Politică

Frații Godei, scoși din arest de Tribunalul București 

Artizanii afacerii cu seniori din Voluntari, a căror grupare a fost destructurată de DIICOT au fost plasați în arest la domiciliu de un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, decizia acestuia nefiind însă definitivă.

Concret, instanța a dispus revocarea măsurii arestului preventiv pentru Ștefan Cristian și Daniel Godei și a stabilit ca aceștia să stea 30 de zile în arest la domiciliu.

„Pentru inculpații GODEI STEFAN-CRISTIAN, GODEI DANIEL si TICU ANDREI-RAZVAN,  dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu, pe o perioada de 30 de zile de la data rămânerii definitive.

Pentru inculpații CARAULASU IOANA-ANDREEA, TUDORANCEA CRISTINA, COSTESCU CLAUDIA, TRIFU GHEORGHITA, ANGHEL CATALINA, CRISTEA ALEXANDRU si DRAGOMIR IOANA s-a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar, pe o perioada de 60 de zile de la data rămânerii definitive”, transmit surse judiciare pentru autorul acestui material.

Despre dosar

Astfel, anchetatorii DIICOT, arată în dosarul de crimă organizată ce a ajuns pe masa judecătorilor bucureșteni că „în vederea realizării scopului grupului (obținerea de sume cât mai mari de bani) și cu scopul de a da o aparență de legalitate activității infracționale desfășurate, după înființarea Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, membrii grupului infracțional au făcut demersuri pentru obținerea acreditării ca furnizor de servicii sociale pentru persoane cu dizabilități și ulterior a licențelor de funcționare, prin declararea în fals a îndeplinirii condițiilor legale și având complicitatea funcționarilor din cadrul A.J.P.I.S. Ilfov, care au atestat în fals îndeplinirea condițiilor pentru acreditarea și acordarea licenței celor două centre”.

„Ca urmare a acestei activități infracționale a fost acordată licența provizorie de funcționare pe o perioadă de un an, urmată de acordarea licenței de funcționare seria …, pentru o perioadă de 5 ani, respectiv, 14.07.2021-13.07.2026, pentru centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Gabriel cel Viteaz”.

În aceeași modalitate a fost acordată pentru centrul de îngrijire și asistență „Armonia”  licența de funcționare provizorie nr. 1358 /12.07.2022 emisă de A.N.P.D.P.D. la 12.07.2022 cu valabilitate de 1 an, până la data de 11.07.2023.

Relevant în susținerea actelor de sprijinire a grupului infracțional organizat de către funcționari ai A.J.P.I.S. este conduita acestora cu ocazia verificării documentației depuse și efectuării evaluării în teren în vederea acordării licenței de funcționare pentru o perioadă de 5 ani pentru C.I.A.P.A.D. „Armonia” activități ce a avut loc în perioada 26.04.2023­ 28.04.2023, dar și ulterior în la începutul lunii mai”, se arată în cazul de la instanță, cu privire la funcționarii publici vizați de mega-ancheta de corupție.

Funcționarii au pus umărul – Dădeau sfaturi și tertipuri de ocolire a legilor pentru GIO

Pe lângă presupusele acte directe de favorizarea a nașterii fenomenului infracțional cristalizat la nivelul județului Ilfov în ceea ce privește „afacerile„ cu bătrâni, funcționarii publici se pare că puneau umărul oricum puteau la ajutar grupului infracțional organizat destructurat de către DIICOT.

„În acest sens, liderul Godei Ștefan Cristian și fratele acestuia Godei Daniel au efectuat mai multe demersuri pentru a crea o aparență de îndeplinire a condițiilor de licențiere, fiind sprijiniți în acest sens de funcționarii A.J.P.I.S. Ilfov,.

În perioada ce a urmat controlului, aceștia recurg la tot felul de artificii, unele dintre acestea chiar la sugestia funcționarilor, potrivit proceselor verbale întocmite de organele de cercetare penală… .”, se arată în dosarul de la instanța de judecată.

Pe „fire„ cu AJPIS

„Godei Ștefan Cristian este cel care ține legătura cu autoritățile locale/județene în ceea ce privește activitatea asociației Sf. Gabriel cel Viteaz și a celor două centre de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Sf. Gabriel cel Viteaz și Armonia, fiind singurul din cadrul grupului care îi trasează sarcini lui Pleșa Gheorghe (asistent social care se ocupă de întreaga documentație necesară pentru desfășurarea activității centrelor) dar și singurul care relaționează cu Țicu Andrei-Răzvan șef de serviciu în cadrul D.G.A.S.P.C. Ilfov sau cu alți angajați din cadrul direcției de asistență social precum Popa Mihaela Bianca ori din cadrul A.J.P.I.S. Ilfov (instituție care potrivit legii efectuează controale în vederea acreditării și licențierii centrelor de îngrijire și asistență persoane cu dizabilități).

Astfel, acesta a beneficiat în desfășurarea activității infracționale de exploatare a beneficiarilor, de sprijinul unor angajați din cadrul A.J.P.I.S. Ilfov și D.G.A.S.P.C. Ilfov și Sectorul 3 în ceea ce privește acreditarea asociației ”Sf. Gabriel cel Viteaz” și licențierea celor două centre de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități ”Sf. Gabriel cel Viteaz” și „Armonia”, în sensul că toate controalele sau verificările efectuate nu au avut un caracter inopinat, Godei Ștefan Cristian fiind anunțat în prealabil cu privire la data la care urmau să aibă loc, oferindu-i posibilitatea acestuia să pregătească centrele și beneficiarii, astfel încât organele de control să nu constate eventuale nereguli”, scriu procurorii DIICOT în mega-dosarul de crimă organizată.

Mai mult, notează acesștia, „chiar dacă cu ocazia verificărilor A.J.P.I.S. Ilfov au fost identificate nereguli acestea nu au fost consemnate în documente, Godei Ștefan Cristian este asistat și ajutat în vederea intrării într-o stare de legalitate aparaentă prin întocmirea în fals de către Godei Ștefan Cristian și membrii grupului infracțional, respectiv Pleșa Gheorghe și Cărăulașu Ioana Andreea, de documente care să ateste resepctare scriptică a condițiilor cerute de lege și norme”.

DNA s-a dus peste funcționarii AJPIS

Surse judiciare explică pentru autorul acestui material unde ar fi vina inspectorilor AJPIS, în cazul cărora se fac joi percheziții de către procurorii DNA, precum și prejudiciul presupus creat creat de aceștia statului român prin autorizarea funcționării centrului Armonia.

Astfel, sursele arătate spun că dacă inspectorii si-ar fi exercitat corespunzător atribuțiile de serviciu și ar fi constatat neregulile consecința legală era retragerea licenței provizorii și închiderea centrului.

Cum însă raportul inspectorilor AJPIS a fost unul favorabil centrul Armonia a primit licența la finalul lunii iunie 2023.

Astfel se pare că funcționarii luați în țintă de anchetatorii DNA ar fi încălcat mai multe articole de lege din legislația primară care se refereau la obligațiile acestora de prevenire a fraudelor, abuzurilor și neglijenței în sistemul de protecție socială.

Curgeau banii de la stat la centrul Armonia

Pentru perioada de când trebuia licența si primirea licenței, mai – iunie 2023, centrul Armonia a primit subvenții de la statul roman însumând cca 6.000 lei/persoană/lună ori 25 de beneficiari.

Sursele precizate mai arată că prejudiciul în acest caz ar fi reprezentat de sumele de bani cuvenite ca subvenții și care de asemenea ar putea reprezenta și folos necuvenit pentru Centrul Armonia.

DNA `calcă` peste inspectorii care au reavizat funcționarea centrului Armonia

Surse judiciare afirmă că anchetatorii DNA s-ar afla la sediul AJPIS Ilfov unde ar face percheziții în birourile inspectorilor care ar fi semnat reavizarea funcționării unora dintre centrele din Ilfov vizate de ancheta DIICOT.

Avocatul Poporului a știut…

Situație contradictorie în plin scandal major privind modalitatea de funcționare a mai multor azile din Ilfov, unde DIICOT a descins pentru a stopa presupuse abuzuri ce ar fi fost comise fizic și psihic asupra vârstnicilor de către angajați ai acestora.

Luni, instituția Avocatul Poporului, prin conducătorul său, Renate Weber, a ieșit la rampă în plin scandal și a susținut pentru reprezentanții presei prezenți la informare că aceasta dar și instituția nu ar fi cunoscut niciun detaliu referitor la pretinsele „orori„ ce ar fi avut loc la azilele luate în țintă de mega-ancheta DIICOT.

În dosarul de urmărire penală ajuns la instanța de judecată se arată în clar, prin prisma unor interceptări și declarații date în fața procurorilor de mai multe persoane vizate în acest dosar de crimă organizată, că instituția Avocatul Poporului, mai precis angajați ai acesteia, ar fi primit sesizări, ar fi dat telefoane, ar fi cunoscut în mod particular și direct de deficiențele majore de la aceste azile din Ilfov.

Redăm în continuare integral pasajele relevante declarate de către cele două persoane audiate în dosarul de crimă organizată.

„Am formulat răspunsuri către Instituția Avocatului Poporului”

„Fiind audiată la data de 04.07.2023, inculpata Popa Mihaela Bianca a declarat următoarele:

Întrebare: De când ocupați funcția de consilier în cadrul DGASPC Ilfov și manager de caz în cadrul CABR Bălăceanca din subordinea aceleiași instituții si ce atribuții de serviciu aveți in legătura cu monitorizarea cazurilor persoanelor adulte cu dizabilități din cadrul centrelor asociației Sf. Gabriel ?

Răspuns: Am îndeplinit funcțiile de consilier în cadrul DGASPC Ilfov și manager de caz în cadrul CABR Bălăceanca din subordinea aceleiași instituții începând cu luna martie 2022 și nu am avut atribuții în legătură cu monitorizarea cazurilor persoanelor adulte cu dizabilități din cadrul centrelor asociației Sf. Gabriel.

Potrivit atribuțiilor de serviciu mă ocupam cu răspunsul la petițiile primite în cadrul instituției de la peroane fizice sau juridice, țineam legătura cu spitalul Bălăceanca în vederea transmiterii situației persoanelor care necesitau instituționalizarea într-unul din centrele din subordinea noastră sau în centrele cu care aveam contract de colaborare, respectiv Fundația Motivations, Fundația Suedeză, Fundația Don Orione și CIAPAD Armonia.

………..

Întrebare: Ați fost informată de alte instituții ale statului cu privire la nereguli constatate în cadrul celor două centre ? Dacă i s-au solicitat puncte de vedere cu privire la existența/ inexistența unor nereguli în cadrul celor două centre, dacă da, dacă v-ați consultat cu Țicu Răzvan Andrei, cu Godei Ștefan, cu Cărăulașu Ioana sau cu alte persoane din cadrul asociației în elaborarea răspunsurilor instituției ? Dacă aceasta conduită este una legală având în vedere funcția pe care o ocupați?

Răspuns: Așa cum am arătat anterior am formulat răspunsuri către Instituția Avocatului Poporului, cu ȚICURĂZVAN nu m-am consultat întrucât acesta era în concediu de creștere a copilului, iar cu Godei Ștefan și Cărăulașu Ioana nu m-am consultat întrucât nu aveam de ce”, se arată în declarația oficială semnată de la dosarul ajuns pe masa judecătorilor.

O altă persoană, martor de forță a anchetatorilor DIICOT, declară de asemenea sub semnătură că instituția Avocatul Poporului ar fi avut cunoștință despre neregulile grave ce ar fi avut loc la azilele din Ilfov.

Redăm în continuare integral pasajele relevante din declarația femeii ascultată de către anchetatorii de la crimă organizată.

AP ar fi sesizat nereguli la DSV privind azilele din Ilfov

„Fiind audiată la data de 04.07.2023, martora … a declarat următoarele:

Sunt angajată ca asistent social la SC House Grandma Anastasia’ s SRL și îmi desfășor activitatea la Centrul Casa Cora din data de …, în baza contractului individual de muncă … .

Inițial contractul mai sus menționat a fost încheiat part time, respectiv 4 ore pe săptămână, mergeam lunea și vinerea.

……………..

În momentul cand mi-am început activitatea la Centrul Casa Cora, erau în jur de 8 angajați, respectiv Popa Ninela – ingrijitoare, Nicoleta, verisoara numitei Popa Ninela, doamna Doina – ajutor la bucătărie, Cornelia și Daniel, infirmieri, administratorul care se ocupă de instalații sanitare, curte, nu mai retin cum se numește, o doamnă îngrijitoare mai in varsta, nu mai retin cum se numeste, Marius șoferul care mai face și aprovizionarea și doamna Luminița – asistent medical. Nu toti angajații sunt prezenți în același timp, unii dintre ei lucrează în ture, infirmierii, asistenta medicală Bizon Luminița, care lucrează și la Spitalul Fundeni.

……………..

La început când am ajuns în Centrul Casa Cora, in lunile martie si aprilie am lucrat la documentele necesare obținerii licenței provizorii pentru noul serviciu social Centru Rezidențial pentru persoane vârstnice Casa Cora. Ulterior am început întocmirea documentelor beneficiarilor vârstnici și am început să discut cu ei, întocmind fise de evaluare în acest sens.

Am discutat și cu doamna asistent medical Luminița, despre situația unora dintre beneficiari necesară evaluării inițiale și lucram după anumite tipizate concepute de mine, cu excepția modelului pentru monitorizare serviciilor medical, fiindu-mi menționat că asistentul social dinainte a preluat un model care a funcționat și au trecut de controale.

……………….

Tot joi pe data de 29.06.2023, după ce a plecat băiatul de la dezinsecție în timp ce eram cu Luminița, ne-am trezit in birou cu un domn, nu am reținut numele, alături de doamna Dragomir Ioana, înțelegând totodată că mai este cu o doamna care fumează afară, spunând că sunt de la Direcția Sanitar Veterinară veniți în control.

A întrebat -o pe doamna Bizon, asistenta medicală dacă are completate fisele la zi, a răspuns pozitiv, apoi au ieșit din birou, fără a se uita pe acte. După ce au plecat cei de la DSV , Dragomir Ioana a venit în birou, iar Luminița a întrebat -o cum am ieșit, iar ea a zis că nu am ieșit bine si că domnul respectiv o așteaptă pe șefa Cristina Dumitra cu actele la sediu.

De asemenea a menționat că cei de la DSV ar fi vizitat tot centru, că nu găseau cheile de la dulapul de materiale și a cerut sa i se deschidă si acolo și de ce sunt beneficiari pe jos pe saltele într-un dormitor, iar Ioana a spus că se face dezinsecție si are hârtiile pe birou si că poate să i le arate.

Am întrebat-o pe Ioana Dragomir dacă se știa de control, ce este cu acest control pentru că știam că bucătăria nu este conformă cu cerințele, din analiza ultimului control din februarie sau martie 2023, centrul nu are contract cu firma de catering și mi-a spus ca domnul de la DSV i-a arătat o hârtie că Avocatul Poporului a sesizat nereguli ale mai multor centre din Ilfov și nu suntem doar noi vizați…. .

…………………………………”, se arată în declarația martorei anchetatorilor DIICOT, semnată și depusă la dosarul transmis judecătorilor.

Lecturarea acestor date lasă de înțeles că la nivelul instituției Avocatul Poporului angajați ai acesteia ar fi luat la cunoștință despre cel puțin unele dintre problemele și deficiențele anchetate de DIICOT în dosarul de crimă organizată.

Avocatul Poporului spune că nu a cunoscut nimic despre azilele din Ilfov!

Avocatul Poporului Renate Weber a declarat, cu referire la centrele în care vârstnicii au fost torturaţi, că instituţia pe care o conduce nu a primit niciun fel de sesizare despre aceste fapte, ceea ce ridică un semn de întrebare şi este suprinzător că niciuna dintre rudele persoanelor internate acolo nu a sesizat niciodată nimic. Aceasta a mai explicat că sunt puţine centrele de acest fel din România unde Avocatul Poporului să fi găsit situaţii chiar bune pentru cei internaţi acolo şi, în cele mai multe cazuri, instituţia a constatat că e nevoie de fonduri suplimentare pentru aceste centre care să acopere personalul necesar de la medici, psihologi, asistenţi sociali şi până la persoanele care efectiv îi îngrijesc pe cei internaţi acolo.

„Instituţia noastră nu are competenţe de control. Controale pot să facă acele instituţii ale statului care autorizează funcţionarea acelor centre şi care, în urma controalelor, pot să dea şi sancţiuni. Instituţia noastră este una de mediere. Noi avem două tipuri de intervenţie pe care le putem folosi. Pe de o parte, un departament din cadrul instituţiei este Mecanismul pentru prevenirea torturii şi a relelor tratament şi cu acel departament facem vizite, care sunt vizite de prevenire. Deci nu ne cheamă cineva. Noi ne ducem inopinat şi vedem ce găsim. Şi sunt vizite pe care le facem la penitenciare, la centrele pentru persoane în vârstă şi la centre pentru copii, la spitale de psihiatrie. Deci în toate aceste locuri care generic sunt numite locuri de detenţie în sensul în care nu poate să plece prin simpla ei voinţă de acolo. Deci aceasta este o formă a noastră de intervenţie, aceste vizite de prevenire În urma lor, tot ce putem să facem este un set de recomandări pe care îl adresăm de regulă celor care conduc acele penitenciare, centre sau spitale şi, atunci când este cazul, ne adresăm şi celor care au chiar atribuţiile de control”, a afirmat Renate Weber, luni la Prima News, potrivit news.ro.

Ea a mai explicat că Avocatul poporului poate efectua anchete, însă întotdeauna pentru asta trebuie să existe o sesizare prealabilă.

„Pe de altă parte, putem face anchete, dar pentru a face anchete întotdeauna trebuie să existe o sesizare. Noi am primit de-a lungul timpului astfel de sesizări de la rude sau aparţinători, cum li se mai spune, ale celor care sunt în astfel de cămine pentru persoane vârstnice sau pentru persoane cu dizabilităţi”, a completat Weber.

Un semn de întrebare

Întrebată dacă a primit sesizări în ceea ce priveşte faptele petrecute în „azilele groazei”, Renate Weber a răspuns: „Nu, niciodată nu am primit nicio sesizare şi să ştiţi că acesta este pentru noi un semn de întrebare, pentru că în condiţiile în care se relatează astăzi despre neajunsuri uriaşe, grave probleme în aceste centre, este într-adevăr de mirare că nimeni dintre rudelor celor care erau internaţi acolo nu ne-au sesizat niciodată nimic”.

„Am mai avut sesizări din alte centre”, a continuat Avocatul Poporului.

„S-a întâmplat inclusiv în acel centru privat în care nu am fost lăsaţi să intrăm şi, din păcate, la data acea, deşi noi am sesizat imediat Ministerul Muncii, chiar nu am primit niciun răspuns şi niciun ajutor din partea Ministerului Muncii. Era un centru de lângă Sibiu unde colegii mei au primit o sesizare de la o rudă a cuiva care era internat acolo şi, din păcate, la data aceea era Guvernul Orban, chiar nu am primit niciun răspuns din partea ministrului Muncii. S-a mai întâmplat de curând acest lucru într-o vizită pe care a vrut să o facă mecanismul nostru de prevenire a relelor tratamente, tot aşa nu ni s-a permis, managerul centrului spunând – noi nu torturăm oameni. Indiferent cum le-am interpreta noi, noi trebuie să încercăm să deblocăm situaţia, să găsim formula prin care să îi convingem pe acei manageri că noi avem dreptul prin lege să vizităm acele centre. Să ştiţi că nu înseamnă neapărat că au ei ceva de ascuns. Poate să fie pur şi simplu o neînţelegere, o necunoaştere a legii”, a mai precizat Weber.

Ea a mai spus că sunt puţine centrele de acest fel din România unde Avocatul Poporului a găsit situaţii chiar bune pentru cei internaţi acolo.

Pe de altă parte vreau să vă spun că în puţine centre din România am găsit situaţii chiar bune pentru cei care sunt acolo. În cele mai multe cazuri, noi constatăm că e nevoie de fonduri suplimentare pentru a putea să asiguri mai ales personal calificat pentru cei care sunt acolo. Când vorbesc de personal calificat vorbesc de medici, şi de un psiholog, de un asistent social, de persoanele care îi îngrijesc efectiv pe cei aflaţi în centre şi, din păcate, din punctul acesta de vedere cred că lipsa resurselor umane adecvate este ceva ce este peste tot în ţară, şi nu doar în centrele pentru persoane vârstnice.

Chestionat câte controale inopinate a făcut Avocatul Poporului în ultimul an, Weber a răspuns: „La tipul acesta de cămine pentru persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi anul trecut am făcut 15 astfel de vizite, anul acesta au fost făcute deja 16 astfel de vizite. Găsiţi pe site-ul nostru rapoartele, inclusiv cu recomandările pe care le-am făcut fiecărui astfel de cămin sau centru”.

Întrebată dacă Avocatul Poporului a mai găsit astfel de cazuri în alte centre din ţară, Renate Weber a replicat: „Mi-e greu să fac comparaţii, dar şi în alte centre au mai fost câteva cazuri”.

„Găsiţi pe site rapoartele în care numărul recomandărilor este atât de mare încât noi am şi luat legătura mai departe, pentru că nu am convingerea că lucrurile se pot remedia. Toate aceste centre primesc o autorizare de funcţionare care este dată pe un termen limitat. De regulă este pe 5 ani de zile. Sigur că este firesc ca cei care dau autorizările să facă şi controale în aşa fel încât lucrurile să se remedieze”, a concluzionat Avocatul Poporului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button