OpiniiPrima PaginăȘtirile 60m.RO

A început propaganda împotriva Uniunii Europene. Realitatea este cu mult mai bună.

Cineva s-a gândit să și folosească actuala criză sanitară. Nu mai contează că sute de mii de oameni sunt infectați și mii au murit deja.

Nu contează că Italia se află în colaps, urmează Spania și apoi se pregătesc Franța și Germania.

Contează doar ca unii jucători internaționali să își facă jocul geopolitic și să pună și să ia și ei o cărămidă pentru colapsarea Uniunii Europene.

În aceste zile se mizează pe lipsa solidarității statelor membre și rapiditatea cu care fiecare și-a văzut de propria ogradă. Se vorbește mult despre granițe și despre o economie națională închisă, nu una europeană. Se spune că nu există solidaritate europeană.

Dar aceste afirmații contrazic realitatea de pe teren.

În doar câteva săptămâni de la declanșarea crizei Uniunea Europeană a relaxat condițiile bugetare și a promis sume de ordinul sutelor de miliarde de euro pentru a se combate efectele blocajului generat de virus.

Practic toate statele Uniunii Europene vor beneficia de sume colosale dintr-un fond de solidaritate. Vor fi bani primiți de state să ajute companiile dar și angajații companiilor.

Au fost acuzate statele că au pus granițele înapoi. Afirmația este una falsă. Interdicțiile de deplasare nu au legătură cu statele ci cu siguranța sanitară. Granițele au reprezentat cea mai rapidă și ușoară formă de a face acest lucru. Și în China principalul oraș contaminat a fost izolat de restul țării. De fapt izolarea părților reprezintă cea mai bună strategie de oprire a contagiunii.

În fapt Uniunea Europeană va ieși mai puternică din această bătălie. Pe repede înainte s-au făcut modificări profunde care ar fi fost de altfel dezbătute zeci de ani.

Rusia este principalul beneficiar al unui astfel de exercițiu de dezinformare. Dacă ar fi fost să fim detectivi țara din est ar fi fost principala suspectă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button