Opinii

Alina Mungiu-Pippidi: Și rușii au intrat în recesiune, dar sunt și în tabăra câștigătorilor pentru că ei vând petrol, gaze și din prețurile crescute își finanțează acest război

Președintele Societății Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, a precizat că sunt trei scenarii privind evoluția războiului dintre Federația Rusă și Ucraina.

Politologul a mai spus că sunt semne foarte clare că în acest an nu se va întâmpla nimic decisiv și că niciuna dintre cele două părți nu poate să câștige ceva important.

„Prin urmare opțiunea numărul unu este că situația va fi ca cea din prezent:” în fiecare zi avem amenințări noi, în fiecare zi se mai taie niște punți între oameni care ar trebui să negocieze. În războiul în care ne aflăm nicio parte nu poate să o întâmpine pe cealaltă, este cu desăvârșire exclus. Tot va trebui să stăm unii cu alții. În opțiunea întâi pierdem toți, facturi, economiile europene intră în recesiune. Și rușii au intrat în recesiune, dar sunt și în tabăra câștigătorilor pentru că ei vând petrol, gaze și din prețurile crescute își finanțează acest război. Câștigă fabricanții de arme, cei care vând energie și toți ceilalți pierdem”.

Aceasta a mai precizat că opțiunea doi este să încercăm să obținem o înghețare a focului, să înghețăm acest conflict.

„Termenul acesta a fost adesea folosit în context post-sovietic și adesea asta s-a întâmplat, s-a reușit să se oprească conflictele pe loc. Și acest lucru măcar pe termen scurt a dus la faptul că nu au mai murit oameni, economiile au mai respirat. Sancțiunile astea sunt cele care produc cele mai mari detrimente în acest moment pentru toată lumea. Din păcate și pentru noi europenii. Dezavantajul unei înghețări este că noi am făcut înghețare în 2014. Au urmat negocieri foarte lungi și fiecare parte au continuat să se înarmeze mai departe”.

Opțiunea trei este cea înc are au loc negocieri pe fond între americani și ruși „care nu pot lua în considerare că se va termina acest război când Ucraina va elibera Crimeea. Locuitorii Crimeii sunt oameni care țin cu rușii, ar vrea să fie cu Rusia și la un referendum pe bune. Rușii au dus o politică de rusificare cum au dus ei de obicei.”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button