Ministrul ungar de externe: Aderarea Ucrainei la UE ar aduce cu ea războiul în Uniunea Europeană, ceea ce evident nu dorim
Ucraina nu va fi gata să adere la Uniunea Europeană cât timp nu se poate instala pacea în ţară, a afirmat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, argumentând că aderarea Ucrainei la UE „ar aduce războiul în bloc, ceea ce evident nu doreşte nimeni”, a consemnat MTI, citată de Agerpres.
Şeful diplomaţiei ungare a apreciat, referitor la noul pachet de extindere anunţat de Comisia Europeană, că analiza Comisiei este corectă în a conchide că Ucraina nu a îndeplinit condiţiile pentru a avea statutul de candidată la UE, atrăgând atenţia asupra încălcării drepturilor minorităţilor.
„Din moment ce şi Comisia Europeană spune că Ucraina nu îndeplineşte condiţiile pentru statutul de candidat, considerăm că nu este oportun niciun pas suplimentar în ce priveşte negocierile de aderare cu Ucraina”, a conchis ministrul de externe ungar, potrivit unui comunicat al MAE de la Budapesta.
Acesta a adăugat că guvernul ungar apreciază că a venit momentul unei dezbateri asupra viitoarei politici a UE faţă de Ucraina.
Având în vedere războiul care continuă în Ucraina, este clar că în această ţară nu se aplică nici libertatea presei, nici cea de exprimare şi nici nu au loc alegeri, a punctat Szijjarto.
„Ar fi evident absurd ca instituţiile UE sau statele membre să formuleze acum o poziţie cu privire la modul cum funcţionează statul de drept în Ucraina în aceste circumstanţe”, a notat ministrul ungar.
El a insistat că este „extrem de clar” că Ucraina nu va fi pregătită să adere cât timp nu va fi pace în ţară. „Ucraina ar aduce cu ea războiul în Uniunea Europeană, ceea ce evident nu dorim, nu ne putem dori”, a spus Szijjarto, menţionând că extinderea ar trebui să contribuie la extinderea păcii, nu să aducă războiul în blocul comunitar.
„Deci nu considerăm oportun niciun progres în negocierile de aderare ale Ucrainei, în acest moment”, a conchis ministrul de externe ungar. „Iar noi, ungurii, desigur, încă aşteptăm ca Ucraina să redea comunităţii maghiare din Transcarpatia drepturile pe care le avea până în 2015”, a precizat el.
Peter Szijjarto a mai amintit, în declaraţiile făcute înainte de a pleca într-o vizită în Guatemala, că UE se confruntă cu provocări grave de securitate şi economice care o slăbesc şi un mod de a întări Uniunea este de a primi noi membri, „începând cu Balcanii de vest”.
„Este un proces care încă nu s-a încheiat după 20 de ani”, a remarcat Szijjarto, subliniind că statele din Balcanii de vest „au în mod clar un loc în UE” şi aderarea lor ar da blocului un nou impuls, în special a Serbiei, care este o „ţară-cheie” în regiune şi despre care Comisia Europeană a „stabilit în mod corect” că a făcut progrese semnificative pe calea spre integrare.
Comisia ar trebui să deschidă cât mai curând posibil noi capitole ale negocierilor de aderare cu Serbia pentru a putea finaliza cât mai curând acest proces, a apreciat ministrul de externe ungar.
Acesta a salutat pe de altă parte decizia Comisiei Europene de a acorda statutul de candidată Georgiei, adăugând că acest lucru ar fi trebuit să se întâmple „mult mai devreme”.