Adrian Axinia (AUR): Mii de români vor fi afectați de măsurile fiscale asumate de Guvernul Ciolacu. Se pregătește naționalizarea pilonului II de pensii?
Deputatul AUR Adrian Axinia trage un semnal de alarmă: mii de români vor fi afectați de măsurile fiscale asumate de Guvernul Ciolacu, în contextul în care acestea vor fi intra în vigoare de la începutul lunii noiembrie. Cei mai afectați sunt angajații din IT, dar și cei din construcții, agricultură și industria alimentară.
În cadrul unei conferințe de presă, Adrian Axinia a prezentat pe scurt impactul pe care le vor avea măsurile dezastruoase propuse de alianța PSD-PNL. Astfel, cei 130.000 de angajați din IT vor fi nevoiți să plătească un impozit de 10% pe venit pentru un salariu mai mare de 10.000 de lei. În același timp, se elimină obligația de a contribui la Pilonul II de pensii. Deputatul AUR avertizează că, astfel, e posibil ca PSD și PNL să aibă în plan naționalizarea pilonului II de pensii.
Măsurile îi vizează și pe cei 545.000 de români care lucrează în construcții, agricultură și industria alimentară ale căror salarii au scăzut – aceștia nu vor mai fi scutiți de plata contribuției de sănătate și C.A.S. și a contribuției asiguratorie pentru muncă. Pentru a repara greșeala, Guvernul Ciolacu a venit cu „o cârpeală de ordonanță de urgență prin care să se asigure că nu vor fi scăzute aceste salarii”, a precizat Axinia.
Limitarea plafonului la plățile în numerar încalcă trei articole din Constituție
Deputatul AUR a amintit de o altă măsură care încalcă trei drepturi fundamentale prevăzute de Constituție, și anume limitarea plafonului la plățile în numerar. Adrian Axinia a explicat că această limitare încalcă următoarele articole din Constituție: articolul 23 privind libertatea individuală, articolul 44 dreptul la proprietate privată și articolul 45 privind libertatea economică.
În context, acesta a afirmat că această măsura va genera câștiguri suplimentare pentru bănci:
„Intuim niște scopuri majore ale acestor măsuri și mă refer aici la procesatorii de plăți care sunt în general băncile, care vor face niște profituri suplimentare, pentru că la fiecare tranzacție avem un comision între 1 și 1,5 la sută din tranzacție.
Bineînțeles, intuim că se va institui un control politic asupra vieților noastre. Nu e departe momentul în care ni se va spune pe ce avem voie și pe ce nu avem voie să cheltuim. Mă refer la banii noștri. Dar o problemă majoră – guvernanții se referă la românii care au cont în bancă și aceștia sunt în proporție de 69,1%, ceea ce înseamnă că cel puțin o treime dintre români nu-și vor mai putea folosi banii”, a mai spus Adrian Axinia.