Australia solicită o investigație în China cu privire la răspândirea coronavirus
Nu a durat mult după primele solicitări ale Australiei pentru o investigație internațională cu privire la originile pandemiei de coronavirus, înainte ca zvonurile de represalii să vină de la Beijing.
Ministrul australian de externe, Marise Payne, și-a exprimat inițial sprijinul pentru o anchetă în cadrul unei emisiuni televizate la sfârșitul lunii aprilie.
Zile mai târziu, ambasadorul Chinei în Australia, Chen Jingye, a răspuns sugerând poporului chinez în sine să riposteze cu un boicot. „Poate că oamenii obișnuiți (chinezi) vor spune ‘De ce ar trebui să bem vin australian? Sau să mâncăm carne de vită australiană?'”, A spus el pentru Australian Financial Review.
La mai puțin de o lună mai târziu, campania de pedepsire a Australiei pare să fie în plină desfășurare.
Pe 12 mai, China a încetat să mai accepte carne de vită din patru abatoare australiene mari, citând probleme de sănătate.
China este cel mai mare partener comercial al Australiei, comerțul total dintre cele două țări însumând mai mult de 214 miliarde de dolari doar în 2018. Deoarece Australia se confruntă cu perspectiva reală a unei recesiuni legate de coronavirus, relația economică este mai importantă ca niciodată.
Odată cu creșterea legăturilor ministeriale și cu retorica anti-australiană în mass-media chineză, experții spun că pot să apară fisuri profunde în relațiile dintre cele două țări.
„Este foarte greu ca în absența vreunei discuții să putem reconstrui rapid încrederea în relație”, a spus Richard McGregor, de la Lowy Institute.
La nivel global, experții spun că Australia este văzută ca un test – poate o democrație liberală cu legături comerciale strânse cu regimul autoritar de la Beijing să mențină încă o politică externă independentă, care va fi uneori critică la adresa Partidului Comunist Chinez?
De zeci de ani, Canberra a fost prinsă între o China în creștere, aducând bogăție economică largă în Australia și propriile sale legături de securitate de lungă durată cu Statele Unite.
Marea majoritate a exporturilor Australiei în China sunt de materii prime, cum ar fi minereu de fier, cărbune, aur și lână, pentru a alimenta creșterea economică rapidă a țării, în timp ce importă cantități mari de bunuri de consum și componente tehnice.
Relațiile dintre cele două părți au început să se înrăutățească în 2017, când Australia a introdus o nouă legislație de securitate, concepută pentru combaterea imixtiunilor externe în politica internă.
Beijingul a crezut că legile îi vizau în mod clar și înghețat relațiile diplomatice cu Australia.
În acest mediu rece, Payne, ministrul de externe al Australiei, a solicitat pentru prima dată o anchetă asupra originilor pandemiei de coronavirus pe 19 aprilie. La scurt timp, premierul Scott Morrison a devenit primul lider internațional din afara Statelor Unite care a solicitat un investigație formală.
„S-ar părea cu totul rezonabil și sensibil că lumea ar dori să aibă o evaluare independentă a modului în care s-a produs acest lucru”, a spus Morrison în cadrul unei conferințe de presă din 29 aprilie.
Subiectul modului în care a început pandemia a devenit din ce în ce mai politizat în ultimele luni, în timp ce Washingtonul și Beijingul încearcă să-l folosească pentru a distrage atenția de la problemele economice interne.
Apelurile la o investigație au escaladat feudul dintre China și Australia. Ambasadorul Cheng a fost chemat de guvernul australian și acuzat de „constrângere economică” pentru comentariile sale cu privire la exporturile de vin și vită.
În urma deciziilor cu privire la carnea și orzul australian, ministrul comerțului Simon Birmingham a declarat, pe 13 mai, că oficialii chinezi au respectat restricțiile, nu au nicio legătură cu apelurile Australiei pentru o anchetă independentă.
„Am fost foarte clari, nu suntem pe cale să ne schimbăm pozițiile politice sub niciun fel de amenințări, sugestii sau alte forme de constrângere economică”, a spus el pentru Australian Broadcasting Corporation. Amândoi, Birmingham și ministrul agriculturii, David Littleproud, au confirmat că apelurile către omologii lor chinezi nu au fost returnate.
Experții au spus că deciziile de la Beijing au fost aproape sigur represalii. Expertul chinez McGregor a declarat că este probabil ca Beijingul să vrea să folosească Australia pentru a trimite un mesaj lumii.
„Când China vrea să pedepsească o țară, o fac în public, astfel încât țara și populația sa știe clar că există un preț pentru deranjarea Chinei”, a spus el, fiind citat de cnn.com.