Politică

Câți mai suntem!? Adrian Cătană (AUR): INS a transmis date privind numărul cetățenilor români cu drept de vot

Anul 2024 va fi unul important din punct de vedere electoral – vor avea loc patru runde electorale în România, respectiv alegerile locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale, iar un element cheie al întregului proces electoral îl constituie numărul votanților din România. În acest context, senatorul AUR Gheorghe-Adrian Cătană a solicitat Institutului Național de Statistică (INS) să transmită date privind cetățenii români cu drept de vot.

Senatorul a subliniat că aceste date sunt extrem de importante și relevante deoarece pe baza acestor informații se stabilesc numărul secțiilor de votare, pragul electoral și ponderea aleșilor români în viitoarele poziții. Institutul Național de Statistică (INS) a răspuns deja la solicitarea parlamentarului, punând la dispoziție date privind populația rezidentă a României cu vârsta de 18 ani și peste, dar și date privind privind numărul total al cetățenilor români cu vârsta împlinită de 18 ani la 1 ianuarie 2023.

Astfel, potrivit ultimului recensământ, având ca punct de referință data de 1 decembrie 2021, populația rezidentă a României, cu vârsta de 18 ani și peste, a fost de 15.330.990 persoane. Este vorba despre persoane cu cetățenie română, străină sau fără cetățenie, care au reședința obișnuită pe teritoriul României, adică au locuit la locul de reședință obișnuit o perioadă neîntreruptă de cel puțin 12 luni înainte de data de referință.

La întrebarea privind numărul total al cetățenilor români cu vârsta împlinită de 18 ani la 1 septembrie 2023, INS a transmis că acest indicator se calculează la două momente anuale de referință – 1 ianuarie și 1 iulie, astfel că în prezent nu există date actualizate pentru luna septembrie. Potrivit celor mai recente date, populația de 18 ani și peste este de 18.060.010 persoane. „Populația după domiciliu la data de 1 ianuarie sau1 iulie a anului de referință reprezintă numărul persoanelor cu cetățenie română şi domiciliu pe teritoriul României, delimitat după criterii administrativ-teritoriale. În stabilirea valorii acestui indicator nu se tine cont de reşedinta obişnuită, de perioada şi/sau motivul absenţei de la domiciliu”, au precizat reprezentații instituției.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button