Politică

Alexandru Tănase: Singura soluţie pentru R. Moldova este UNIREA cu România

Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova, este de părere că unionismul şi apropierea Republicii Moldova de România este un subiect care trebuie să fie pe agenda oricărui politician.

„Un politician responsabil, care realmente este preocupat de viitorul acestei ţări şi care nu ia în considerare posibilitatea unirii cu România ca o soluţie pentru criza umanitară şi dezastrul care este la orizont, este un politician miop. Unionismul şi apropierea de România este un subiect care trebuie să fie pe agenda oricărui politician, din cauză că aici obiectiv nu există premize de creştere, obiectiv aici nu există premize de dezvoltare”, a declarat Alexandru Tănase.

Fostul președinte al CCM a explicat și că „este foarte complicat să faci un stat pe o schijă de teritoriu, unde ai oameni cu antagonisme identitare profunde, unde nu ai premize economice, unde nu ai resurse naturale, unde nu ai o poziţie geografică elementar care să-ţi permită să parazitezi pe un segment pe care să poţi face bani, precum statele baltice – ai trei porturi şi într-un fel îţi alimentează economia”.

„Nu avem nici forţa de muncă capabilă să atragă nişte investiţii”, a mai spus Alexandru Tănase.

Tănase a precizat că motivele pentru organizarea alegerilor anticipate din Republica Moldova „sunt cu totul de altă natură”, declararea stării de urgență drept neconstituțională fiind doar punctul de plecare. „La bază este o profundă criză politică în care se află societatea și guvernarea de la Chișinău”, spune Alexandru Tănase.

„Starea de urgență, fiind declarată neconstituțională, doar a făcut posibilă declanșarea mecanismului de organizare a alegerilor anticipate. Motivele pentru organizarea acestor alegeri anticipate sunt cu totul de altă natură. La bază este o profundă criză politică în care se află societatea și guvernarea de la Chișinău. Toată lumea este optimistă, în sensul că aceste alegeri vor permite cumva o resetare a situației, deși datele problemei, după cum arată sondajele de opinie, nu sunt nici pe departe atât de optimiste. Nu este exclus ca viitorul Parlament să nu aibă o configurație total diferită de actualul Parlament. Data alegerilor este stabilită. Președintele a emis deja decretul în acest sens, urmează ca partidele politice să înceapă campania electorală propriu-zisă. Singurul impediment care există la acest moment este că nu au fost alocați banii necesari pentru organizarea alegerilor. Guvernul nu are mandat și nu are de unde să ia acești bani, iar Parlamentul încă nu a adoptat o decizie în acest sens. Însă, cred că este o chestiune care va fi depășită și alegerile vor avea loc.

Curtea Constituțională nu mai are niciun rol în această situație. Ceea ce a avut de făcut Curtea Constituțională a făcut, în principal fiind vorba de constatarea circumstanțelor care au justificat dizolvarea Parlamentului. Este o problemă contradictorie, nu este o situație univocă deoarece dizolvarea Parlamentului într-o republică parlamentară de către un președinte care nu are o majoritate parlamentară e o problemă. Însă, din moment ce Curtea a decis că este soluția corectă, înseamnă că aceasta este calea pe care se va merge”, a explicat Alexandru Tănase pentru PSNEWS.RO.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button