JUSTIȚIE

Judecătoria Beiuş a rătăcit dosarul în care interlopul Victor Micula este judecat pentru instigare la declaraţii false

Judecătoria Beiuş a rătăcit dosarul în care Victor Micula este judecat pentru instigare la declaraţii false. Dosarul a fost găsit după mai bine de cinci luni, timp în care răspunderea penală s-a prescris. Este a doua cauză penală pe numele milionarului, în care în instanţe din Bihor se pierd documente.

Judecătoria Beiuş a rătăcit un nou dosar al milionarului Victor Micula, cel în care acesta e judecat pentru instigare la declaraţii false după ce, în 2018, şi-a pus un amic să-i distrugă un Mercedes, iar apoi a vrut să ceară daune de la firma de asigurări. Este vorba despre un proces care vizează un incident produs în primăvara anului 2018, în preajma Paștelui, și în care a fost implicat Raul Ionuţ Goina, un bihorean din Budureasa, amic de-al lui Victor Micula.

Pe 30 martie 2018, acesta a sunat la Poliţie pentru a anunţa un accident pe care l-a avut în timp ce conducea una dintre maşinile de teren Mercedes Benz G 500 ale lui Micula jr. pe drumul judeţean DJ 764A, pe serpentinele dintre Budureasa şi Stâna de Vale. Goina susținea că, vrând să evite nişte pietre de pe carosabil, a pierdut controlul bolidului, care s-ar fi prăbuşit în prăpastie, în timp ce el a reuşit să se salveze în ultima clipă. Cert e că maşina a fost distrusă în totalitate, „niciun singur element al acesteia nefiind în stare de funcţionare”, aveau să constate poliţiştii din Beiuş care au făcut cercetările la faţa locului și care au înregistrat evenimentul drept tamponare.

Refuz de plată

Mercedesul, proprietatea lui Victor Micula, fusese asigurat împotriva distrugerii prin poliţă de asigurare facultativă încheiată cu firma Omniasig Vienna Insurance doar cu o lună mai devreme, pe 28 februarie 2018, iar tânărul milionar a solicitat deschiderea unui dosar de daună totală şi plata sumei asigurate, adică 275.000 euro. Doar că, verificând circumstanţele în care s-a produs evenimentul rutier, inspectorii de asigurări au ajuns la concluzia că avariile maşinii nu erau defel în concordanţă cu traiectoria şi modul în care fusese descris accidentul. Prin urmare, au refuzat să plătească.

Un an mai târziu, pe 13 mai 2019, Victor Micula a deschis un proces la Tribunalul Bucureşti, cerând „obligarea debitorului la plata sumei de 275.000 euro, reprezentând despăgubiri pentru producerea riscului asigurat”, dar procesul nu a ajuns să se mai judece, deoarece după câteva luni, pe 22 august 2019, Micula a trimis, subit, instanţei o cerere de renunţare.

Împăcare, dar cu instigare

Problema e că, până să se împace cu Omniasig Vienna Insurance, reprezentanţii firmei denunţaseră tentativa de fraudă, iar Raul Ionuţ Goina şi Victor Micula au ajuns anchetați de procurorii Parchetului Oradea, primul pentru fals în declaraţii şi înşelăciune privind asigurările, iar Micula pentru instigare.

Cercetările s-au finalizat pe 20 ianuarie 2022, când ambii au fost trimişi în judecată, Goina fiind acuzat pentru mărturiile false, iar Micula pentru instigare.

„Inculpatul Victor Micula l-a determinat pe inculpatul Goina Raul Ionuţ să dea declaraţii necorespunzătoare adevărului în faţa organelor de Poliţie în vederea producerii de consecinţe juridice, respectiv încasării primei de asigurare”, au explicat procurorii.

Dosar plimbat până a dispărut

Trimis în instanță în 2022, dosarul s-a plimbat pe ruta Beiuş – Oradea până toamna trecută, când judecătorii de Cameră preliminară au decis, definitiv, că procesul poate începe. După ce dosarul a ajuns la Judecătoria Beiuş, în octombrie anul trecut, pur și simplu a dispărut. A reapărut săptămâna trecută, când a fost descoperit atașat altui dosar, însă degeaba, căci, între timp, s-a împlinit termenul de prescripţie şi, astfel, Victor Micula nu mai poate fi tras la răspundere.

Acesta nu este singurul astfel de dosar întocmit pe numele lui Victor Micula. În vara lui 2021, din arhiva Tribunalului Bihor a dispărut volumul cu declaraţiile martorilor dintr-un alt dosar al milionarului orădean, în care acesta este judecat alături de poliţiştii care l-au luat cu ei la percheziţii şi l-au lăsat să facă interogări în baza de date secretă a MAI. Volumul respectiv a fost găsit după un an, „rătăcit” prin arhivă, timp în care, evident, procesul a stagnat.

Observații de la juriștii Comisiei Europene

La fel s-a întâmplat şi în 2022, când judecătorii din Beiuş se străduiau să oprească toate actele de executare silită pornite pe bandă rulantă de stat împotriva clanului Micula. Atunci, în dezbaterile de la Judecătoria Beiuş au intervenit cu observaţii şi juriştii Comisiei Europene, care le arătau de ce şi cum ar trebui să facă tocmai contrariul. Scrisoarea a fost transmisă de CE în calitate de „amicus curiae” (prieten al instanţei – n.red.), termen aplicat unor persoane ori organizaţii care nu au interes în cauză, dar care pot oferi informaţii ori să-şi prezinte punctele de vedere cu privire la problemele ridicate şi dezbătute. 

Trimisă pe 24 iunie 2022, scrisoarea a fost pur şi simplu rătăcită de arhivarul instanţei, fiind găsită abia după două săptămâni, într-un dosar ce viza alt proces, cu alţi împricinaţi. 

Documentul a fost găsit după două săptămâni, dar degeaba. Magnaţii au început între timp să obţină câştig de cauză în toate acţiunile în care au solicitat suspendarea provizorie a actelor de executare silită dispuse de ANAF, judecătorii admiţându-le argumentele şi blocând demersurile Fiscului prin soluţii parcă trase la indigo.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button