Social

Alexandru Arşinel rămâne fără certificatul de revoluţionar: Nu şi-a riscat viaţa la Revoluţie

O comisie din cadrul Secretariatului de stat pentru problemele revoluţionarilor (SSPR), aflată în subordinea Guvernului, a propus retragerea certificatului de revoluţionar actorului Alexandru Arşinel.

Alexandru Arşinel, în vârstă de 83 de ani, se află printre „luptătorii cu rol determinant“ şi încasa de la stat 33.730 de lei pe an, (2.810 lei pe lună) şi nu plătea nici impozit pentru casa în care locuieşte.

Comisia a constatat că, la Revoluţie, Alexandru Arşinel a fost prezent la Palatul Telefoanelor şi în Piaţa Universităţii ceea ce ”nu reprezintă obiective cu o importanţă deosebită care au aparţinut regimului totalitar”.

”Se constată că domnul Alexandru Arşinel nu îndeplineşte condiţia pentru a deţine Certificatul – LRD (Luptător cu Rol Determinant – n.r.), în sensul că în perioada 14-22 decembrie 1989 nu a avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, nu şi-a pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, nu a ocupat şi nu a apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, respectiv până la ora 12.10 a zilei de 22 decembrie”, se arată în documentul SSPR.

Prin urmare, comisia propune Serviciului juridic anularea certificatului de revoluţionar al lui Alexandru Arşinel. Artistul va trebui să restituie toate sumele primite de la stat din 2015 până în prezent, adică în jur de 50.000 de euro. 

Actorul şi-a obţinut certificatul de revoluţionar în urma unei declaraţii din care reise ca ”în noaptea de 21 spre 22 decembrie a fost prezent la manifestările antidictatoriale din Piaţa Universităţii – Facultatea de Artitectură când a început să se tragă cu trasoare în aer şi gloanţe la picioarele manifestanţilor. Alexandru Arşinel a declarat că s-au constituit în grupuri cu alţi colegi în echipe care au rămas în teatru până pe data de 8 ianuarie 1990. În paralel cu activitatea de la Palatul Telefoanelor în data de 22 decembrie 1989 când Ceauşescu se pregătea să fugă, domnul Arşinel a plecat la Radio împreună cu alţi colegi, unde au constituit primul grup care s-a adresat mulţimii. Din relatările dânsului mai reiese că a fost prima persoană căreia i s-a adresat mulţimea să vorbească, fapt ce s-a şi întâmplat”.

Dacă instanţa îi va retrage ceritificatul de revoluţionar, Alexandru Arşinel va pierde mai multe privilegii: indemnizaţia de revoluţionar – LRD de 2810 lei pe lună, scutiri de taxe şi impozite, etc. În plus, SSPR ar putea să îi ceară să dea înapoi banii primiţi din 2015 până în prezent.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button