Politică

„Suntem martorii unor abuzuri de putere”. Elevii acuză că sunt lăsaţi fără transport gratuit

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) acuză Consiliile Judeţene şi operatorii de transport din ţară că îi lasă pe elevi fără transport gratuit, aceasta deşi noua lege a învăţământului preuniversitar, 198/2023, le garantează acest drept.

Concret, reprezentanţii CNE acuză „abuzuri de putere” şi spun că deşi şcolile şi Inspectoratele Şcolare Judeţene (IŞJ) şi-au făcut treaba, CJ-urile şi operatorii au alte interese, „lipsite de integritate”.

În aceste condiţii CNE cere Guvernului şi Ministerului Educaţiei plata retroactivă, pentru lunile septembrie şi octombrie, a abonamentelor elevilor pentru transportul către şcoală şi introducerea unor sancţiuni pentru cine nu respectă legea.

De asemenea, CNE critică modificările pe care Legea 198/2023 le-a suferit în Parlament.

„Forma transmisă de Guvern, Parlamentului, cuprindea chiar un algoritm mai simplu pentru a respecta acest drept fundamental al elevilor. Însă, în Parlament, la presiunea consiliilor judeţene, s-a ajuns la formula din prezent. Aceasta putea fi percepută majoritar cu optimism, fiind un pas înainte spre gratuitate, punctul de plecare fiind sumele forfetare acordate în anul şcolar 2022-2023.

La momentul publicării în luna septembrie a proiectului de metodologie privind asigurarea normelor de transport, Consiliul Naţional al Elevilor şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la funcţionalitatea prevederilor în contextul elevilor care apelează la mai mulţi operatori de transport pentru a ajunge la şcoală”, explică elevii.

Ei susţin faptul că operatorii de transport şi CJ-urile nu şi-au respectat atribuţiile prevăzute de lege, iar din această cauză elevii au rămas fără gratuitatea la transportul către şi dinspre şcoală.

„Din nou, suntem martorii unor abuzuri de putere realizate de către operatorii de transport şi reprezentanţii consiliilor judeţene, care nu şi-au respectat atribuţiile prevăzute în HG 810/2023.

În urma unei consultări realizate în teritoriu, s-a putut constata îndeplinirea obligaţiilor de către şcoli şi ISJ, acestea colectând datele necesare şi respectând algoritmul impus de noua legislaţie. Însă, întregul proces a fost blocat în momentul prioritizării intereselor lipsite de integritate ale consiliilor judeţene, aflate în strânse legături cu operatorii de transport”, se arată în comunicatul de presă al CNE.

„Este deja luna octombrie, iar elevii tot sunt nevoiţi să îşi cumpere abonamentele, deşi legislaţia în vigoare le promite gratuitate”, mai transmit reprezentanţii elevilor.

Totodată, CNE solicită Guvernului şi Ministerului Educaţiei ca elevilor să le fie plătite retroactiv sumele pe care le-au cheltuit pentru a ajunge de acasă la şcoală şi invers, pentru lunile septembrie şi octombrie

„Întregul proces ar putea fi unul de succes, doar cu sprijinul real al autorităţilor judeţene. Introducerea unor sancţiuni considerabile ar putea creşte în mod substanţial gradul de implementare al noii HG. De asemenea, ne dorim implicarea tuturor actorilor din sfera educaţională (elevii, părinţi, profesori) în discuţiile purtate alături de reprezentanţii UNCJR şi de cei ai transportatorilor.

Este necesar să păstrăm în continuare aceeaşi idee de bază din spatele HG 810/2023, nu să revenim asupra sumelor forfetare sau asupra reglementărilor din ultimii ani care s-au dovedit deja ca fiind ineficiente”, explică tinerii.

Preşedinta CNE, Miruna Croitoru, susţine că, având în vedere situaţia, „decontarea abonamentelor pe lunile septembrie şi octombrie este singura soluţie acum”.

„Este deja luna octombrie şi putem observa cum în mod sfidător reprezentanţii autorităţilor judeţene şi operatorii de transport aleg să facă abstracţie de noua HG care reglementează transportul gratuit al elevilor”, a declarat Miruna Croitoru, conform aceluiaşi comunicat de presă.

Şi Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) critică autorităţile pentru că nu oferă elevilor gratuitatea la transport care este prevăzută în lege.

„Dacă Ministerul Educaţiei şi Consiliul Judeţean Constanţa vor refuza în continuare să asigure gratuitatea, nu vom ezita să luăm toate măsurile legale împotriva persoanelor care încalcă drepturile elevilor”, transmiteau cei de la AEC într-un comunicat de presă de la începutul lunii octombrie.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button