Ungaria: Trebuie făcută distincţia între refugiaţi şi migranţi
Comunitatea internaţională trebuie să facă în sfârşit o distincţie clară între refugiaţi şi migranţi, ceea ce ar ajuta la rezolvarea crizei migraţiei la nivel mondial, a declarat, la Geneva, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, conform MTI.
Potrivit comunicatului MAE ungar, în cadrul reuniunii Comitetului Executiv al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), ministrul a subliniat că Ungaria se confruntă cu o dublă provocare de securitate: dinspre Est, cu războiul din Ucraina vecină, cu toate consecinţele sale grave, iar dinspre Sud, cu presiunea tot mai mare a migraţiei ilegale.
Cazul Ungariei ilustrează importanţa distincţiei dintre refugiaţi şi migranţi, a explicat Péter Szijjártó, iar, dacă aceasta se va realiza în cele din urmă, ar putea fi de mare ajutor în rezolvarea crizei migraţiei la nivel mondial.
Şeful diplomaţiei ungare a subliniat că această distincţie se bazează pe dreptul internaţional care prevede că, dacă cineva este forţat să fugă din ţara sa, atunci are dreptul să rămână temporar în primul stat sigur, dar nu şi dreptul de a trece prin zeci de ţări sigure până când ajunge în locul dorit.
“Dreptul internaţional se referă doar la prima ţară sigură, nu la a doua, a treia sau a zecea”, a punctat acesta.
În discursul său, Szijjártó a numit Ungaria un exemplu perfect în acest sens, unde, de la începutul războiului din Ucraina, au sosit peste un milion de persoane, iar toţi refugiaţii au acces egal la asistenţă medicală, educaţie şi sunt ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă.
În schimb, ceea ce se întâmplă la graniţa sudică este “scandalos”, a subliniat politicianul de la Budapesta, deoarece cei care sosesc acolo au traversat deja mai multe ţări sigure, încălcând dreptul internaţional, deci nu pot fi consideraţi refugiaţi. În plus, aceştia încearcă să treacă ilegal frontiera ungară, ceea ce reprezintă o infracţiune, a explicat Péter Szijjártó.
“Orice persoană care vine de departe şi ne încalcă graniţa, de la sine este considerat migrant ilegal”, a declarat şeful diplomaţiei ungare. Acesta a adăugat că, anul trecut, au fost înregistrate aproximativ 275 000 de treceri ilegale ale frontierei, iar anul acesta, până în acest moment, 150 000.
În cele din urmă, Péter Szijjártó a avertizat că cei care sunt în favoarea cotelor obligatorii ar transforma Uniunea Europeană într-un magnet pentru migranţi. “Şi ştim cu toţii care sunt consecinţele. Se creează societăţi paralele, creşte ameninţarea cu terorismul, iar în vestul Europei creşte antisemitismul modern”, a declarat acesta.
“Trebuie să se facă o distincţie clară între refugiaţi şi migranţi. Trebuie să-i ajutăm pe toţi refugiaţii şi, în calitate de primă ţară sigură, facem acest lucru, dar, în acelaşi timp, trebuie să-i oprim pe migranţi”, a conchis ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.