IPS Teodosie respinge eliminarea plăților cu numerar și planurile Marii Resetări și îl consideră pe CTP demonizat
Într-o intervenție inspirată de har la emisiunea Starea de Veghe de ieri a Adrianei Bahmuțeanu, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Teodosie, s-a pronunțat împotriva „sărbătorii” Halloween-ului și a măsurilor „Marii Resetări”, între care se numără și eliminarea plăților cu bani reali. „40% dintre români nu au card. Banii trebuie să circule în forma lor reală. E bine să existe ambele metode dar nu trebuie discriminați cei care nu au card”, consideră ierarhul BOR. „Oamenii nu trebuie obligați, să li se impună să depindă de bancă. Banca poate bloca banii din diferite considerente și oamenii să sufere”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.
IPS Teodosie ne spune să celebrăm Ziua tutoror Sfinților și Moșii de Toamnă, nu Halloween, „un divertisment la modă, foarte periculos pentru copii”.
El a mai explicat și motivul pentru care a acceptat să se urce într-o nacelă pentru a sfinți două cruci aflate pe turla unei biserici din Agigea: dacă ar fi fost coborâte crucile pentru a fi sfințite, ar fi însemnat un efort din partea comunității și a constructorului. „Sunt crescut la munte și nu am rău de înălțime, de aceea am facut un lucru practic și firesc, în siguranță, pentru ca să nu fie coborâte cruciele și apoi puse la loc. Nu-mi pare rău pentru că a fost de folos!”, a apreciat ierarhul.
Explicațiile sale din emisiune le puteți urmări după VIDEO via FB:
În privința asemănării pelerinilor români la sfintele moaște cu „teroriștii Hamas”, după cum s-a exprimat fostul ziarist CT Popescu, IPS Teodosie consideră că este o comparație cel puțin nesocotită. „Noi când mergem la sfintele moaște le sărutăm și ne închinăm sfinților, așa cum foarte frumos a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel”, a spus IPS Teodosie.
În ce îl privește pe CTP, ierarhul BOR a apreciat că „Te sperii cand îl vezi – și cum vorbește și cum se exprimă. Săracul este pe dinafară. Nu pot decât să-l compătimesc și să mă rog pentru el să ajungă la adevăr, pentru că este în minciună, iar minciuna prinde mai ușor la oameni, pentru că la minciună te îndemană zeci de demoni.”
În aceeași idee, colateral, ca urmare a unei întrebări a moderatoarei, IPS Teodosie a arătat că Vasile Bănescu se exprimă adeseori nepotrivit, pe limba lui, și că acesta nu poate sa critice ierarhii pentru că nu are rang de ierarh, e doar un civil. „Noi dialogăm, nu criticăm, așa facem în Sfantul Sinod”, a spus ierarhul de la Marea Neagră, considerând și că nu exista „globaliști” în Sfântul Sinod, cum se întreba realizatoare. Ci poate doar pe lângă.
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a afirmat că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit cererea reactivării Mitropoliei Tomisului dar că aceasta nu a ajuns pe Ordinea de zi a Sfântului Sinod. Totodată, ierarhul BOR a declarat în emisiunea Adrianei Bahmuțeanu că, dacă nu se repune în funcție Arhiepiscopia Tomisului, enoriașii vor protesta.
Mitropolia Tomisului este mama Bisericii Ortodoxe Române
„Peste 100 de juriști s-au oferit să ne ajute să reactivăm Mitropolia pe cale juridică. Pentru că Mitropolia Tomisului este mama Bisericii Ortodoxe Române. Noi am fost la Sinodul Ecomenic de la Niceea.”, a spus IPS Teodosie
Înaltpreasfințitul a explicat temele centrale ale istoriei Mitropoliei Tomisului care este o Mitropolie Apostolică.
„Nu poate fi ascunsă lumina sub obroc, cum spune Mântuitorul în Evanghelie”, a afirmat acesta. „Aici a răsărit creștinismul pe pământ românesc. Nu puteam ascunde această istorie, care privește Istoria națională. Are de câștigat Țara, Poporul și Biserica noastră”, a subliniat Înaltpreasfințitul.
Arhiepiscopul Tomisului a mai amintit că atunci când cineva din ierarhie a greșit în sec XIV și a semnat un act cu Biserica apuseană, când revenit în țară biserica formată din popor a respins această greșeală. Așa și acum, acest adevăr va fi pus în lumină de biserica vie, de credincioși, dacă este blocat pe cale ierarhică.
„Au fost mii de credincioși din Dobrogea și multe asociații care au vrut să vină la București ca să protesteze dar eu i-am oprit. Însă cât pot să o mai fac că eu pot să-i opresc cu forța?”, a transmis ierarhul.
Nu numai pe plan național ci și pe cel academic internațional este apreciată ideea, a mai spus Arhiepiscopul, amintind că în urma unui congres al oamenilor de știință de pe toate cele cinci continente, un simpozion internațional susținut la Constanța, toți participanții au salutat inițiativa și s-au mirat că Mitropolia nu este încă reactivată, ținând cont de istoria lumii creștine.
IPS Teodosie a mai amintit că până și Guvernatorul BNR, Mugur Israescu, atunci când a vizitat biblioteca Academiei Tomitane și a conspectat înscrisurile a ramas uimit de toate izvoarele care susțin demersul reactivării Mitropoliei, extrase din peste 85 de biblioteci și arhive ale lumii, cu scrieri ale părinților noștri, sfinți ai primului mileniu, adunate prin râvna profesorului Constantin Barbu.
Ierarhul BOR și-a exprimat încredere că cererea va intra pe Ordinea de zi pentru a fi supusă dezbaterii ierahilor cărturari din Sfantul Sinod, care vor face dreptate, pentru ca nu se poate să nu fie luate în seama toate argumentele istorice.
„Nu pentru mine vreau Mitropolia”
„Eu am mai spus-o: faceți Mitropolia și, dacă eu nu sunt vrednic să fiu mitropolit să fiu doar locțiitor. Dar Mitropolia trebuie reactivată. Nu pentru mine vreau Mitropolia ci pentru demnitatea Bisericii si a poporului nostru – aici am avut organizarea Bisericii Ortodoxe Române în primele 14 veacuri, până când s-a mutat Mitropolia de la Vicina la Curtea de Argeș.”, a concluzionat Înaltul Ierah Tomitan
IPS Teodosie este cel mai iubit ierarh pentru că a ținut vie flacăra rugăciunii neîncetate și a Sfintei Liturghii, zilnic, în timpul pandemiei, apreciază MagnaNews.
Astăzi, de de la ora 18.00, IPS Teodosie va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.