Alegeri prezidenţiale în Polonia. Cursă strânsă între Andrzej Duda şi proeuropeanul Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei

Polonia organizează duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale – amânate din cauza pandemiei de Covid-19 – pe fondul îngrijorărilor cu privire la standardele democratice. Votul va determina şi viitorul guvernului de dreapta care îl susţine pe actualul preşedinte Andrzej Duda pentru a câştiga un nou mandat.

Preşedintele în funcţie, Andrzej Duda, în vârstă de 48 de ani, candidează pentru un nou mandat, în timp ce zece candidaţi încearcă să-l înlocuiască, scrie AFP.

Sondajele de opinie arată că primarul oraşului Varşovia, Rafal Trzaskowski, un liberal din principalul partid de opoziţie Platforma Civică (PO), este cel care va intra în turul al doilea al prezidenţialelor, ce vor avea loc pe 12 iulie.

Victoria pentru Trzaskowski (de asemenea în vârstă de 48 de ani) ar însemna o lovitură grea dată guvernului condus de Partidul Ordine şi Justiţiei (PiS), care s-a bazat pe aliatul său Andrzej Duda pentru a susţine legislaţia controversată, în special reformele judiciare.

În timp ce PiS insistă că este nevoie de schimbări pentru a elimina corupţia din justiţie, criticii şi Uniunea Europeană insistă că acestea vor eroda independenţa justiţiei şi democraţia, la doar trei decenii după ce Polonia a ieşit din comunism.

Preşedintele american Donald Trump, care consideră administraţia conservatoare PiS drept un aliat cheie european, i-a oferit lui Duda „binecuvântarea” în această săptămână. Trump l-a invitat miercuri la Casa Albă, Duda fiind primul lider străin care a vizitat SUA de când a început pandemia de coronavirus, cu doar patru zile înaintea zilei alegerilor prezidenţiale din Polonia.

Programate iniţial pentru luna mai, alegerile au fost amânate din cauza pandemiei şi sunt organizate într-un sistem hibrid – vot poştal şi convenţional – cu scopul de a limita răspândirea infecţiei.

În timp ce cifrele oficiale arată peste 33.000 de cazuri confirmate de Covid-19 şi peste 1.400 de decese, ministrul Sănătăţii a recunoscut că există probabil până la 1,6 milioane de cazuri nedetectate în Polonia, o ţară a UE de 38 de milioane de locuitori.


Retorica anti-gay

Duda le-a promis polonezilor să apere o întreagă serie de avantaje sociale acordate de partidul său aflat la putere – inclusiv o alocaţie pentru copii şi pensii recalculate -, un argument-cheie – care a adus PiS al doilea mandat, obţinut la alegerile legislative din octombrie.

Preşedintele a susţinut atacurile PiS împotriva lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) şi împotriva valorilor occidentale, în care criticii săi văd o diversiune de la suspiciunile de corupţie care vizează oficiali de rang înalt din PiS în gestionarea crizei Covid-19.

Atacurile anti-gay ale şefului statului în exerciţiu au declanşat proteste atât în Polonia, cât şi în străinătate.  

Făcându-şi campanie cu mottoul ”Ne-am săturat”, principalul rival al preşedintelui în exerciţiu, Rafal Trzaskowski, s-a anagajat să repare relaţiile cu Bruxelles-ul.

Modelul Budapesta?

De la câştigarea puterii în 2015, atât Duda, cât şi PiS-ul au provocat tensiuni cu UE, exercitându-şi influenţa prin intermediul companiilor de stat şi al radiodifuzorilor publici.

Unii analişti privesc alegerile ca fiind un moment crucial: un al doilea mandat de cinci ani pentru Duda ar permite PiS să facă schimbări şi mai controversate, în timp ce înfrângerea ar putea descătuşa puterea partidului.

„O victorie pentru Duda ar deschide calea către „consolidarea tendinţelor” din est, precum ascensiunea oligarhilor … şi o cotire către modelul de la Budapesta al lui Viktor Orban – acesta este pericolul”, a declarat politologul Universităţii din Varşovia, Anna Materska- Sosowska pentru AFP.

Potrivit ultimelor sondaje, Duda ar urma să obţină cu uşurinţă o victorie în primul tur, duminică, însă are doar 50% şanse în turul doi, la 12 iulie, probabil împotriva rivalului său liberal Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00 (orele locale), cu un exit-poll imediat ce se încheie votarea.

Sursa: www.mediafax.ro

 • Augustin Zegrean îi dă o veste proastă lui Orban: ‘Am mai avut un caz, salariile profesorilor. Au primit, apoi, mai mulți bani’
  După ce Ludovic Orban a anunțat că va contesta la CCR legea prin care pensiile se măresc cu 40%, după votul de marți din Parlament , unul dintre foștii șefi ai judecătorilor constituționali are o veste teribilă pentru premier. ”Noi am mai avut un caz de acest fel, când s-au mărit salariile profesorilor, iar guvernul
 • 3 Alimente Biblice
  Se știe că în vremurile biblice, oamenii preparau alimentele mult mai sănătos decât o facem noi în prezent . Cele mai obișnuite alimente , care au căpătat în timp valențe sacre se numără : grâul , uleiul de măsline și mierea. Grâul, jertfa renașterii Pâinea de grâu simbolizează trupul lui Iisus. Știm că la Cină
 • După 40 de ani ,asasinul lui John Lennon și-a cerut iertare văduvei muzicianului
  Mark Chapman, pe numele său, bărbatul care l-a împușcat mortal pe John Lennon, a cerut iertare văduvei muzicianului, Yoko Ono, după 40 de ani. Tragedia s-a petrecut pe 8 decembrie 1980, la intrarea în clădirea The Dakota din New York în care locuia cuplul. Chapman l-a împușcat de 4 ori pe Lennon , chiar în
 • Televiziunea Primăriei Voluntari, sancționată de CNA după odele aduse Gabrielei Firea
  Este vorba de Metropola TV, televiziunea Consiliului Local din Voluntari (unde primar e Florentin Pandele), a fost „penalizată” în ședința CNA după o emisiune în care a fost invitată Gabriela Firea, soția acestuia și primarul Capitalei. „Este o emisiune în afară campaniei. E o emisiune în care un candidat se prezintă, în care moderatorul îi
 • Rep. Moldova: Se anunță proteste la Chișinău pentru alegeri libere și corecte
  Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat organizarea unei acțiuni de protest pentru miercuri, 23 septembrie, în fața Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova. „Opriți fraudarea alegerilor. Vrem alegeri libere și corecte! Dodon știe că pierde alegerile, că oamenii nu-l vor vota. Dodon este laș, el nu poate lupta cinstit și se ascunde în spatele CEC-ului.
%d blogeri au apreciat: