Internațional

Ungaria îşi menţine veto-ul faţă de candidatura lui Mark Rutte la NATO

Ungaria îşi menţine veto-ul faţă de candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO şi sugerează că ar putea fi de acord cu susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis în această funcţie, potrivit declaraţiilor făcute miercuri, la Bruxelles, de ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, citat de MTI.

La conferinţa de presă susţinută în pauza reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO, şeful diplomaţiei ungare a declarat că Budapesta a susţinut întotdeauna întărirea aripii de est a alianţei şi speră că această direcţie se va reflecta şi în persoana următorului secretar general.

„Situaţia este că în toată istoria NATO, până acum nu s-a întâmplat ca secretarul general să fie ales dintr-un stat membru din Europa Centrală sau de Est, deşi de 20 sau 25 de ani, majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est sunt membre NATO”, a subliniat Szijjártó. „De aceea, eu cred că este timpul să ne gândim serios la această idee”, a adăugat oficialul maghiar.

Pe de altă parte, Peter Szijjarto a recunoscut că inclusiv Ungaria admite că principala ameninţare de securitate pentru regiune vine dinspre Moscova, deşi Budapesta a întreţinut relaţii cordiale cu regimul lui Vladimir Putin chiar şi după invazia din Ucraina.

„Dacă aici, în cadrul NATO, suntem de acord – şi suntem! – că principala provocare vine în prezent dinspre est, atunci cred că este o idee bună ca secretarul general să provină, în sfârşit, tot din jumătatea de est a NATO”, a explicat ministrul ungar de externe.

Szijjarto a confirmat, de asemenea, că „o parte semnificativă” a statelor membre” NATO susţin „în mod clar” alegerea lui Mark Rutte ca secretar general. „Însă Ungaria nu va putea face acest lucru”, a anunţat şeful diplomaţiei ungare.

El a subliniat că NATO este o alianţă de apărare „unde este nevoie de cel mai înalt nivel de încredere în direcţia liderilor”.

„Noi, partea maghiară, nu putem avea un nivel înalt de încredere – de fapt, niciun fel de încredere – într-o persoană care în trecut a vorbit despre îngenuncherea Ungariei”, a explicat ministrul. „Cred că acest lucru este de înţeles pentru toată lumea”, a punctat Péter Szijjártó.

El a dezvăluit că mai sunt câteva state membre „care ezită”, iar candidatura preşedintelui Klaus Iohannis a creat o nouă situaţie în acest sens.

„Ne bucurăm că există un candidat central-european şi o voi spune din nou: credem că este timpul să discutăm serios despre cum se poate întâmpla ca NATO să nu fi avut niciodată un secretar general din regiunea Europei Centrale sau de Est” – a conchis Szijjártó, fără a declara explicit că Budapesta susţine candidatura lui Klaus Iohannis la şefia NATO.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button