor țări în prezent. De la militari care colaborează umăr la umăr în toată lumea pentru a proteja libertățile, la vizita unei echipe medicale românești în Alabama, pentru a-i ajuta pe american în timpul pandemiei de COVID-19”, a mai spus Adrian Zuckerman.
La rândul său, asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Philip Reeker, a subliniat că „Statele Unite și România au o relație dinamică, în creștere, și facem eforturi susținute să sporim cooperare pe cât mai multe paliere, inclusiv securitate, comerț și investiții, energie, spațiu cibernetic și stat de drept.”
„În calitate de prieteni, ne ajutăm reciproc în momentele dificile precum cele cu care se confruntă națiunile noastre acum. Sunt mândru că am sprijinit livrarea de echipament de protecție și ventilatoare în România și sunt recunoscător că România a trimis o echipă de medici și asistențe în Statele Unite, pentru a ajuta la răspunsul nostru la pandemia de COVID-19. Sunt încrezător că vom continua să realizăm lucruri minutate în anii care urmează”, a conchis Philip Reeker.
La 14 iunie 1880, Statele Unite s-au numătat printre primele țări care au stabilit relații oficiale cu România, când preşedintele SUA, Rutherford B. Hayes, a semnat scrisoarea prin care îl informa pe domnitorul Carol I asupra numirii lui Eugene Schuyler în calitate de agent diplomatic/consul general al SUA în România, acest moment marcând practic stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale.
Colonelul Sergiu Voinescu a fost primul diplomat român primit de președintele SUA, Rutherford Hayes, la 18 noiembrie 1880. Iar apoi, printr-o scrisoare din 20 noiembrie 1880, SUA confirmă recunoașterea independenței României.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …