ADIO minerit! PSD și PNL a decis închiderea minelor din România: Mii de români își vor pierde locurile de muncă

PSD și PNL au adoptat un proiect de lege de aprobare a OUG 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic. Aceasta reglementează închiderea şi conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit şi huilă, închiderea carierelor de lignit şi minelor de huilă. Mii de români își vor pierde locurile de muncă în urma închiderii minelor. Numai la Complexul Energetic Oltenia sunt peste 10 mii de angajați. Până în 2026, de la colosul energetic vor pleca peste 6.200 de persoane, iar în 2030, Complexul Energetic Oltenia va funcționa cu 2.600 de mineri și energeticieni.
La Complexul Energetic Hunedoara, pentru anul 2022 este prevăzută disponibilizarea unui număr de 360
persoane din care:
• 16 persoane de la Sucursala Electrocentrale Paroșeni;
• 344 persoane de la entitățile miniere și executiv.
Dintre aceștia, un număr de 118 persoane sunt pensionabile, astfel încât beneficiare ale
venitului de completare vor fi 242 persoane.
Potrivit actului normativ, huila va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu la 31 decembrie 2032. Executarea lucrărilor de siguranţă, a lucrărilor de închidere şi de ecologizare a carierelor şi minelor se finalizează până la aceeaşi dată.
AUR: O să ajungem dependenți de importurile de energie
AUR afirmă că dintr-un stat producător, România se va transforma într-un stat dependent de importurile de energie. Guvernul elimină, practic, niste capacități reale și propune niște capacități potențiale asupra cărora nu își poate asuma răspunderea că vor fi și implementate.
Capacitatea totală instalată de energie electrică pe bază de lignit şi huilă care va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu în anul 2032 este de 4920 MW, din care 3780 MW până la sfârşitul anului 2025, se mai arată în proiect.
Potrivit unui alt amendament, capacităţile energetice pe bază de huilă şi lignit rămase disponibile la 31 decembrie 2021 se scot din exploatare treptat şi se pot trece în rezerva tehnică la dispoziţia dispecerului energetic naţional, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgentă, după cum urmează: până la sfârşitul anului 2022, 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit; până la sfârşitul anului 2025, alte 1425 MW de capacităţi de producţie de energie electrică pe bază de lignit rămase; până cel târziu la sfârşitul anului 2032, capacităţi suplimentare de producţie de energie electrică pe bază de lignit şi huilă de 1140 MW.