„Am ajuns cu toții paralizați de frică?” – întreabă Marius Lulea. Justiția tace, frica domnește.

Marius Lulea, prim-vicepreședinte al AUR, aruncă o întrebare care ar trebui să cutremure fiecare birou de parchet din România: „Am ajuns cu toții paralizați de frică?” O întrebare simplă, dar care pune degetul pe rana deschisă a unei justiții care și-a pierdut busola și și-a închis ochii în fața unui abuz major: anularea alegerilor din decembrie 2024.
Peste 2.000 de procurori în România. Toți bine plătiți, toți înarmați cu legi, coduri și puterea de a face dreptate. Și totuși, spune Lulea, „nu s-a găsit niciun procuror care să aibă coloana vertebrală necesară pentru a deschide o anchetă penală.” Cum este posibil ca, într-un stat care se pretinde democratic, suspendarea votului să nu fi produs nici măcar un dosar penal? Răspunsul e trist: influența politicului este sufocantă, iar sistemul judiciar pare strâns în chingi invizibile, dar foarte reale.
Lulea descrie o realitate crudă: „Justiția română a rămas mută. Influența politică asupra sistemului judiciar este imensă. Nimeni nu mișcă fără undă verde de la vârf.” Cuvinte care nu mai pot fi catalogate drept simple critici politice – ci avertismente clare că statul a derapat periculos.
Nu e doar frică. Este, cum spune tot el, „o psihoză colectivă a fricii.” Un sistem blocat, în care anchetarea unui politician care încalcă Constituția este mai riscantă decât investigarea unei rețele mafiote. Iar dacă nici acum nu se găsește un procuror care să deschidă un dosar pentru anularea alegerilor, atunci poate nu mai avem justiție, ci doar un simulacru controlat de interese.
Lulea nu face decât să spună ce gândesc milioane de români: unde sunt cei care ar trebui să apere legea? Dacă aceștia tac, atunci cine ne mai apără?