InternaționalȘtirile 60m.RO

Acuzațiile lui Trump stârnesc discuții despre „Antifa” și în Germania

După ce Donald Trump a pretins că majoritatea protestatarilor din SUA sunt parte ai organizației „Antifa”, social-democrații germani s-au grăbit să se declare solidari cu mișcarea.

Multe persoane, inclusiv președintele Statelor Unite, par puțin confuzi în ceea ce privește ce este „Antifa”. Există câteva justificări istorice rezonabile pentru această confuzie particulară.

În Germania, politicienii și publicul se luptă cu termenul de aproximativ un secol – fără a se apropia de o definiție de necontestat.

Ce înseamnă cuvântul este destul de simplu în germană. Antifa este prescurtarea pentru antifaschistisch sau anti-fascist. În sensul cel mai literal, s-ar putea spera că această etichetă s-ar putea aplica aproape tuturor oamenilor și politicienilor germani moderni.

Ultima confruntare germană la scară largă la care au participat protestatari Antifa a avut loc în Hamburg la summitul G20 din 2017.

Adevăratul sens al termenului ”Antifa” are o poveste complexă în Germania de când Partidul Comunist Stalinist din Germania (KPD) a adoptat sintagma și sigla distinctivă cu două steaguri pentru campania electorală din 1932. De la începutul anilor ’20 s-au făcut presiuni asupra mai multor partide pentru „antifaschistische Aktion” („acțiune antifascistă”).

KPD s-a înfățișat ca fiind singurul partid cu adevărat „antifascist” de la ultimele alegeri libere ale Germaniei din orașul Weimar, pe care NSDAP-ul lui Adolf Hitler nu le-ar fi câștigat în mod direct, dar care i-a înmânat însă cheile puterii. Incapacitatea KPD, a social-democraților și a altor forțe democratice de a lucra împreună, în ciuda asigurării mai multor voturi combinate decât partidul NSDAP, l-au ajutat pe Hitler să preia controlul asupra Germaniei. Nu după mult timp, naziștii vor demonta și vor scoate în afara sistemului ambele cele mai mari partide de stânga-centru.

Multe dintre mințile luminate ale KPD-ului din Germania vor continua să conducă Germania de Est comunistă (RDG) în timpul Războiului Rece. Partidul de guvernământ al Germaniei de Est, SED, va folosi termenul „antifascist” ca sinonim pentru socialiști când se referă la guvern. Chiar și Bernd Langer, autorul unei istorii ale mișcării Antifa din Germania, observă că anticapitalismul a fost întotdeauna înțeles ca o componentă de bază a mișcării.

La începutul războiului rece din Germania de Vest, mișcarea și-a pierdut din popularitate, dar va începe să o recupereze în orașele tradiționale de stânga, precum Hamburg și Berlin, în anii ’70 -’80. Rădăcinile principale s-au aflat în mișcarea studenților de stânga, numindu-se „opoziția extraparlamentară”. De la reunificare, a crescut din nou în popularitate, obținând, de asemenea, un imbold din afilierea cu cauze moderne precum mișcarea antiglobalizare sau protestele climatice, notează dw.com.

Săptămâna trecută președintele SUA a dat vina pe Antifa pentru transformarea protestelor în unele violente. Trump a cerut trecerea acesteia în rândul organizațiilor teoriste.

„Statele Unite vor trece Antifa în categoria organizaţiilor teroriste”, a scris pe Twitter Donald Trump.

Back to top button