Banii big farma ajung la societatea medicală condusă de ministrul Rafila prin firma unui fost șef al spitalului SRI
Ministrul Rafila a negat că societatea de microbiologie e sponsorizată de companii farmaceutice. HotNews a descoperit intermediarul: firma Ella Congress&Events, către care companiile de medicamente dau bani, sub formă de prestări servicii. Prin acest mecanism, sumele de la big farma de care beneficiază societatea profesională a lui Alexandru Rafila nu apar în baza de date a Agenției Naționale a Medicamentului unde, conform legii, sponsorizările sunt obligatoriu declarate de către industria sănătății, societăți medicale și medici.
- De ce firmele din industria Pharma au un interes enorm în relația cu ministrul Sănătății și cu ministerul condus de acesta? Ministerul Sănătății are în subordine directă Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale – instituția ce decide practic, împreună cu Ministerul Sănătății, ce medicamente și de la ce firme se aprobă, care dintre ele sunt compensate și ce dispozitivelor medicale ale companiilor sunt aprobate în România.
- Instituțiile subordonate lui Alexandru Rafila autorizează și supraveghează medicamentele care intră pe piață în țara noastră, unitățile de producție și distribuție a medicamentelor, autorizează studiile clinice și alte chestiuni de mare interes pentru firmele big farma.
- De asemenea, spitalele din subordinea Ministerului Sănătății sunt marii cumpărători de la producătorii sau distribuitorii de medicamente și dispozitive medicale.
- Firma Ella Congress&Events, care ia bani de la companiile din Big Farma, sponsori ai Societății Române de Microbiologie, aparține unui fost șef de spital SRI, partenerei acestuia și unui consilier al ministrului Sănătății, cu care Alexandru Rafila a fost în vizita recentă din Cuba.
Un număr de nouă companii farma au apărut pe site-ul Societății Române de Microbiologie, condusă de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ca sponsori sau parteneri a trei evenimente organizate de societatea medicală în 2023 și 2024.
Ministrul a spus, în urma unei investigații HotNews.ro, că „Societatea Română de Microbiologie și Societatea Română de Epidemiologie nu au beneficiat de sponsorizări din partea companiilor farmaceutice în ultimii ani”.
Conform legii, medicii, societățile profesionale din Sănătate și companiile farmaceutice trebuie să declare sponsorizările. Acestea ajung într-o bază de date publică, a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
În baza de date nu apar sponsorizările care au fost, fizic afișate, la conferințele societății conduse de Alexandru Rafila. Pentru că, așa cum rezultă din răspunsul uneia dintre companiile farmaceutice pentru HotNews.ro, sumele de la industria farma nu merg direct către Societatea Română de Microbiologie, sub formă de contract de sponsorizare, ci către o firmă de organizare evenimente, sub forma unui contract de prestări servicii.
Până ca Rafila să devină ministru, ruta banilor era: direct de la farma la asociație
Înainte ca Rafila să devină, în noiembrie 2021, ministrul Sănătății, Societatea Română de Microbiologie, pe care o conduce din anul 2012, avea anual sponsorizări din zona farma, arată datele oficiale ale Agenției Naționale a Medicamentului, consultate de HotNews.ro:
- 106.000 de euro în 2017
- 115.000 de euro în 2018
- 112.000 de euro în 2019
- 190.000 de euro în 2020
- 30.000 de euro în 2021
În anul 2022, Societatea Română de Microbiologie nu a primit nicio sponsorizare din farma, conform datelor Agenției Medicamentului. Asta deși și în acel an a avut loc o conferință sponsorizată a Societății – RoVaccin 2022.
Cine este firma Ella Congress&Events
Acest ultim eveniment a fost „găzduit de Ella Congress şi Societatea Romana de Microbiologie”. Ella Congress&Events (potrivit site-ului propriu), sau Ella Traveland (potrivit datelor disponibile pe site-ul Termene.ro) este o firmă de organizare evenimente care a funcționat, inițial, ca agenție de turism.
Firma are 3 acționari, conform site-ul Termene.ro:
- Mihaela Dragomir – cu 52% din acțiuni
- Laurențiu Dașcă – cu 34% din acțiuni
- Cătălin Lungu – cu 14% din acțiuni.
Ella Traveland, denumirea sub care Ella Congress&Events apare pe site-ul Termene.ro, este o firmă cu mai puțin de 10 angajați, înființată acum 19 ani.
În anul 2022 a avut o cifră de afaceri de 4.518.877 RON, în creștere cu 39% față de anul precedent, și un profit de 1.115.831 RON, în scădere cu 40% față de anul 2022.
Dașcă, fost director al spitalului Agrippa Ionescu
Mihaela Dragomir, acționar majoritar al Ella Traveland și Laurențiu Dașcă, unul dintre minoritari, sunt căsătoriți, conform declarației de avere a ultimului. El spune că „soția este director general”, iar directorul general, potrivit site-ului firmei Ella Traveland, este Mihaela Dragomir. Informația că cei doi sunt parteneri a fost confirmată și din interiorul Ella Traveland.
Dașcă este de profesie medic urgentist și fost manager al spitalului SRI Agrippa Ionescu. După plecarea de la spitalul SRI, Laurențiu Dașcă a devenit, potrivit site-ului Termene.ro, administrator la Arensia Clinics SRL, un lanț de clinici „de cercetare, dedicate exclusiv studiilor clinice de fază I și II”, potrivit prezentării de pe site-ul propriu.
Firma a fost inactivă în perioada iunie 2021 – mai 2023, potrivit Termene.ro. În trecut, Dașcă a fost și directorul medical al lanțului de clinici private Affidea.
Lungu, al treilea acționar al firmei, a mers cu Rafila în Cuba
Cătălin Lungu, cel de-al treilea acționar al firmei, a intrat în atenția opiniei publice în toamna anului 2022, când l-a însoțit pe Alexandru Rafila într-o vizită oficială de o săptămână în Cuba. La acea vreme, Lungu figura drept consilier personal al lui Rafila în Ministerul Sănătății. Între timp, lista consilierilor a fost scoasă de pe site-ul instituției.
HotNews.ro a solicitat Ministerului Sănătății să ofere publicului lista consilierilor personali și onorifici de la cabinetul ministrului. Instituția publică nu a precizat nici motivul pentru care lista consilierilor nu mai este publică, pe site-ul instituției.
Din 9 companii farma întrebate de sponsorizări, doar Pfizer și Sanofi au răspuns
Pe 27 martie, după ce HotNews.ro a descoperit că Alexandru Rafila ocupă funcția de președinte al Societății Române de Microbiologie simultan cu cea de ministru al Sănătății, iar Adriana Pistol este atât secretar de stat în Ministerul Sănătății, cât și președintele Societății Române de Epidemiologie, cele două societăți medicale organizând împreună evenimente cu sponsorizări din zona farma, primeam următorul răspuns de la cabinetul ministrului Sănătății:
„Societatea Română de Microbiologie și Societatea Română de Epidemiologie nu au beneficiat de sponsorizări din partea companiilor farmaceutice în ultimii ani, veniturile pentru activitatea curentă provenind din cotizații și taxe de participare. Referitor la conferințele naționale organizate de cele două societăți profesionale, acestea s-au desfășurat în asociere cu alți parteneri care au asigurat acoperirea costurilor. Menționăm că pentru cele două conferințe naționale, Societatea Română de Microbiologie și Societatea Română de Epidemiologie nu au beneficiat de sponsorizări.”
HotNews.ro a scris tuturor celor nouă companii farma care figurează ca parteneri sau sponsori ai celor trei evenimente organizate de Societatea Română de Microbiologie în 2024 și 2023 – Pfizer, MSD, Sanofi, Medison, RoTest, Mediclim, AstraZeneca, Viatris și Alliance Healthcare.
Am solicitat celor nouă companii să clarifice dacă au semnat, în această perioadă, vreun contract de sponsorizare cu Societatea Română de Microbiologie, condusă de ministrul Sănătății, sau cu o altă entitate, iar în acest din urmă caz, despre ce entitate a fost vorba.
Trei evenimente organizate de Societatea Română de Microbiologie au avut loc în această perioadă, iar companiile farma apar, pe site-ul Societății Române de Microbiologie, ca sponsori sau parteneri:
- „A XII-a Conferință Națională RoVaccin”, a fost organizată în perioada 15-16 martie 2024 la Hotel Pullman din București și a beneficiat de sponsorizările a șase companii farma: AstraZeneca, Sanofi, Viatris, Medison Moderna, MSD și Alliance Healthcare. Alături de Societatea Română de Microbiologie, co-organizatori ai conferinței RoVaccin au fost Societatea Română de Epidemiologie, al cărei președinte este Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare si Promovare a Sănătății.
- „A XVI-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie” a avut loc în perioada 9-11 noiembrie 2023 și a avut șapte companii farma ca „parteneri principali”: Pfizer, MSD, Sanofi, Medison Moderna, RoTest, Mediclim și AstraZeneca. Conferința a fost organizată de Societatea Română de Microbiologie, Societatea Română de Epidemiologie și Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare si Promovare a Sănătății. Pe afișul evenimentului apare și Ella Congress&Events, ca „secretariat organizatoric”.
- „A XI-a ediție a Conferinței Naționale RoVaccin: Vaccinologia de la tradiție la inovare” a avut loc în perioada 7-8 aprilie 2023 la Hotel Ramada și a avut și ea drept „parteneri” șapte companii farma: Sanofi, Pfizer, AstraZeneca, Medison, MSD, Viatris și Alliance Healthcare. Evenimentul a fost organizat de Societatea Română de Microbiologie și Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare și Promovare a Sănătății.
Doar două dintre cele nouă companii care apar ca sponsori sau parteneri la cele trei evenimente au oferit un răspuns: Sanofi și Pfizer.
Pfizer s-a limitat să ne comunice că „respectă în totalitate legile, reglementările și codurile de conduită din industrie care guvernează modul în care lucrăm cu organizațiile din domeniul sănătății” și că „în fiecare an, Pfizer România raportează în mod transparent și compliant toate interacțiunile cu asociațiile medicale și profesioniștii din domeniul sănătății către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România”.
Răspunsul celeilalte companii – Sanofi – spune însă mult mai mult de atât.
Bani pentru prestări servicii
Sanofi Romania confirmă, pentru HotNews.ro, că a participat la cele trei evenimente organizate de Societatea Română de Microbiologie în 2023 și 2024: „A XI-a ediție a Conferinței Naționale RoVaccin: Vaccinologia de la tradiție la inovare”, „A XVI-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie” și „A XII-a Conferință Națională RoVaccin”.
Compania spune că natura asocierii sale constă în „contracte de prestări servicii aferente serviciilor primite în cadrul evenimentelor”, și nu în sponsorizări.
„Nu au fost identificate contracte de sponsorizare asociate acestor participări”, precizează reprezentanții companiei, pentru HotNews.ro. Sanofi adaugă că „ pentru perioada menționată, nu am identificat contracte de sponsorizare încheiate cu, și având ca beneficiar Societatea Română de Microbiologie”.
Reprezentanții Sanofi România mai subliniază, de asemenea, că „activitățile noastre se desfășoară după principii stricte de etică și transparență, respectând legislația și standardele industriei. Transferurile de valoare către profesioniștii și organizațiile din sănătate sunt raportate public, informațiile fiind disponibile pe site-ul ANMDMR. De asemenea, respectăm Codul Etic ARPIM, care reglementează interacțiunile cu sectorul medical și alte părți relevante, contribuind la consolidarea încrederii în relațiile profesionale cu întreaga comunitate medicală și a pacienților din România.”
Alexandru Rafila nu comentează
Pentru a clarifica lucrurile, HotNews.ro a adresat și Societății Române de Microbiologie, simultan cu cele nouă companii farma, întrebări despre ruta banilor. Ministrul și societatea medicală nu au răspuns.
„Suntem făuritori de evenimente!”
Numele Ella Congress&Events, o firmă de organizare evenimente care a funcționat, inițial, ca agenție de turism, apare pe afișul unuia dintre evenimentele organizate de Societatea Română de Microbiologie în timpul mandatului de ministru al lui Rafila, mai exact în noiembrie 2023: „A XVI-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie”.
Sigla firmei de evenimente Ella nu apare și pe afișele conferințelor RoVaccin din 2023 și 2024, însă regăsim firma în organizarea conferințelor RoVaccin din 2022 și 2020.
„Ella este partenerul de cursă lungă al Societății Române de Microbiologie, pe care Alexandru Rafila o conduce. Această firmă organizează de ani buni evenimentele societății medicale – atât înainte ca Rafila să devină ministru, cât și după”, au spus pentru redacție surse din lumea medicală, care au dorit păstrarea confidențialității.
„Suntem făuritori de evenimente! Ella Congress & Events este povestea antreprenorială clasică a începutului de mileniu III”, susține firma pe site-ul său. Potrivit propriei descrieri, Ella Congress & Events organizează anual „peste 30 de evenimente, în mare parte medicale, fie pentru 50, fie pentru 1.500 de participanţi, la un standard de excelenţă”. Evenimentele organizate împreună cu Societatea Română de Microbiologie, condusă de Alexandru Rafila, nu apar pe site-ul firmei.
În schimb, printre societățile medicale care colaborează cu Ella Congress se numără, conform site-ului propriu, Societatea Română de Medicină Internă, Societatea Română de Pneumologie și Societatea Română de Medicină Vasculară.
Ce afaceri mai au Dragomir, Dașcă și Lungu
Toți cei trei acționari ai Ella Traveland au conexiuni și cu alte firme:
Mihaela Dragomir a fost asociat în firma Makros Trading Com SRL, asociat și administrator al Ella Turism Rom-Ital SRL și asociat unic și administrator al Mit Trading SRL. Cu excepția Mit Trading, care a avut un profit de puțin peste 5.000 de lei în 2022, celelalte două firme sunt închise.
Soțul ei, Laurențiu Dașcă, este administrator al Mit Trading SRL și al Arensia Clinics SRL – un lanț de clinici „de cercetare, dedicate exclusiv studiilor clinice de fază I și II”. Firma a fost inactivă în perioada iunie 2021 – mai 2023, potrivit site-ului Termene.ro.
Cătălin Lungu are un PFA și este, de asemenea, asociat și administrator la Pure Entertainment SRL – o firmă care a mers pe pierdere în anul 2022.