PoliticăRepublica Moldova

Acceptul Chișinăului privind tranzitul gazului spre Tiraspol permite Kremlinului să finanţeze regimul separatist

Unii experți de la Chișinău consideră că, prin permisiunea acordată de Chișinău pentru tranzitul gazului, transportat de o companie ungară până la granița Republicii Moldova, spre regiunea separatistă transnistreană, Moscova poate continua să finanțeze regimul separatist.

Potrivit premierului moldovean, Dorin Recean, Transnistria, care a primit 20 de milioane de euro pentru resurse energetice suficiente pentru perioada 1-10 februarie, a refuzat un alt ajutor condiționat de 60 de milioane de euro din partea UE, fiind împotriva ajustării treptate a tarifelor pentru consumatori.

Regimul de la Tiraspol a identificat o altă soluție pentru furnizarea gazului, care presupune ca o companie ungară, plătită de o firmă din Dubai, să-l transporte până la granița Republicii Moldova. Iar Chișinăul permite tranzitarea acestui gaz, dar în schimbul îndeplinirii mai multor condiții.

,,Noi permitem acest tranzit, iar Tiraspolul va întreprinde câteva acțiuni care să demonstreze deschidere: eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemei liceului din Rîbnița, păstrarea televiziunii publice moldovenești în grilă, scoaterea posturilor de control instalate în 2022 (33, dintre care 11 încă sunt active).Noi am demonstrat că vrem și avem capacitatea să ajutăm oamenii de pe malul stâng. Când Kremlinul a eșuat să ofere condiții elementare de viață în regiune și a lăsat oamenii în frig și întuneric, noi, alături de prietenii europeni, am reușit să ducem căldură în casele oamenilor. Vom continua să luăm decizii raționale și responsabile pentru a menține pacea și buna înțelegere în toată țara”, a evidențiat prim-ministrul Dorin Recean.  

Prima livrare este programată pentru data de 13 februarie, dar până atunci, malul stâng al Nistrului va utiliza resurse energetice cumpărate sau împrumutate de la malul drept al Nistrului. 

,,Pentru 11-12 februarie, am decis ca Moldovagaz să poată să vândă 2 milioane de m3 de gaz către Tiraspoltransgaz și să împrumute alte 3 milioane de m3, care trebuie întoarse până la 31 martie”, a detaliat Dorin Recean, subliniind că ,,Moldovagaz va putea încheia contracte pentru furnizarea gazelor naturale în stânga Nistrului. Din informațiile pe care le avem la această etapă este vorba de o furnizare de către un trader din Europa de 3 milioane de metri cubi pe zi pentru următoarele 16 zile. În cazul în care livrările de gaze naturale vor depăși limita de 3 milioane de metri cubi pe zi și corespunzător vor începe să lucreze industriile mari, atunci Guvernul de la Chișinău va impozita tranzacțiile”. 

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a afirmat că reluarea livrării gazului prin intermediul companiei ungare este posibilă ,,datorită sprijinului financiar și funcțional din partea Rusiei”, dar fără să-și exprime punctul de vedere cu privire la solicitările Chișinăului. 

Finanțarea separatismului

Sergiu Tofilat, analist în domeniul energetic al Comunității Watchdog.md, susține că astfel Chișinăul ,,a cedat în faţa Moscovei”.

,,Asistăm de fapt la o nouă schemă de finanţare a separatismului la noi în ţară, pusă la cale de kremlin, folosind firme offshore, iar actuala guvernare se preface că nimic nu se întâmplă. Comisia pentru situaţii excepţionale a permis tranzitarea gazului gratuit. Avem un stat agresor care a ocupat o parte din teritoriul nostru. În loc să rezolve această problemă, Guvernul îi permite Moscovei să finanţeze în continuare acest regim separatist. De fapt, actuala guvernare ne-a demonstrat că este incapabilă, se teme şi nu ştie cum să rezolve problema transnistreană. Regimul separatist este o ancoră care ţine Republica Moldova într-o mlaştină. Atâta timp, cât pe teritoriul nostru avem un conflict îngheţat, nu ne vom putea integra în Uniunea Europeană şi nici un investitor serios nu va dezvolta afaceri în Moldova”, a subliniat analistul.

Și Alexandr Slusari, membru al Consiliului de Administrare al companiei Energocom din dreapta Nistrului, critică acceptul Chișinăului privind tranzitarea gazelor pentru regiunea separatistă transnistreană, acordat prin intermediul unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

,,Dispoziția CSE a fost întocmită astfel încăt să nu conțină formal elemente juridice ale acțiunilor comise contrar intereselor naționale, care prevăd continuarea finanțării a regimului separatist prin banii murdari ale unor persoane, aflate sub sancțiuni internaționale. Fără obținerea măcar unui beneficiu pentru Republica Moldova. Însă, sper eu, s-au păstrat notele informative, întocmite pentru aceasta dispoziția. Internetul va memoriza unele declarații. Eu cred că mai devreme sau mai tărziu acțiunea de ieri a guvernării va fi anchetată. P.S.: Din informația din surse veridice în scurt timp începe a activa o hală la Uzină Metalurgică din Răbnița. Posibil de săptămâna viitoare va relua activitatea uzina de ciment. Tarifele la aceste entități rămăn aceleași simbolice, de 5 ori mai mici decăt pe malul drept”, a notat acesta pe pagina sa de Facebook.

Timp oportun pentru reintegrare

Sergiu Tofilat, analist în domeniul energetic al Comunității Watchdog.md, crede că ,,acum este momentul potrivit pentru a începe reintegrarea ţării, după ce Gazprom a oprit livrarea gazelor”.

,,Tiraspolul nu are altă ieşire decât să ceară ajutor de la Chişinău. Soluţia este în mâinile noastre. Noi avem specialişti capabili să elaboreze un plan de reintegrare. Ceea ce trebuie să facă actuala guvernare este să invite aceşti specialişti şi să formeze de urgenţă un grup de lucru, care să elaboreze planul de reintegrare, asemănător cum a făcut Germania în anul 1990. În acest plan trebuie să fie prevăzute acţiunile pe fiecare domeniu, bugetul necesar şi condiţiile care trebuie să le îndeplinească Tiraspolul. Iar dacă refuză să colaboreze, să ştie că Republica Moldova are şi alte instrumente de convingere.În baza unui asemenea plan, guvernarea poate cere asistenţă externă pentru reintegrare, nu să vină cu jumătăţi de măsură. Dacă vrem ca Tiraspolul să nu mai depindă de Moscova, trebuie să le oferim un colac de salvare, ca să ne putem mişca cu toţii înainte”, a detaliat acesta.

Transnistria, regiune separatistă care a ieșit de sub jurisdicția Chișinăului la începutul anilor ’90, a rămas fără gaze rusești de la 1 ianuarie 2025, după refuzul Kievului de a prelungi contractul de tranzit al resurselor energetice către Europa, precum și refuzul Gazpromului, companie controlată de Kremlin, de a-și onora obligațiile contractuale și de a livra gaz, invocând o pretinsă datorie a Moldovagaz, neconfirmată de un audit internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova.  

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button