Politică

A distrus țara! Din 2014, statul condus de Iohannis nu a fost capabil să monteze 1 MW nou de producţie, dar a pus pe butuci mii

Motivul principal pentru care românii sunt îndemnaţi acum să stingă becul pentru a trece cu bine iarna este că statul nu a fost capabil să contruiască de la zero nicio unitate nouă de producţie a energiei de 30 de ani încoace. În mandatul preşedintelui Klaus Iohannis, din 2014 până acum, România a închis peste 2.000 MW în cărbuni, dar şi în de alte unităţi, şi nu a pus nimic în loc, devenind importatoare de energie.

Romgaz, companie de stat, se chinuie din 2016 să termine o centrală pe gaze, dar nici în 2022 aceasta nu va fi conectată la reţea. Astfel, a stinge becul este chiar simplu, îi sfătuieşte pe românii de acasă, din orbitorul New York, Klaus Iohannis, preşedintele României. „Lucrurile sunt (…) destul de simple, trebuie să evităm să risipim energia”, a spus şeful statului, citat de Agerpres, în cadrul unei intervenţii în New York. Preşedintele Klaus Iohannis conduce delegaţia României care participă la New York la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. 

„Când plecăm de acasă, putem să permitem ca locuinţa să fie un pic mai rece, dacă plecăm putem să stingem lumina, dacă nu este nevoie să folosim anumite aparate electrice ele pot fi fără probleme scoase din priză şi aşa mai departe”, şi-a continuat Klaus Iohannis intervenţia. Îndemnul de a stinge becul adresat românilor este aproape imposibil de pus de practică în contexul în care mulţi nici nu mai au ce scoate din priză. Cu un consum de numai 2,7 MWh pe cap de locuitor, la nivelul anului 2020, România este ultima ţară la nivel european în ceea ce priveşte consumul de energie. Chiar şi Ucraina avea la nivelul anului 2020 un consum de energie mai mare, de circa 2,8 MWh per capita, după cum arată datele publicate de Agenţia Internaţională pentru Energie.

Germanii consumau 6,4 MWh pe locuitor, Norvegia avea un consum de 23,3 MWh pe cap de locuitor în 2020, iar liderul absolut al consumului de energie pe cap de locuitor este Islanda, cu un nivel imposibil de egalat, de 51 MWh pe persoană. „Să facem economii rezonabile acolo unde putem fiecare acasă şi toate aceste lucruri pe care le-am enumerat le practic şi eu la mine acasă“, a spus şeful statului, fără a preciza dacă aplică măsurile de eficienţă energetică pentru toate cele 5 case din „portofoliu.” România ar putea fi nevoită să facă economii de energie electrică în principal din cauza faptului că în ultimii 30 de ani, mandatul lui Iohannis nefăcând nicio diferenţă, statul nu a construit de la zero nicio unitate nouă de producţie a energiei electrice.

În ultimul deceniu, România nu numai că nu a reuşit să-şi majoreze capacitatea de producţie de energie electrică, dar nici măcar nu a putut să o păstreze constantă, închizând unităţi fără a pune nimic în loc. Germania, Polonia, Grecia şi Austria sunt state care spun o cu totul altă poveste în ceea ce priveşte abordarea acestui sector strategic. Roxana Petrescu

Statisticile europene arată că în perioada 2011-2020 parcul de producţie de energie al României s-a micşorat cu 9%, de la 19.733 MW la circa 18.000 MW. Astfel, deşi în perioada 2009-2014 România a trecut printr-un puternic val de investiţii în proiecte de energie verde, care au adăugat sistemului energetic naţional circa 4.300 MW noi, închiderile de unităţi, mai ales cele din zona termo au anulat la nivelul întregului sistem acest aport pozitiv de capacitate. Rezultatul este că de trei ani, România a devenit importator net de energie electrică.

Lucrurile stau însă diferit cu multe alte state europene care au înţeles importanţa strategică a sectorului energetic şi au acţionat ca atare. Germania şi-a crescut capacitatea instalată cu 34%, arată datele Eurostat, iar Irlanda a bifat un procent similar de creştere a capacităţii instalate. Dar poate cel mai elocvent caz este cel al Poloniei, care a reuşit să termine anul 2020 cu o capacitate de producţie a energiei cu 29% mai mare faţă de cea din 2011. Astfel, România un caz aproape unic la nivel european în care statul şi-a sabotat de unul singur sectorul strategic al energiei, închizând centrale fără a pune nimic în loc.

Dar autorităţile insită că lucrurile se vor schimba dramatic de acum înainte, zeci de GW, în contextul în care România are pe hârtie 18.000 MW din care nu funcţionează nici jumătate, urmând să se conecteze la reţea în anii următori.

“Avem planuri îndrăzneţe şi le vom pune în practică. Ne-am propus să punem zeci de GW în funcţiune pe energie verde”, a pus ministrul energiei, Virgil Popescu, într-o intervenţie la Romanian International Gas Conference. Nu statul va face aceste investiţii, ci grupuri private sau antreprenori locali, cei mai mulţi fiind afectaţi de măsurile pe care chiar statul le-a pus în practică pe domeniul energiei.

Mai departe, România va deveni independentă energetic şi un factor de stabilitate regional, un hub, a spus şi premierul Nicolae Ciucă, prezent la acelaşi eveniment. Până atunci însă, toţi românii trebuie să stingă lumina.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button