Aderarea Moldovei la UE: Macron spune că soluția ieșirii lui Viktor Orban din sală a fost ”un efort planificat și colectiv
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că ideea care a stat la baza ieșirii premierului ungar Viktor Orban din ședința liderilor UE la momentul votului decisiv pentru Ucraina și Republica Moldova a fost un efort colectiv, transmite Politico. Pauza de cafea care a salvat candidatura Ucrainei și Moldovei la UE fusese planificată de la bun început.
În perioada premergătoare summitului Consiliului European de la Bruxelles din 14-15 decembrie, liderii europeni s-au coordonat într-un efort diplomatic pe mai multe planuri pentru a-l determina pe Orbán să renunțe la amenințarea sa cu veto.
Potrivit mai multor diplomați europeni, Macron a fost convins de colegii săi lideri să accepte să conducă ofensiva diplomatică asupra lui Orbán. El s-a întâlnit cu Orbán la o cină privată la Paris săptămâna trecută, iar apoi, joi, Orbán a avut un mic dejun cu mai mulți lideri UE, inclusiv cu Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz, precum și o întâlnire bilaterală separată cu premierul italian Giorgia Meloni.
Macron a declarat că a lucrat înainte de summit cu președintele Consiliului European Charles Michel, cu Meloni, Scholz și „alți lideri, inclusiv cu premierul olandez Mark Rutte” pentru a găsi o modalitate de a merge mai departe fără Orbán.
„În cele din urmă, am reușit să sugerăm o soluție”, a declarat Macron, lăsând să se înțeleagă că liderii au primit ideea chiar de la Orbán.
Într-un interviu acordat săptămâna trecută săptămânalului francez Le Point, premierul ungar semnalase că nu își va folosi dreptul de veto pentru a bloca o decizie privind extinderea pentru Ucraina.
„Din punct de vedere juridic, nu este chiar un veto. Să spunem că nu contribui la luarea unei decizii pe care o consider proastă”, a spus el la acel moment.
„Orbán a spus exact ceea ce am spus și noi. Nu a existat nicio surpriză”, a explicat președintele francez.
Părăsind sala, Orbán le-a permis celorlalți 26 de lideri să ia decizia istorică de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Deoarece o astfel de decizie necesită un sprijin unanim, nu ar fi fost posibilă în prezența premierului ungar.
Această metodă extrem de neobișnuită a fost o surpriză majoră, într-o instituție precum Consiliul European, unde summiturile sunt în mod regulat blocate din cauza necesității de a ajunge la o decizie unanimă între lideri ale căror interese sunt uneori opuse.
Înainte de declarațiile lui Macron, Scholz a explicat că mai mulți lideri au fost implicați în realizarea plecării lui Orbán – adăugând că el a fost cel care i-a prezentat ideea liderului ungar.
„În spiritul unui comportament pro-Uniune, i-am sugerat premierului ungar să facem posibil să luăm această decizie în absența sa”, a adăugat cancelarul, explicând că Orbán a avut apoi nevoie de ceva timp pentru a analiza propunerea înainte de a accepta oferta.