Cum se explică prețurile negative la energie
Piața energetică din România s-a confruntat duminică, 31 martie, cu o situație excepțională, cu prețuri negative în anumite intervale orare pe piața bursieră spot. Este o situație rar întâlnită până acum, în care producătorii de energie sunt plătiți pentru a-și evacua surplusul de electricitate pe care îl generează. Această inversare a prețurilor a survenit în contextul unei producții mari de energie din surse regenerabile, concomitent cu un consum redus de electricitate în întreaga țară.
Duminică, de exemplu, timp de patru ore pe piața spot, prețurile au fost negative, iar alte două ore prețul a fost aproape de zero, practic oferind energia aproape gratuit. Între orele 11:00 și 12:00, prețul energiei a fost de -8,93 lei pe MWh, ceea ce înseamnă că producătorii de energie au plătit pentru a-și evacua surplusul.
Producătorii de energie regenerabilă preferă să continue producția electrică, chiar și cu prețuri negative, deoarece primesc subvenții sub formă de certificate verzi pentru această producție, ceea ce îi avantajează financiar pe termen lung. În ciuda apariției acestor prețuri negative, impactul asupra facturilor de energie nu va fi simțit imediat, deoarece este vorba doar de câteva ore.
”Răspunsul corect economic la prețurile negative la energie este o capacitate de stocare mai mare în baterii, care să capitalizeze această situație”, susține Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.
Cu toate acestea, este de așteptat ca proporția de energie regenerabilă să crească în continuare, ceea ce ar putea duce la apariția mai frecventă a unor astfel de situații, influențând în jos și facturile consumatorilor. În următoarea perioadă, se estimează că vor fi aduse în funcțiune capacități semnificative de energie fotovoltaică și eoliană, iar numărul micilor producători de energie este în continuă creștere.