Politică

Cu cine a făcut Ponta primul milion

Sursa Captura.ro

Filiera turcească

Marea corporație turcească Cengiz Holding este client de bază la firma de consultanță privată înființată de Victor Ponta la începutul lui 2021 (VP Projects Advisers). Consilierul lui Ciolacu încasează neîntrerupt, de doi ani, câte o sută de mii de lei pe lună din acest parteneriat .

Compania lui Ponta facturează direct către o filială minieră de aici a grupului turc, Cuprumold Mining SA. Aceasta e fosta societate de stat Moldomin, care administrează zăcământul de cupru de la Moldova Nouă, al doilea ca mărime din România, estimat la aproximativ un miliard de euro.

Numai în ultimii doi ani, Cengiz Holding a pompat astfel aproximativ 390 de mii de euro (1,9 milioane lei) în firma lui Victor Ponta. Suma a fost defalcată în 18 plăți.

  • 11 facturi plătite de Cuprumold Mining în 2022. Total: 1.183.914 lei
  • 7 facturi plătite de Cuprumold Mining până în iulie 2023 (inclusiv). Total: 691.460 lei.
  • Suma medie facturată de Ponta către Cuprumold Mining este de 98 de mii de lei (19.700 euro). Excepție face noiembrie 2022, când firma lui Ponta încasează dublu (196.814 lei).

Moldomin a fost cumpărată tot în 2021, la două luni după ce Ponta s-a lansat în consultanță, de Eti Bakir, cea mai importantă companie minieră din Turcia, parte a grupului Cengiz. Preluarea la pachet a portului industrial de la Moldova Nouă, construit special pentru transportul concentratelor cuprifere pe Dunăre către Marea Neagră, le aduce investitorilor turci un avantaj strategic pe piața globală a metalelor esențiale pentru noile tehnologii. 

În 2022, societatea Cuprumold Mining, clienta consultantului Victor Ponta, a câștigat în instanță licența de exploatare a zăcământului după un proces lung cu ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale). Activitatea minieră se va relua în 2025, au anunțat turcii, care se așteaptă să exploateze anual zece milioane de tone de cupru.

Grupul Cengiz Holding este totodată unul dintre cei mai importanți contractori guvernamentali din domeniul infrastructurii. Împreună cu alt gigant turc, Mapa Group, Cengiz trebuie să finalizeze tronsonul Boita-Cornetu al autostrăzii Sibiu-Pitești până în 2027. Valoarea lucrării depășește 4.2 miliarde lei fără tva (845 milioane euro), iar banii provin din fonduri europene nerambursabile.

Proiectul a fost încredințat în 2021 asocierii Cengiz-Mapa de către CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), în urma unei licitații cu o singură ofertă (a lor). Este cel mai complex lot atribuit vreodată: peste 31 de km prevăzuți cu 7 tuneluri și 27 de viaducte pe parcurs. Amploarea tehnică și costurile tronsonului au propulsat tandemul turc în topul constructorilor de autostrăzi din România.

În august, premierul Ciolacu l-a numit pe Victor Ponta consilier onorific în domeniul relațiilor economice internaționale. FOTO: Inquam Photos / George Călin

Victor Ponta nu a vrut, din capul locului, să dezvolte subiectul contractelor sale de consultanță. L-am întrebat atât despre cel încheiat cu holdingul turc, cât și despre următoarele la care ne referim în acest articol, dar a răspuns generic că toate aceste informații sunt private, fiindcă nu lucrează cu statul pe firmă.

Victor Ponta

În toata activitatea sa, VP Projects Advisers nu a avut niciodată un contract cu o instituție publică sau societate comercială cu capital de stat și nu a încasat niciodată bani publici. Relațiile contractuale cu firme private conțin, conform legii, clauze de confidențialitate. Având în vedere că interesul public nu este în niciun fel afectat, nefiind vorba de bani sau instituții publice, nu există nicio rațiune pentru a încălca clauzele contractuale.

În realitate, majoritatea clienților săi sunt corporații care se intersectează frecvent cu banii publici sau cu măsurile fiscale ale guvernului. Ponta consideră însă că nu e nevoie de lămuriri suplimentare, atât timp cât își „declară veniturile din contractele cu alte firme private” și este cu toate taxele la zi, așa cum prevede legea. În plus, cei care dau informații presei pe acest subiect ar trebui pedepsiți, crede fostul premier:

„Faptul că aveți acces la date privind activitatea unor firme absolut private ține de demersul jurnalistic, dar reprezintă o infracțiune din partea functionarilor care le pun la dispoziție, comițând un abuz în serviciu”, mai spune Ponta.

Cine sunt oligarhii lui Erdogan și de ce îi finanțăm

Corporațiile Cengiz Holding (clienții lui Ponta) și Mapa Group se mișcă la un nivel rarefiat de putere în Turcia. Patronii lor, Mehmet Cengiz si Nazif Günal, se numără printre cei cinci oligarhi care alcătuiesc inelul financiar din jurul președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Fiecare dintre ei deține azi o corporație cu ambiții internaționale, care concurează în topurile Băncii Mondiale cu mamuții de stat chinezi (la capitolul contractelor publice obținute în țara de baștină). Cei cinci magnați turci au în comun și ascensiunea rapidă din ultimele două decenii, de când durează regimul AKP (Partidul Justiției și Dezvoltării), sub care au devenit jucători globali din firme mijlocii.

În afară de Mehmet Cengiz (Cengiz Holding) și Nazif Günal (Mapa Group), nucleul select îi include pe miliardarii Cemal Kalyoncu (Kalyon Holding), Nihat Özdemir (Limak Holding) și Naci Koloğlu (Kolin Construction). Sunt fondatorii holdingurilor și, totodată, capii unor familii privilegiate politic, ajunse între timp la a doua generație de manageri în propriile imperii.

 Supranumit “The gang of five” (banda celor cinci) de o parte a presei și de opoziția politică, cvintetul apare frecvent în rapoartele despre starea democrației turce, iar relatările descriu o castă. 

Cele cinci familii finanțează în mod tradițional partidul de guvernământ și câștigă contracte importante în infrastructură, transporturi și energie. Prin companiile lor, au gestionat de-a lungul timpului proiecte strategice de zeci de miliarde: rețele de autostrăzi, sistematizări urbane, centrale energetice, un canal navigabil sau aeroportul faraonic construit recent la Istanbul. Și tot în beneficiul lor, guvernele AKP au acordat amnistii fiscale și au amendat legea achizițiilor publice de peste o sută de ori în ultimii 20 de ani, mai scriu jurnaliștii turci.

O parte semnificativă din acest șantier național – care l-a afirmat politic pe Erdoğan și i-a îmbogățit rapid pe cei cinci magnați din jurul lui – a generat suspiciuni publice de corupție și controverse ecologice. 

 Regimul are anticorpi la dezbateri însă. Un proiect de lege depus în martie 2022 de parlamentarii AKP propune pedepse cu închisoarea pentru jurnaliștii turci care critică activitatea companiilor (cele cinci holdinguri nu sunt menționate în mod expres).

Altminteri, protecția mediatică a “sultanului” s-a dovedit în trecut un serviciu livrat de cei cinci oligarhi. Scandalul major s-a produs acum 10 ani și a culminat cu o investigație la nivel înalt pentru fraudă și corupție, care a dus până la fiul președintelui Erdoğan (Bilal) și la ministrul transporturilor. Dar acolo s-a blocat. Guvernul a reclamat o “lovitură judiciară de stat”, iar anchetatorii au fost destituiți sau marginalizați. O primă epurare instituțională, dintr-o serie mai lungă cu poliția și parchetele turce, avea loc astfel în 2014. Sute de funcționari au fost înlăturați atunci.

 Ce se întâmplase de fapt? Scânteia a fost achiziția mascată a unui conglomerat de presă influent (Turkuvaz Media), menit să ajungă fabrica de conținut a partidului de guvernământ. În schimbul contractelor publice, marile firme de construcții înființaseră în 2013 un fond comun pentru preluarea și finanțarea trustului media de partid. O sută de milioane de dolari au fost pompați în schemă numai de Mehmet Cengiz, patronul holdingului care plătește regulat acum facturile lui Ponta.

Sub cei cinci au crescut în timp firme satelit și grupuri conexe în diferite domenii, dar care formează acum împreună noua elită economică a Turciei. Expansiunea acesteia peste granițe a vizat inițial țări din Orientul Mijlociu, Caucaz și Africa. Marele obiectiv tactic a devenit apoi identificarea unui punct de intrare pe piața europeană. L-au găsit la valahi.

 În ultimii ani, guvernul român a parafat cu diferite companii turcești contracte de miliarde de euro în infrastructura națională de transporturi și energie. Banii provin preponderent din fondurile comunitare (PNRR). Suntem principala poartă comercială a Turciei spre UE, observă Pressone într-o analiză recentă care centralizează contractele. Din 2021, numărul constructorilor turci a crescut la noi de cinci ori. Numai luna trecută (noiembrie 2023), cel puțin zece dintre aceste companii au câștigat licitații publice. Ei realizează acum peste 20% din lucrările infrastructurii rutiere.

 Cum s-a ajuns aici? În 2021, guvernul a introdus Turcia pe lista țărilor ale căror firme pot participa fără restricții la licitații, fiindcă se afla teoretic în proces de aderare la UE. Ankara începuse negocierile în 2005, dar acestea s-au blocat în 2018, din cauza derapajelor repetate ale regimului Erdoğan. Impasul este admis oficial la Bruxelles. Candidatura Turciei e suspendată practic și divergențele cu Comisia Europeană s-au agravat între timp. Politico descrie pe larg situația.

Cu toate astea, ordinul ministerial care face pârtie corporațiilor turcești în România a fost emis în aprilie 2021. Din acel moment, finanțăm masiv oligarhii lui Erdoğan cu bani europeni. Inclusiv pe trei dintre cei cinci grei: holdingurile Cengiz, Mapa și Kalyon.

Victor Ponta a cultivat dintotdeauna relația cu omul forte al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. FOTO: gov.ro

Brokerii Înaltei Porți

În timp ce fostul premier Victor Ponta vinde consultanță către Cengiz, un alt personaj face lobby în piață pentru Mapa Group. E vorba despre Adrian Tarău (foto), protagonistul unuia dintre cele mai mari scandaluri politico-financiare din istoria postdecembristă.

Fiul unui fost prefect de Bihor, sponsor important al PSD, Tarău a fost arestat în 2001 pentru contrabandă cu produse petroliere. Parchetul l-a eliberat imediat însă, după o intervenție publică a premierului de atunci, Adrian Năstase. Cazul a șocat cu 22 de ani în urmă din cauza implicațiilor politice la nivel înalt, a dezvăluit un aparat de justiție capturat și a inspirat, mai târziu, filme artistice.

După ce s-a ascuns o perioadă în Statele Unite, Tarău a fost absolvit de problemele penale din tinerețe și a devenit consultant, la rândul său. Printre clienții lui se numără câteva corporații energetice din regiune (Lukoil, Rompetrol, Moll), pe care le-a ajutat să-și dezvolte rețeaua de benzinării. Este implicat în mai multe tranzacții imobiliare controversate, precum și în afaceri de salubritate pe bani publici (Rosal). Partenera lui de viață lucrează ca atașat economic al României la Zagreb, Croația (Valentina Cobzăreanu), în timp ce o fină i-a fost numită de guvern consul general la Miami, SUA (Elena Eremia).

În paralel cu intermedierea investițiilor pentru Mapa Group în România, Adrian Tarău a abordat între timp și Kalyon Holding (tot din grupul celor cinci), ceea ce a generat tensiune în lumea brokerilor. Spre deosebire de Mapa care vizează în special șantierele de autostrăzi, Kalyon derulează un contract gigantic cu Transgaz, de aproximativ 500 de milioane de euro: conducta Tuzla-Podișor (conectează gazele din Marea Neagră la rețeaua internațională de transport).

Până acum, Kalyon era reprezentat în România de Mihaela Neagu, cunoscută pe piața achizițiilor publice din aproape toate domeniile. Neagu face documentațiile tehnice pentru licitațiile Transgaz la care participă în consorții alături de clienții ei turci, prin intermediul firmei sale fanion (Best Achiziții). Nu numai pentru Kalyon a prestat consultanță, ci și pentru Toscelik Spiral Pipe (membră a grupului turc Tosyali Holding). Aceștia din urmă au fost desemnați să furnizeze țevile de oțel pentru conducta Tuzla-Podișor (306,5 kilometri), asamblată de Kalyon pentru Transgaz.

În 2018, Mihaela Neagu a consiliat totodată și grupul Otokar, adică pe turcii care au încasat atunci de la Primăria Capitalei 100 de milioane de euro pentru 400 de autobuze

Talente și corporații 

În portofoliul consultantului Victor Ponta, un alt client relevant matematic este cunoscuta agenție de impresariat Talentivity. Aceasta funcționează pe firma bucureșteană Urban Myths SRL, ale cărui venituri provin în proporție covârșitoare din contracte parafate cu trei multinaționale.

În perioada ianuarie 2022 – august 2023, agenția Talentivity a plătit către compania fostului premier peste 400 de mii de euro (două milioane de lei), în 20 de tranșe lunare.

Tehnic vorbind, banii provin mai ales de la corporațiile Phillip Morris, Procter&Gamble și Liberty Steel Group (combinatul siderurgic din Galați). Agenția a încasat de la cele trei, la rândul său, în aceeași perioadă și tot cu frecvență lunară, peste 7,2 milioane de lei. Facturile lui Ponta au costat-o însă aproape o treime din această sumă.

Cum arată dinamica mai exact:

  • 12 facturi plătite lui Ponta de agenția Talentivity în 2022. Total: 1,191.100 lei
  • 8 facturi plătite plătite lui Ponta de agenția Talentivity până în august 2023 (inclusiv). Total: 787.100 de mii lei
  • Suma medie facturată lunar de Ponta către agenția de talente este de aproximativ 100 de mii de lei (peste 20 de mii de euro)
  • Phillip Morris a virat 3.513.700 lei către Talentivity (ianuarie 2022 – august 2023)
  • Procter&Gamble a virat 3.237.779 lei către Talentivity (ianuarie 2022 – august 2023)
  • Liberty Steel Group a virat 493.620 lei către Talentivity (ianuarie 2022 – august 2023)

Compania Urban Myths (adică agenția Talentivity) aparține Mariei Manole, fosta “mâna dreaptă” a mogulului Adrian Sarbu la Pro TV. Căsătorită azi cu un om de afaceri, pe doamna Manole o chema Apostol înainte de cununie. Maria Apostol. 

Cu acest nume s-a impus în industria media din poziția de șefă a departamentului de PR, comunicare și marketing al trustului Media Pro. În cei 13 ani petrecuți acolo (2000-2013), Maria Manole (fostă Apostol) a lansat patru canale tv, a coordonat evenimente, a cultivat relații comerciale, a promovat producții și vedete.

Maria Manole, fosta șefă de PR din Pro TV, a fondat agenția Talentivity în 2014. FOTO: Facebook/Maria Apostol

Dincolo de fișa postului, influența ei în grupul media era suficientă ca PR-ul să înghită editorialul. Doamna Manole avea puterea să ordone direct, la solicitările politicienilor nemulțumiți, ștergerea unor articole incomode scrise de jurnaliști în publicațiile online din holding (Ziarul Financiar sau Mediafax).

Un asemenea episod, dezvăluit de jurnalistul Cătălin Tolontan și echipa GSP, s-a petrecut în 2012 și arată cum șefa de PR a Pro TV o servea pe Elena Udrea, ministrul Dezvoltării la acea vreme, în contextul scandalului “Gala Bute”. Corespondența a ieșit la iveală mai târziu, cu ocazia perchezițiilor DNA la unul dintre consilierii lui Udrea (Tudor Breazu), prieten din tinerețe cu sefa de la Pro.

„Iese imediat”, răspundea aceasta când omul lui Udrea îi cerea să scoată anumite materiale de pe site-ul Ziarul Financiar (ZF). Articolele relatau tranzacții imobiliare ale ministrului sau știri despre cazul “Gala Bute”. „Rezolvat”, mai anunța Manole când, tot așa, alt articol a dispărut de pe ZF. Pro TV se așternuse atunci la picioarele lui Udrea, arată conversațiile electronice studiate de procurori. Cu Manole se planifica aproape orice, de la apariția politicianei la emisiuni până la modificarea unor texte deja publicate în beneficiul ei de imagine.

Maria Manole a părăsit Media Pro la scurt timp după Sârbu și, la capătul unui stagiu scurt pe la Antena 3, și-a monetizat pe cont propriu conexiunile din showbiz. Așa a apărut în 2014 agenția Talentivity, clientul lui Ponta de azi.

Businessul propriu-zis presupune impresariatul vedetelor, servicii de PR sau organizarea evenimentelor high-life. Și a devenit prolific iute prin îmbinarea armonioasă a celor trei paliere, fiindcă banii vin, de regulă, la intersecția dintre influenceri și corporații. Cum? “Agenția facilitează și optimizează asocierile dintre brandurile premium”, susține Talentivity pe Internet. În 2015, după doar un an de activitate, angajații agenției explicau în interviuri că cifrele pentru endorsarea unui brand variau între 20.000 de euro și 100.000 euro pe an. Piața a crescut între timp. 

Capitalul principal al Mariei Manole, încă de la început, a fost comunitatea VIP care i-a rămas loială pe drumul ei antreprenorial. Talentivity reprezintă acum peste 25 de staruri din TV, fashion, muzică, artă, sport, medicină sau beauty. Cu majoritatea, legăturile sunt vechi: unii s-au lansat în televiziunile Pro sau au jucat în telenovelele Media Pro Pictures de la sfârșitul anilor 2000, alții au colaborat cu trustul la emisiuni de enterteinment. Talentivity le potențează imaginea permanent și le caută parteneriate, dar acum veniturile agenției nu se bazează neapărat pe acest tip de comisioane, ci pe contractele cu Philip Morris și Procter&Gamble. 

Agențía Talentivity reprezintă peste 20 de celebrități din diferite domenii. FOTO: Facebook/Talentivity

A încasat totuși sume mai mici și de la celebritătile din portofoliu în perioada 2022-2023, printre clienți fiind Adelina Chivu, Irina Fodor,  Laura Cosoi sau compania actorilor Adela Popescu și Radu Vâlcan (Takamaka SRL). Pe ultimii doi, doamna Manole și soțul i-au năsit la căsătorie, apoi le-au botezat copilul. Inclusiv Smiley, pe care agenția îl reprezintă de mult timp, a achitat facturi în ultimii doi ani (prin HaHaHa Production). Familia Manole l-a cununat și pe el la nunta cu Gina Pistol, organizată tot de Talentivity. Cu cele două cupluri faimoase, soții Manole sunt asociați și în afaceri colaterale.

Partenerul de viață al șefei Talentivity este omul de afaceri George Manole, fiul unui fost director Arpechim Pitești și implicat acum 15 ani într-un caz cu despăgubiri frauduloase (de 104 milioane euro) de la ANRP. A scăpat însă de acuzații după ce a făcut un denunț la DNA. George Manole figurează în mai multe companii cu titulatura “Urban”, într-una dintre ele fiind alături de Smiley și de fostul secretar de stat la Finanțe, Alin Chițu (Urban Financial District SRL).

Nici Victor Ponta nu e doar un simplu consultant extern în peisaj. Până recent, Maria Manole a fost asociată într-o afacere de plasare a forței de muncă (Cireșe SRL) cu Daciana Sârbu, soția fostului premier. Și nu numai cu ea. Mai participă în întreprindere Miruna Tohăneanu, soția lui Bogdan Tohăneanu (secretar de stat în MAI pe vremea lui Ponta), precum și Geanina Pușcașu, fostă consilieră de stat în cancelaria lui Ponta de la Palatul Victoria. 

Geanina Pușcașu (în stânga lui Tony Blair) administrează acum firma lui Ponta, după ce l-a consiliat în trecut pe acesta la Guvern. FOTO: zf.ro

Cea din urmă, Pușcașu, este administratoarea firmei de consultanță a lui Victor Ponta (VP Projects Advisers). Numele ei apare inclusiv în documente bancare. În 2021, Geanina Pușcașu lucra totodată la partidul Pro Romania pe un salariu de patru mii de euro. Tot ea a preluat în luna octombrie participația Mariei Manole din firma cu cele două soții de foști demnitari (Cireșe SRL).

Șefa agenției Talentivity ne-a confirmat expeditiv că a ieșit din afacerea cu Daciana Sârbu, dar a păstrat secretul în privința tranzacțiilor cu Victor Ponta: 

Maria Manole

„Este un contract confidențial cel despre care mă întrebați (cu VP Projects Advisers – n.r.), nu vă pot spune obiectul său.”

Uriașii pentru care prestează agenția

 Philip Morris International, mare producător de tutun și nicotină la nivel mondial, a intrat pe piața românească încă din 1993, cu o fabrică la Otopeni. România reprezintă un pilon important în tranziția corporației către produse care nu scot fum (tutun încălzit, țigări electronice) – arată investiția de 600 milioane de dolari în capacitățile de producție ale țigărilor HEETS la Otopeni. Fabrica aprovizionează acum 54 de piețe. România se confruntă însă cu un vid legislativ în domeniul noilor produse, care sunt accizate mai puțin și pot evita frecvent reglementările severe ale publicității pentru tutunul clasic. Situația asta favorizează Phillip Morris, susține presa de investigații, iar compania ar face un lobby intens ca lucrurile să nu se schimbe. 

 Procter & Gamble este cea mai mare companie de bunuri de larg consum din lume. A intrat în România în 1994, când a introdus mărci precum Always, Pampers, Pantene, Head & Shoulders și Lenor. Astăzi, suntem o piață cheie pentru ei în Europa de Sud-Est, cu cea mai rapidă creștere din regiune. În aprilie 2021, P&G a inaugurat o nouă fabrică de detergent la Urlați, unde produce capsule de Ariel. Este cea mai mare investiție locală de până acum. Pentru proiect, a primit un ajutor de stat de aproape 30 milioane de lei.

 Liberty Steel controlează din 2019 combinatul siderurgic din Galați (Liberty Galați), preluat de la ArcelorMittal. Holdingul e parte a grupului GFG Alliance, fondat de miliardarul britanic de origine indiană, Sanjeev Gupta. Combinatul gălățean e pe cale sa beneficieze de o nouă schemă de ajutor de stat prin care ar putea fi scutit de la subvenționarea energiei regenerabile. Concomitent, scrie Profit, încearcă sa obțină și un credit de 150 milioane € la Eximbank, aflată în subordinea guvernului.

Austriecii din pădure

La consultantul Victor Ponta a apelat și grupul austriac Egger prin intermediul diviziei sale locale (Egger România), care a plătit 13 facturi emise de VP Projects Advisers în ultimii doi ani. Suma totală: aproape 40 de mii de euro (192.647 lei).

  • 5 facturi plătite lui Ponta în perioada iunie-decembrie 2022. Total: 74.075 lei.
  • 8 facturi plătite lui Ponta în perioada ianuarie-august 2023. Total: 118.599 lei.
  • Suma medie facturată lunar de Ponta către grupul Egger este de aproximativ 14.800 lei (3000 de euro).

Specializat în producția plăcilor prefabricate lemnoase și lider în Europa pe segmentul său, grupul Egger este unul dintre cei trei coloși austrieci care activează în România de la începutul anilor 2000. Deține o fabrică la Rădăuți și cinci centre de colectare a deșeurilor lemnoase, iar anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 2,28 miliarde de lei.

Fabrica Egger Romania din Rădăuți. FOTO: egger.com

Compania se laudă azi cu politici ecologice și valori mari de reciclare a materialelor lemnoase, dar lucrurile n-au stat mereu așa. Materia primă a venit, în special, din pădure.

La începutul lui 2021, Consiliul Concurenței a amendat Egger România cu 22,6 milioane de lei pentru practici de cartel. Investigația a fost mai amplă, 33 de firme fiind sancționate pentru fapte comise în intervalul 2011-2016, scria RISE Project acum doi ani.

Cuantumul amenzilor date în acest caz se ridică la aproape 130 milioane. Primele trei pedepsite, în ordinea descrescătoare a sumelor, au fost companiile austriece care operau atunci în pădurile din Carpați (Schweighofer, Kronospan și Egger). 

Cele trei corporații și furnizorii locali au fost acuzate că, timp de șase ani, ar fi monopolizat practic piața lemnului, împărțind sfere de influență, zone și licitații publice, pentru a cumpara buștenii cât mai ieftin. Grupul Egger a admis ca unii angajați au comis erori și a acceptat “fără rezerve” să plătească amenda. Cazul a fost relatat și în cotidianul vienez Der Standard.

Doi ani mai târziu, în martie 2023, publicația germană Der Spiegel a scris că producatorul austriac de plăci aglomerate continuă să se aprovizioneze în România de la furnizori care taie copaci ilegal. De data asta, Egger a respins acuzațiile.

Cât despre serviciile de consultanță livrate de firma lui Ponta pentru Egger România, compania austriacă a invocat secretul comercial:

Egger Romania

Informațiile solicitate de dumneavoastră contravin clauzelor privind confidențialitatea incluse în contractele încheiate de compania Egger Romania. Conform acestor clauze, toate informațiile și datele sunt considerate confidențiale și, în consecință, nu pot fi divulgate sau puse la dispoziția unor terțe părți.

Constructorii greci

Încă 130 de mii de euro au mai intrat anul trecut în conturile firmei lui Victor Ponta și dinspre grupul grec Aktor, colecționar important de proiecte publice. Plata efectivă a fost făcută însă de firma Proger Global Network din București, un subcontractor local de anduranță al grecilor.

  • 5 facturi plătite firmei lui Ponta pe parcursul lui 2022. Total: 642.174 lei.
  • Adică 2 facturi de aproape 99 de mii de lei și alte 3 facturi de aproape 150 de mii de lei
  • Contractorul lui Ponta a încasat din parteneriatele cu Aktor peste 11 milioane de lei în 2022.

Societatea care l-a tocmit pe fostul premier este condusă de omul de afaceri Florin Dinu, reprezentant al grupului grec la noi. L-am întrebat ce serviciu a prestat fostul premier de banii respectivi. Ar fi fost o problemă în Albania, a explicat Dinu, dar care oricum nu s-a rezolvat.

“Noi (Aktor – n.r.) avem de recuperat niste creanțe din Albania, în urma unor contracte. De mult timp asta. Am sperat că domnul Ponta poate să ne ajute acolo, știam ca el este și amic cu Edi Rama (premierul Albaniei – n.r.). În fine, am explorat și varianta asta. N-am rezolvat însă pe cale amiabilă și am deschis litigiu, proces. (…) Sigur, eu am mai multe contracte cu Aktor, suntem parteneri de ceva timp”, spune Florin Dinu, reprezentantul grupului grec.

În ultimii ani, Aktor a prins lucrări importante la rețeaua  rutieră din România, precum execuția tronsonului Bragadiru-Joița din centura Capitalei sau a unui lot din autostrada Sebeș-Turda. Criticile cu care s-a confruntat au ținut, în general, de întârzierea termenelor de recepție.

Aktor SA a semnat contractul pentru realizarea Lotului 3 al centurii Capitalei pe 14 aprilie 2019. FOTO: Facebook/AKTOR Romania

Grecii au totodată o prezență puternică și în construcțiile feroviare. În 2019, de exemplu, semnau două contracte cu CFR, în valoare de peste 1,1 miliarde de euro, pentru reabilitarea și modernizarea liniei de cale ferată Brașov-Sighișoara. Aktor a fost lider de consorțiu (cu parteneri Alstom și Arcada) la licitațiile pentru acest proiect care face parte din Coridorul European de Transport Rin – Dunăre.

De la CFR, Aktor a mai contractat în 2017 și ruta Gurasada – Ilteu, unde forează încă tuneluri pe malul stâng al Mureșului, între localități din județul Hunedoara. Alte contracte mai mici au vizat lucrări de mentenanță sau restaurare pe șinele ferate care unesc Bucureștiul de Craiova, Iaşi, Galaţi sau Constanţa.

Fostă divizie a grupui grec Ellaktor, compania Aktor a mai lucrat în țara de origine și în Qatar. Acum o lună, în noiembrie 2023, a fost cumpărată de Intrakat – tot un holding grecesc activ în domeniul construcțiilor de infrastructură și în managementul deșeurilor.

Presă, mezeluri și investiții chineze

Peste 30 de mii de euro au intrat în firma lui Victor Ponta și de la trustul de presă Gândul (publisherul Gândul, Cancan, Prosport etc). Tranzacțiile analizate de noi s-au derulat timp de un an, din vara lui 2022 până toamna trecută.

  • 12 facturi plătite firmei lui Ponta. Total: 156.000 lei.
  • Suma medie facturată: 13.000 lei.

Radu Budeanu, patronul Gândul Media Network, firma care a făcut plățile către Ponta, nu a vrut să comenteze sume, dar a confirmat relația: 

Nu știu ce cifre aveți dumneavoastră și nici nu-i corect să vorbesc public pe marginea unor înțelegeri contractuale private, dar vă reamintesc că domnul Ponta a colaborat un timp cu noi la emisiunea Marius Tucă Show.”

Victor Ponta a analizat ultimele alegeri din Turcia în studioul lui Marius Tucă. FOTO: Youtube/Gândul

 Firma Bus Nelcor din Odorheiul Secuiesc i-a achitat trei facturi fostului premier în primele trei luni ale lui 2022. Total: peste 18 mii de euro (90.000 lei). Producător de conducte și țevi pentru instalații industriale, Bus Nelcor îi are proprietari pe afaceriștii mureșeni Ioan Coroș și Petru Ghiurca, judecați pentru evaziune și spălare de bani. Cazul lor s-a prescris recent.

 Chinezii de la grupul Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc din lume, au dat aproape 10 mii de euro pe expertiza lui Ponta în ultimii doi ani. Trei plăți efectuate prin două filiale locale (Smithfield România și producătorul de mezeluri Elit din Alba Iulia) reprezintă, de fapt, restul unui contract din 2021. Din această afacere, potrivit Newsweek, Ponta a încasat anterior 70 de mii de euro (350.000 lei). Smithfield, care deține și crescătorul de porci Comtim Timișoara, este listat la bursa din Hong Kong și face parte din conglomeratul chinez WH Group.

 Fabrica de mezeluri Aldis din Călărași, controlată de Alina Naghi, apare cu o plată de patru mii de euro (20.000 lei) în 2023 către firma lui Ponta. Compania încearcă de ceva vreme să dezvolte parteneriate pentru export în China, Federația Rusă și Orientul Mijlociu.

Cifrele afacerii de consultanță

Victor Ponta a fondat firma de consultanță VP Projects Advisers la începutul lui 2021 (februarie), în calitate de asociat unic. Administrator a numit-o pe Geanina Pușcașu, fosta sa consilieră din cancelaria primului ministru. 

Cu sediul social într-un apartament al familiei Ponta din ansamblul Central Residential Park (sector 2, București), societatea a avut trei salariați în primul an de funcționare și o cifră de afaceri netă de 2,6 milioane de lei. Din care, profitul net s-a ridicat la 2,1 milioane de lei. 

Anul următor, adică în 2022, cifrele companiei au crescut cu peste 40%. Cu șapte angajați acum, VP Projects Advisers a rulat 3,8 milioane de lei, din care a câștigat propriu-zis 3 milioane.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button