Adrian Papahagi: dacă doamnele de la alimentară nu au nimic, oare chiar e virusul ăsta atât de agresiv, contagios și omniprezent?
Lumea întreagă s-a panicat în fața unui virus nou și este posibil ca și alți viruși să îi urmeze. Administrațiile statelor lumii, într-un gest de panică, au sistat toate activitățile economice chiar dacă pe unele le-au trimis direct în faliment.
Cu toate acestea anumite ramuri ale economiei au rămas deschise și… uimire… persoanele aflate în contact public nu par a fi foarte afectate.
Adrian Papahagi se întreabă retoric: de ce vânzătoarele de la magazin nu au pățit nimic, deși au fost permanent la muncă și au luat contact cu persoane din cele mai diverse:
„Dacă doamnele de la alimentar[ nu au nimic, oare chiar e virusul ăsta atât de agresiv, contagios și omniprezent? Sau poate e omniprezent și contagios, dar majoritatea nici nu-l simt, sau nu e așa contagios. Sigur, sunt mirări de profan, întrucât singura știință în care am vagi competențe e filologia”.
Se pun întrebări firește: reprezintă o soluție blocarea economiilor lumii, fapt care poate crea mai multe probleme decât chiar coronavirusul:
„M-am mai uitat la cifre. În Suedia, care nu a închis mai nimic, s-au îmbolnăvit 22.000 (0,22% din populație) și au murit 2.600 de oameni (0,026%).
În fine, studiez zilnic lista deceselor din România. Azi au fost 27: toți bolnavi cronic, majoritatea în vâstă. Se știe că virozele sunt riscante pentru bolnavii cronic. Dar oare câți alți bolnavi au evitat spitalele de frica infecției, și-au neglijat boala, au întârziat un consult sau un diagnostic vital, și poate au murit din această cauză? Mă tem că nu vor figura în nicio statistică.
Devine legitim să ne întrebăm dacă se justifică oprirea planetei și sechestrarea cetățenilor pentru această viroză. Nu s-a suprareacționat, oare?” scrie Adrian Papahagi pe pagina sa de socializare.