Alegeri prezidenţiale în Polonia. Cursă strânsă între Andrzej Duda şi proeuropeanul Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei

Distribuie acest articol!

Polonia organizează duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale – amânate din cauza pandemiei de Covid-19 – pe fondul îngrijorărilor cu privire la standardele democratice. Votul va determina şi viitorul guvernului de dreapta care îl susţine pe actualul preşedinte Andrzej Duda pentru a câştiga un nou mandat.

Preşedintele în funcţie, Andrzej Duda, în vârstă de 48 de ani, candidează pentru un nou mandat, în timp ce zece candidaţi încearcă să-l înlocuiască, scrie AFP.

Sondajele de opinie arată că primarul oraşului Varşovia, Rafal Trzaskowski, un liberal din principalul partid de opoziţie Platforma Civică (PO), este cel care va intra în turul al doilea al prezidenţialelor, ce vor avea loc pe 12 iulie.

Victoria pentru Trzaskowski (de asemenea în vârstă de 48 de ani) ar însemna o lovitură grea dată guvernului condus de Partidul Ordine şi Justiţiei (PiS), care s-a bazat pe aliatul său Andrzej Duda pentru a susţine legislaţia controversată, în special reformele judiciare.

În timp ce PiS insistă că este nevoie de schimbări pentru a elimina corupţia din justiţie, criticii şi Uniunea Europeană insistă că acestea vor eroda independenţa justiţiei şi democraţia, la doar trei decenii după ce Polonia a ieşit din comunism.

Preşedintele american Donald Trump, care consideră administraţia conservatoare PiS drept un aliat cheie european, i-a oferit lui Duda „binecuvântarea” în această săptămână. Trump l-a invitat miercuri la Casa Albă, Duda fiind primul lider străin care a vizitat SUA de când a început pandemia de coronavirus, cu doar patru zile înaintea zilei alegerilor prezidenţiale din Polonia.

Programate iniţial pentru luna mai, alegerile au fost amânate din cauza pandemiei şi sunt organizate într-un sistem hibrid – vot poştal şi convenţional – cu scopul de a limita răspândirea infecţiei.

În timp ce cifrele oficiale arată peste 33.000 de cazuri confirmate de Covid-19 şi peste 1.400 de decese, ministrul Sănătăţii a recunoscut că există probabil până la 1,6 milioane de cazuri nedetectate în Polonia, o ţară a UE de 38 de milioane de locuitori.


Retorica anti-gay

Duda le-a promis polonezilor să apere o întreagă serie de avantaje sociale acordate de partidul său aflat la putere – inclusiv o alocaţie pentru copii şi pensii recalculate -, un argument-cheie – care a adus PiS al doilea mandat, obţinut la alegerile legislative din octombrie.

Preşedintele a susţinut atacurile PiS împotriva lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) şi împotriva valorilor occidentale, în care criticii săi văd o diversiune de la suspiciunile de corupţie care vizează oficiali de rang înalt din PiS în gestionarea crizei Covid-19.

Atacurile anti-gay ale şefului statului în exerciţiu au declanşat proteste atât în Polonia, cât şi în străinătate.  

Făcându-şi campanie cu mottoul ”Ne-am săturat”, principalul rival al preşedintelui în exerciţiu, Rafal Trzaskowski, s-a anagajat să repare relaţiile cu Bruxelles-ul.

Modelul Budapesta?

De la câştigarea puterii în 2015, atât Duda, cât şi PiS-ul au provocat tensiuni cu UE, exercitându-şi influenţa prin intermediul companiilor de stat şi al radiodifuzorilor publici.

Unii analişti privesc alegerile ca fiind un moment crucial: un al doilea mandat de cinci ani pentru Duda ar permite PiS să facă schimbări şi mai controversate, în timp ce înfrângerea ar putea descătuşa puterea partidului.

„O victorie pentru Duda ar deschide calea către „consolidarea tendinţelor” din est, precum ascensiunea oligarhilor … şi o cotire către modelul de la Budapesta al lui Viktor Orban – acesta este pericolul”, a declarat politologul Universităţii din Varşovia, Anna Materska- Sosowska pentru AFP.

Potrivit ultimelor sondaje, Duda ar urma să obţină cu uşurinţă o victorie în primul tur, duminică, însă are doar 50% şanse în turul doi, la 12 iulie, probabil împotriva rivalului său liberal Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00 (orele locale), cu un exit-poll imediat ce se încheie votarea.

Sursa: www.mediafax.ro

 • Lista celor 9 care vor să pună ”cătușele verzi” pe România
  Distribuie acest articol!Săptămâna tocmai trecută premierul demis Florin Cîțu a trimis la Parlament Proiectul de Lege prin care Certificatul verde va deveni obligatoriu pentru toate activitățile economice, inclusiv pentru intrarea în magazine! Ne-am gândit că sunteți interesați să știți cine sunt inițiatorii proiectului, alături de prim-ministrul demis. Este vorba de 9 parlamentari PNL-UDMR, dintre care 4
 • Raed Arafat, în război cu medicii care au opinii diferite față de cele emise de sistem
  Distribuie acest articol!Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că un medic care prezintă teorii nevalidate ştiinţific face mai mult rău ca o persoană obişnuită şi impactul său este dublu, precizând că este de acord cu decizia Colegiului Medicilor de sancţionare a acestor medici, menţionând că trebuiau deja să fie luate astfel
 • Programul USR: Certificatul verde obligatoriu pentru orice activitate
  Distribuie acest articol!Guvernul Cioloș propune în programul de guvernare făcut public duminică o serie de măsuri punctuale pentru rezolvarea situației actuale din sistemul sanitar, dar și pentru stimularea vaccinării. Certificatul verde ar urma să condiționeze atât accesul la evenimente și magazine, cât și demiterea angajaților care refuză să îl prezinte. De asemenea, guvernul Cioloș vrea
 • Replică: Aliajul din care este făcut acoperișul Catedralei Naționale nu conține aur
  Distribuie acest articol!SC Valcon Roofs SRL a transmis precizări despre lucrările de la Catedra Națională. Acestea sunt oferite pentru corecta informare a opiniei publice, în contextul afirmațiilor false făcute de o entitate media. Textul integral al replicii transmise entității media menționate: Aliajul din care este făcut acoperișul Catedralei Naționale nu conține aur În articol se dau câteva
 • Cioloș: Poate ne rupem gâtul și scăpați de noi
  Distribuie acest articol!Premierul desemnat Dacian Cioloș face un apel către cei de la PSD și PNL să voteze guvernul monocolor al USR. Cioloș le cere să își facă un calcul pragmatic, să lase USR-ul să înfrunte situația foarte grea în care se află România ”poate ne rupem gâtul și veți scăpa de noi”. Voi prezenta

Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: