Internațional

Alegeri în Franța: Macron sau Le Pen!?

Campania electorală din Franța s-a încheiat. Astăzi, are loc primul tur al scrutinului. “Campania lui Le Pen a fost foarte bună. Există o șansă mult mai mare ca ea să câștige de data aceasta,” zice un strateg, citat de Bloomberg.

Macron, în vârstă de 44 de ani, vizează al doilea mandat de președinte. În ultimele șase luni s-a concentrat mai mult pe sprijinirea eforturilor europene și americane de a evita și apoi de a opri un război în Ucraina. Dar, pe măsură ce campania electorală a intrat în etapa finală, iar sondajele au arătat că decalajul dintre el și Le Pen s-a micșorat substanțial, a ieșit de mai multe ori din palatul Elysee pentru a discuta cu presa și alegătorii.

A apărut pe posturile de radio și televiziune doar în ultima săptămână. A evitat confruntarea directă cu Le Pen. S-a dus în zona de vest a Franței. S-a întâlnit cu tineri, nucleul dur al alegetorilor săi.

Marine le Pen poate să câștige prezidențialele din Franța

De partea opusă, Le Pen a ras țara de sus și în jos, vorbind cu oamenii simpli despre chestiuni apropiate de casă, cum ar fi chinurile lor în lupta cu creșterea costurilor la energie și alimente.

Ea a fost ajutată indirect de jurnalistul Eric Zemmour, a cărui candidatură surpriză părea inițial pregătită să-și împartă același bazin electoral, dar în cele din urmă, s-a dovedit o mână întinsă de ajutor, pentru a părea mai moderată.

Dacă luna trecută Marine Le Pen era în spatele lui Macron cu 10 procente, acum ea este văzută drept favorită să ajungă în turul II de scrutin alături de președintele în funcție, a informat BBC, sâmbătă, 9 aprilie. Iar dacă lidera dreptei naționaliste ajunge în turul doi, sondajele de opinie sugerează pentru prima dată că este posibilă o victorie a președintei partidului Adunarea Națională.
Sociologii susțin că jumătate din voturile  socialistului Jean-Luc Mélenchon s-ar duce la Le Pen și aproape 80% din cele ale lui Zemmour.

Investitorii iau în serios riscul unui Le Pen. „Campania lui Le Pen a fost foarte bună”, a spus Xavier Chapard, strateg la La Banque Postale Asset Management. „Există o șansă mult mai mare ca ea să câștige de data aceasta,” citat de Bloomberg.

Voturile dreptei autentice vor decide

Din partea dreptei tradiţionale candidează Valérie Pécresse, preşedintele Consiliului Naţional al Île-de-France, provincia capitalei Paris şi fost ministru al bugetului. Este prima femeie nominalizată de Les Républicains” (fost RPR). Cu o campanie ce nu a reuşit să se remonteze după un miting electoral dezastruos în luna februarie, Pécresse nu a reuşit să convingă votanţi nici de centru, nici de dreapta. Are doar 8% intenţii de vot, în urma lui Zemmour, cu circa 9%.

Din partea stângii candidează şi mai puţin convingător Anne Hidalgo, 62 de ani, primarul Parisului, cu doar 2% intenţii de vot şi ultima în sondaje.

Macron are dezavantajul că nu mai poate stârni emoția și mobilizarea spre urne a en-march-iștilor săi. Totuși, e greu de crezut că progresiștii vor ceda puterea în Franța.

Sociologii susțin că prezența la vot va fi redusă, alegătorii amendând astfel politicienii pentru criza energiei și a alimentelor.

Turul doi se va desfășura în 24 aprilie 2022.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button