Social

Acțiunea 2012: Românii din Ucraina sunt abandonați de statul român

Acțiunea 2012 este o organizație non-guvernamentală care de 10 ani militează pentru unitatea națională, pentru dezideratul Reunirii Basarabiei cu patria mamă și pentru drepturile comunităților istorice de români. Cu ocazia zilei de 1 aprilie ce amintește de un eveniment tragic al istoriei noastre, masacrul de la Fântana Alba din Bucovina de Nord, Acțiunea 2012 atrage atenția președintelui Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Gigel Sorinel Știrbu, asupra problemelor cu care se confruntă românii din Ucraina.

Privim cu îngrijorare peste graniţă acolo unde situația românilor din Ucraina se agravează odată cu trecerea timpului și ne amintește cu tristețe de o pagină neagră din istoria relaționării statului român cu cel ucrainean. Considerăm că politica de asimilare a minorităților naționale, încercarea de falsificare a istoriei populației autohtone, cat și încălcarea drepturilor și libertăților acesteia, nu sunt tratamente demne de un stat care se vrea a fi democratic și care se
visează aderând în U.E. și NATO.

Minoritățile etnice tradiționale au dreptul la instruire în limba maternă, utilizarea limbii regionale în toate sferele socialadministrative unde aceste minorități sunt în proporție de minim 10%, au dreptul la dezvoltarea etno-culturală prin menținerea tradițiilor populare, prin studierea propriei istorii.

În acest moment, schimbările din legislația Ucrainei pentru învățământ urmăresc asmilarea minorității românești, deși Constituția Ucrainei garantează dreptul la educație în limba română. Românii noștri cer să fie considerați populație autohtonă și cer respectarea fără discriminare a normelor din articolele 22,24,53, din respectiva Constitutiei. Totodată amintim că Ucraina este semnatară a tratatului cu România, din data de 2 februarie 1997, prin care se obligă să respecte identitatea minorității române. În acest moment Ucraina încalcă în mod repetat articolele 13 și 19, iar statul român asistă pasiv la încălcarea acestui tratat și la abuzurile care au loc asupra comunității sale.

Totodată ne referim și la obligațiile internaționale ale Ucrainei care au fost incluse în Actul (Avuzul) nr. 190 din 1995 cu privire la aderarea în Consiliul Europei, prin ratificarea Convenției Cadru cu privire la asigurarea drepturilor minorităților naționale, cât și ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare. Doar prin respectarea acestor obligații Ucraina se poate integra în familia țărilor europene.

Așadar, Acțiunea 2012 cere Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor să își facă datoria și să intervină pentru apărarea drepturilor și libertăților minorității românești, care în acest moment se confruntă cu încercarea de ștergere a identității sale. Doar statul român mai poate salva limba română și școlile românești, din mâinile unui regim ce dorește să ne asimileze comunitatea de români care mai trăiește între actualele granițe ale Ucrainei. Solicităm implicare din partea comisiei prezidate de d-voastră pentru a îndrepta această situație.

Considerăm că românii din Ucraina au fost ignorați destul și este timpul ca fiecare instituție care poate schimba soarta acestora să treacă la fapte.

Acțiunea 2012 este un ONG care de 10 ani luptă pentru unitatea românilor, reunirea Basarabiei cu patria mamă România și pentru drepturile comunităţilor de români de pretutindeni.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button