Internațional

Alo SRI!? Polonia a arestat 16 spioni ruși

Autoritățile poloneze au reținut un bărbat suspectat de a fi membru al unei rețele de spionaj rusești, a declarat vineri ministrul de Interne Mariusz Kaminski. Cea mai recentă arestare aduce la 16 numărul total de persoane reținute în cadrul unei investigații privind spionajul rusesc, potrivit DW.

„Belarusul Mihail A. a participat la recunoașterea instalațiilor militare și a porturilor. A desfășurat și activități de propagandă pentru Rusia. Se află în custodie”, a scris Kaminski pe platforma de mesagerie X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Guvernul polonez a declarat vineri că bărbatul reținut a intrat în țară în 2021 și „a menținut contacte cu cetățeni ai Federației Ruse, cu care s-a întâlnit la Sankt Petersburg și în Crimeea”.

„Bărbatul schimbă adesea mijloacele de comunicare și distrugea urmele activităților sale criminale”, se mai spune în declarație, adăugând că suspectul în vârstă de 39 de ani a pledat „parțial vinovat”.

În iunie, Polonia a reținut și un jucător rus de hochei pe gheață sub acuzația de spionaj.

Tot vineri, Lituania a declarat că peste o mie de cetățeni din Rusia și Belarus care trăiesc în țară sunt considerați amenințare la adresa securității naționale. Biroul de Migrație a spus că 910 sunt cetățeni belarusi și 254, cetățeni ruși.

Biroul a spus că le va retrage permisul de ședere permanentă după ce le-a cerut să completeze un chestionar care i-a întrebat în legătură cu invadarea Ucrainei de către Rusia și cu statutul Crimeei, teritoriul ucrainean pe care Rusia l-a anexat în 2014.

Cei considerați amenințări la securitatea națională sunt doar o fracțiune din cei 58.000 de belarusi și 16.000 de ruși care trăiesc în Lituania, care a devenit un loc de refugiu în ultimii ani pentru mulți dintre cei care au fugit de represiunea din țările lor de origine.

Polonia și Lituania au anunțat joi că vor spori securitatea la granițele lor cu Belarus, în urmă unei întâlniri între liderii celor două țări în orașul de granița polonez Suwalki.

Decizia vine după sosirea recentă a mii de luptători ai armatei mercenare ruse Wagner în Belarus, după revoltă lor eșuată împotriva Moscovei de luna trecută.

În ultimii doi ani, liderul belarus Alexander Lukașenko a permis migranților și refugiaților din Orientul Mijlociu și Africa să tranziteze țară și să încerce să treacă în Lituania și Polonia – ambele state membre ale UE.

Varșovia este îngrijorată de faptul că luptătorii Wagner, dintre care unii stationati aproape de granița poloneză, ar putea prelua controlul asupra traficului de migranți și chiar ar putea încerca să intre pe teritoriul UE împreună cu migranții.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Varșovia trimite soldați, grăniceri și polițiști suplimentari la frontieră.

Între timp, președintele lituanian Gitanas Nauseda nu a exclus posibilitatea închiderii granițelor cu Belarus în mod coordonat, dacă este necesar.

„Un lucru este absolut clar – ar fi o tentație prea mare pentru Vladimir Puțîn și Alexander Lukașenko să nu-și folosească prezența [a lui Wagner] în imediată vecinătate pentru posibile provocări împotriva statelor NATO”, a spus Nauseda.

La începutul acestei săptămâni, Varșovia a anunțat că două elicoptere militare din Belarus au încălcat spațiul aerian polonez, ceea ce a determinat și decizia de a consolida granița de est.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button