Știrile 60m.RO

Alin Coleșa (AUR): Asistăm la un nou jaf – România pierde și clădirea Muzeului de Artă Cluj

România riscă să rămână fără monumente istorice din cauza retrocedărilor suspecte sau frauduloase, avertizează deputatul AUR Alin Coleșa, după ce statul a pierdut una dintre cele mai importante clădiri construite în stil baroc din Europa Centrală și de Est. Este vorba despre Muzeul de Artă Cluj, fostul Palat Banffy. Decizia privind retrocedarea este definitivă. Coleșa susține că în acest caz ar fi vorba despre un artificiu imobiliar, mai ales că Palatul se află în centrul orașului, unde prețurile la apartamente au explodat.

Consiliul Județean Cluj a pierdut procesul pentru trei sferturi din Palatul Banffy loc unde funcționează Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Interesant și în același timp suspect este faptul că se invocă un testament olograf din 1958 și alte înscrisuri nevalidate juridic la vremea respectivă în condițiile în care edificiul respectiv a fost naționalizat în 1948.Eroare judiciară sau afacere imobiliară?”, a punctat deputatul AUR de Cluj Alin Coleșa.

Ultimul descendent al familiei nobiliare care a deținut Palatul Bánffy, din centrul Clujului, a fost Dionisie Banffy, un împătimit al jocurilor de noroc. După ce a acumulat datorii colosale, s-a împrumutat la negustorul sibian Nicolae Roșca, pentru a le plăti. N-a mai putut să-i restituie datoriile, iar negustorul a acceptat să-i dea în schimb mai multe apartamente în incinta Palatului. Acum, urmaşii negustorului vor deveni proprietarii unei părţi din palat.

Așa se face că Dionisie Bánffy a primit un împrumut de peste 28 de kilograme de aur de la Roșca, chiar în anii celui De-al Doilea Război Mondial. Bánffy n-a mai reușit să returneze împrumutul, iar Roșca a primit în schimb o parte importantă din Palatul Banffy din Cluj Napoca, sediul de acum al Muzeului de Artă al Clujului. Urmașii lui Roșca au o decizie definitivă din 1999, prin care devin proprietari a trei sferturi din clădirea Muzeului de Artă din Cluj.

Consiliul Județean Cluj a dorit încă de acum doi ani să cumpere partea pe care a pierdut-o în instanță, dar actualii proprietari nu au dorit să vândă. În aceste condiții, administrația va rămâne chiriaș în Palatul Bánffy unde, în baza deciziei judecătorilor, în următorii zece ani va funcționa Muzeul de Artă.

Palatul Bánffy din Cluj-Napoca, clădirea Muzeului de Artă Cluj-Napoca, este cel mai important edificiu baroc din Cluj-Napoca şi unul de referinţă pentru arhitectura de secol XVIII din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button